Duurzame drinkwaterinstallatie in oud gebouw

Geplaatst op 01 februari 2022 door Redactie

‘Legionella krijgt hier geen kans’

Het gebouwencomplex van het voormalige GGNet in Apeldoorn wordt compleet verbouwd en gerenoveerd voor het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). De werkzaamheden worden uitgevoerd door Strukton Worksphere. Alles op het gebied van het drinkwatersysteem wordt geleverd door Kemper. „In het gebouw hebben we Hygienesysteem KHS toegepast. Door dit systeem krijgt legionella geen kans”, zegt Dolf Wissmann verantwoordelijk voor calculatie en engineering bij Strukton. „Stel je voor dat er legionella ontstaat, dan heeft het COA een groot probleem”, vertelt Richard de Vries, Salesmanager voor Nederland en België bij Kemper. „Het is een prioritaire instelling. Deze staat onder extra toezicht.”

„Het Kemper hygiënesysteem KHS voorkomt stagnatie en de daaruit resulterende negatieve invloed op de drinkwaterkwaliteit”, laat De Vries weten. „De natte cellen zijn allemaal verbonden door een stromingsdeler. Daardoor vindt in de gehele installatie, tot aan het laatste tappunt waterverversing plaats. Alleen als er te weinig water verbruik wordt gesignaleerd en daardoor stagnatie dreigt, zal de KHS Hygiene Flush Box PRO een spoelmaatregel activeren. Het is bovendien een duurzaam systeem.”

Compleet nieuwe installaties

Het COA-complex voor asielzoekers omvat vier gebouwen die gerenoveerd worden. Er komen compleet nieuwe installaties in, met het KHS systeem van Kemper en elektra en vloerverwarming van diverse leveranciers. ‘De bakkerij’ wordt de portiersloge, ‘De Kapel’ komen een school en spreekkamers.

„Het Kemper KHS Hygienesysteem voorkomt stagnatie en de daaruit resulterende negatieve invloed op de drinkwaterkwaliteit.”

In het gebouw ‘De Voorde’ komen op de begane grond algemene voorzieningen, als spreekruimten, kantoren en een kantine, met een totale oppervlakte van 1045 vierkante meter. Op de eerste en tweede verdieping worden 12 wooneenheden gerealiseerd. Elke wooneenheid heeft slaapkamers die met meerdere personen gedeeld worden, een gemeenschappelijke ruimte en een keuken. De eerste verdieping is 905 vierkante meter en de tweede verdieping 898 vierkante meter. Bij het gebouw ‘De Sprenge’ komen alleen wooneenheden, verdeeld over drie verdiepingen. Hier gaat het om 15 wooneenheden. De begane grond heeft een oppervlakte van 830 vierkante meter, de eerste verdieping 777 vierkante meter en de tweede verdieping 772 vierkante meter.

3D-scan

„Alles wat vervangen moest worden, hebben we vooraf aan het produceren van het definitieve ontwerp, eruit gesloopt”, vertelt Dolf Wissmann. „We hebben een 3D-scan gemaakt en daarna zijn we gaan tekenen. Dat hebben we allemaal in BIM gedaan; ook de losse componenten. Door eerst te slopen, daarna alles 3D in te scannen en weer op te bouwen, voorkom je vervelende verrassingen. De berekeningen voor het drinkwatersysteem zijn door Kemper gemaakt. We gaan voor veiligheid en gebruiksgemak. Met deze aanpak bleken we het beste plan ingediend te hebben en zo hebben we het project gescoord. We zijn dus van het begin af aan bij het project betrokken.”

Perfecte werking

Om een perfecte werking van een drinkwatersysteem te kunnen garanderen, moet de planner rekening houden met de maximale gebruikssituatie. Die maximale gebruikssituatie komt in de praktijk echter niet regelmatig voor. Door stilstaand water kan legionella ontstaan.

„Door eerst te slopen, daarna alles 3D in te scannen en weer op te bouwen, voorkom je vervelende verrassingen. De berekeningen voor het drinkwatersysteem zijn door Kemper Nederland gemaakt. We gaan voor veiligheid en gebruiksgemak.”

Er is te weinig doorstroming en daardoor onvoldoende hygiëne. De KHS Hygiene Flush Box helpt om een goede hygiëne te bewerkstelligen. Het is gebruiksvriendelijk en flexibel in gebruik. De waterverversing wordt gecontroleerd uitgevoerd via de parameters tijd, temperatuur en volume. De spoellogboeken kunnen worden uitgelezen en desgewenst doorgestuurd.

Automatisch spoelen

„Als je het Kemper hygiënesysteem KHS niet toepast, dan moeten de huismeesters zelf alle koudwatertapkranen in het gebouw regelmatig spoelen en alle data van spoelingen registreren”, zegt Wissmann. „Dat doen we nu volautomatisch.” „Elke wooneenheid/natte cel wordt voorzien van een stromingsdeler in combinatie met een Kemper KHS Hygiene Flush Box aan het eind van de leiding”, legt De Vries uit. „Zodra de watertemperatuur de kritische temperatuur van 25 oC nadert, wordt er automatisch gespoeld tot de gewenste temperatuur weer bereikt is. Tot aan alle tappunten wordt gespoeld. Het systeem registreert als er een spoeling is geweest. Het is aangesloten op het gebouwbeheersysteem via de digitale I/O-interface. Hierdoor kunnen spoelprocessen worden geactiveerd en storingsmeldingen worden verzonden. De huismeesters hoeven alleen maar de spoeling op te zoeken en kan deze printen. Dit is voor hem een stuk minder werk, en dat komt goed uit want de mensen die zo meteen de gebouwen gaan beheren moeten meer doen dan alleen de spoelingen en de legionellaregistratie. Door dit werk- en kostenbesparende systeem gaat ook de veiligheid omhoog. De menselijke factor is eruit. Bovendien is er zo altijd vers en hygiënisch drinkwater. Het grootste voordeel is dus de veiligheid en kostenbesparing. De kosten van dit systeem zijn binnen twee jaar al terugverdiend.”

„Elke wooneenheid/natte cel wordt voorzien van een stromingsdeler in combinatie met een Kemper hygiënespoeler aan het eind van de leiding. Zodra de watertemperatuur de kritische temperatuur van 25 °C nadert, wordt er automatisch gespoeld tot de gewenste temperatuur weer bereikt is.”

Per wooneenheid delen meerdere mensen een slaapkamer. Verder is er een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken per wooneenheid. Het Kemper KHS Hygienesysteem is ontwikkeld voor diverse toepassingen van woonhuis tot gebouwencomplexen. Door hun variabel selecteerbare spoelcapaciteit van 4 l/min, 10 l/min of 15 l/min is een optimale doorstroming van zowel kleine als grote leidingdiameters gegarandeerd.

Duurzaam gebouw

„We maken een compleet nieuwe installatie volgens de laatste wetgeving”, geeft Wissmann aan. „We hebben alles uit het gebouw gehaald. We doen het goed of we doen het niet. Alleen de buitenmuren, vloeren en het dak zijn behouden. Het hele gebouw is na geïsoleerd en alle installaties zijn nieuw opgebouwd. Het wordt een heel duurzaam gebouw. Er komt vloerverwarming in alle wooneenheden, die door een andere installateur wordt aangelegd. Het warme tapwater wordt elektrisch opgewekt door middel van een doorstroomtoestel. De daken bijvoorbeeld krijgen pv-cellen voor eigen gebruik. De helft van de daken bij ‘De Sprenge’ en ‘De Voorde’ komen vol te liggen. Wat aan stroom over is, gaat naar het net".

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement