‘Duurzaamheid ook in prefab aanleveren’

Geplaatst op 02 juni 2022 door Redactie

Luchtkanalen voor slim en duurzaam gebouw

Op het Amsterdam sciencepark verrijst het nieuwste Innovation Center Matrix ONE. Dit is een duurzaam gebouw (BREEAM Excellent) met een lage CO2-uitstoot, waar gebruikgemaakt wordt van smart building technologie. Klimaat, ventilatie en verlichting regelen zichzelf op basis van de locatie van gebruikers (B-Grid technologie). Gebruikers kunnen via een app (B-Grid technologie) hun instellingen regelen. Nijburg Klimaattechniek levert de luchtkanalen voor dit project.

„Matrix ONE is een bedrijfsverzamelgebouw met kantoor- en laboratoriumruimten voor bedrijven met een duurzaamheidsthema”, vertelt Ronald Vinke, projectleider Nijburg Klimaattechniek. „Het is een flexibel gebouw, waarvan een deel van de kantoren ook snel omgebouwd kan worden tot laboratoria. Wij zijn september vorig jaar met de levering en montage van luchtkanalen voor de luchtbehandelingskasten begonnen.” Het gebouw, dat ontworpen is door MVRDV architecten, is komende zomer gereed.

Duurzaam gebouw

Het gebouw telt zes verdiepingen voor onder andere kantoren, laboratoria en onderzoeksruimten, die flexibel in te delen zijn. Ook komt er op de begane grond een restaurant met ongeveer 180 zitplaatsen en een ruim terras. In het midden van het gebouw is een groot atrium van 26 meter hoog dat voor veel licht in het gebouw zorgt. Het atrium wordt als verblijfs- en ontmoetingsruimte ingericht. In Matrix ONE komen drie luxe vergaderruimten met presentatiefaciliteiten en een auditorium voor circa 100 personen.

„Het is een flexibel gebouw dat van kantoren ook snel omgebouwd kan worden tot laboratoria.”

Blikvanger is de ‘Social Stairs’, een grote trap met diverse sociale gebieden, die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Het gebouw heeft een wko-installatie voor verwarming en koeling. Duurzame energie wordt geleverd door 1.000 m2 aan zonnepanelen. Een deel van het gebouw wordt gehuurd door SustainaLab. Dit initiatief maakt Matrix ONE interessant voor bedrijven en organisaties die kennisintensief bezig zijn met duurzaamheid. SustainaLab is een gezamenlijk initiatief van UvA, Stichting Science & Business en Matrix Innovation Center. Dit wordt een wetenschappelijke co-creatiehub voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap die zich bezig houden met duurzame thema’s. Er is ruimte voor high-tech research door technologie- en life sciences-bedrijven.


Prefab leveren

„Deze bouw is een middelgroot project voor ons”, zegt Vinke. „Uiteraard werken wij ook zo duurzaam mogelijk. Want ook wij willen ons inzetten voor een beter klimaat voor de volgende generaties. Daarom leveren we veel prefab aan op de bouw, reinheidsklasse M. Alle onderdelen worden geseald geleverd en de luchtkanalen worden op transportkarren voorzien van zeilen aangeleverd. Het voordeel van prefab aanleveren is dat we minimaal afval hebben op de bouw. Dat is beter voor het milieu, maar minder rommel is ook beter gezien de beperkte ruimte die er over het algemeen op de bouw is.

„Uiteraard werken wij ook zo duurzaam mogelijk. Want ook wij willen ons inzetten voor een beter klimaat voor de volgende generaties. Daarom leveren we veel prefab aan op de bouw, reinheidsklasse M.”

De afgelopen jaren zijn we steeds meer prefab gaan aanleveren. De voordelen zijn een snelle verwerking, snelle doorlooptijd en minder afval. Dat is voor de planning van een bouwproject een voordeel. Door slim te produceren en assembleren is er een verschuiving ontstaan van bouwtijd naar voorbereidingstijd en prefabricage. De bouwtijd wordt steeds korter, waardoor er minder tijd op de bouw doorgebracht hoeft te worden. Bij dit project zijn we onderaannemer van totaalinstallateur Schulte & Lestraden. We werken hier met een ploeg van 6 personen. We werken vaker samen bij projecten en zijn professionele partners. Met deze ploeg mensen hebben we al vaker projecten in Amsterdam gedaan. Het is fijn om te weten dat we van elkaar op aan kunnen.”

‘Eerste in de trein’

„We moeten heel wat aan kanalen installeren”, laat Vinke weten. „Zo is er bijvoorbeeld 4.432 m2 aan rechthoekige luchtkanalen nodig en aan rond kanalenwerk is er 1.170 strekkende meter spiralobuis nodig. Een verdieping wordt in twee delen verdeeld en het materiaal wordt in secties aangeleverd. De montage is goed te doen. Dat heeft te maken met de bouwvolgorde. We zijn de ‘eerste partij in de trein’ die kunnen installeren. Wij leggen de basis. De installatie komt in de gangzones te hangen. Daar is vaak beperkte ruimte. Na ons komen andere partijen die het leidingwerk in de kabelgoten installeren.”

Over Nijburg

Nijburg Klimaattechniek produceert en monteert alles wat met luchtbehandeling te maken heeft, van luchtbehandelingskast, luchtkanalen tot een buitenlucht rooster. Het bedrijf heeft zo’n 50 jaar ervaring in luchtbehandeling. „We hebben alles in eigen beheer, zoals engineering, productie en montage van rooster tot rooster”, laat Vinke weten.

„Zo is er bijvoorbeeld 4.432 m2 aan rechthoekige luchtkanalen nodig en aan rond kanalenwerk is er 1.170 strekkende meter spiralobuis nodig.”

„ Op het gebied van gegevensuitwisseling met de klant maken we gebruik van Autocad en Revit. Het is afhankelijk van wat er in een bestek beschreven staat wat er geleverd mag worden. We hebben internationale ervaring in just-in-time leveringen. We kunnen het hele pakket leveren, of alleen de luchtkanalen, zoals bij dit project. De opdrachtgever geeft aan wat hij nodig heeft, en wij toetsen of die gegevens kloppen. Het is onze missie om het binnenklimaat van gebouwen gezond te maken en te houden, want wij geloven dat een optimaal binnenklimaat zorgt voor betere prestaties van de mensen die er werken. Good climate, better performance.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement