Duurzaam omgaan met water is een must

Geplaatst op 09 mei 2019 door Redactie

Ook al is onze aarde voor 72% bedekt met water, van al dat water is slechts 3% drinkbaar. Zuiver drinkbaar water is dus schaars. Toch, in de ontwikkelde landen is het gemiddelde waterverbruik per inwoner in een eeuw vertienvoudigd en de laatste dertig jaar verdubbeld. De schaarste en de hoge kosten van waterzuivering en waterbehandeling zorgen ervoor dat het water ook steeds duurder wordt.

Wist u dat dat 40% van het gebruikte water gewoon weg stroomt, zonder dat we dit gebruiken of opmerken? Dit door bijvoorbeeld lekkages in de leidingen, lopende/druppende kranen, een toilet dat blijft lopen…

In onze persoonlijke omgeving worden we ons hier langzaamaan van bewust: we gaan bijvoorbeeld korter douchen, het toilet met minder water doorspoelen en tijdens het tandenpoetsen de kraan dichtdraaien.

In publieke gebouwen vertonen we, als gebruiker, echter een ander gedrag: we betalen de factuur namelijk niet zelf. Bovendien worden eventuele gebreken en lekken minder snel gesignaleerd en hersteld in openbare gebouwen dan bij de consument thuis. Het gemiddeld verbruik, van om en bij de tweehonderd liter per dag en per persoon, ligt dus 50% hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. In bepaalde gespecialiseerde instellingen (ziekenhuizen, wellnesscentra, enz.) kan het verbruik zelfs oplopen tot vijfhonderd liter per persoon per dag.

Er zijn 3 basiselementen die ons toestaan om waterbesparing te realiseren in openbaar sanitair: Beperkt debiet, Onderbroken gebruik, Gegarandeerde automatische zelfsluiting. Voor een betere controle op het waterverbruik, hebben de DELABIE kranen een standaard debiet van 3 l/min voor de wastafel en 6 l/min op de douches. Deze beperkte debieten zijn bij de laagste ter wereld. Het onderbreken van de waterstraal en de automatische sluiting beperken verspilling en de nalatigheid van de gebruikers. De wastafelkranen sluiten automatisch na 7 seconden. De toiletspoeling met dubbele bediening 3l/6l, de urinoirspoeling van 3 seconden en de «massamodus» op de elektronische urinoirkranen zijn voorbeelden van het optimaliseren van het watervolume. Alle oplossingen en systemen van DELABIE laten toe een aanzienlijke hoeveelheid water en energie te besparen, zonder in te boeten op efficiëntie en gebruikscomfort.

Tekst: Roos Ysebaert

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement