Duizenden frisse klaslokalen door ervaringsdeskundige Auerhaan

Geplaatst op 03 augustus 2020 door Redactie

Als het gaat over ventileren van klaslokalen mag Auerhaan-Klimaattechniek niet ontbreken. We brengen daarom een bezoek aan het bedrijf in Lelystad, uiteraard met inachtneming van de Corona-regels.

Tijdens de rondleiding door het mooie bedrijf steekt directeur Roy Titulaer direct enthousiast van wal. Als het om luchtbehandeling gaat, is Auerhaan een belangrijke speler op de markt. Met exclusieve vertegenwoordigingen van toonaangevende Europese fabrikanten zoals Swegon, Lemmens en Helios heeft Auerhaan een zeer breed leveringsprogramma; van kleine ventilator voor de badkamer tot aan grote “custom built” luchtbehandelingsunits. Ook ontwikkelt Auerhaan zelf complete vraaggestuurde ventilatiesystemen met warmteterugwinning, waaronder systemen voor scholen.

Luchtkwaliteit in scholen

Op teveel scholen is het slecht gesteld met luchtkwaliteit, omgevingstemperatuur en/of akoestiek of is sprake van tocht. Dat heeft aanmerkelijke consequenties voor de gezondheid en prestaties van leerlingen en docenten. Een beter binnenklimaat betekent namelijk meer comfort, minder gezondheidsklachten, betere leerprestaties en minder verzuim. Het is van belang dat er wordt voldaan aan de gestelde eisen Frisse Scholen Klasse B.

"Op teveel scholen is het slecht gesteld met luchtkwaliteit, omgevingstemperatuur en/of akoestiek of is sprake van tocht."

“Als je bedenkt dat nog steeds tachtig procent van de scholen slecht geventileerd is, is er nog veel werkt te doen. Wij roepen al jaren dat ventilatie belangrijker is dan verwarming of koeling” aldus Titulaer. “De aanwezigheid van stof en een wisselende bezetting stellen bijkomende technische eisen aan een ventilatiesysteem, wat tevens geldt voor de strakke operationele budgetten, een geoptimaliseerd energieverbruik en een zuinige werking. De overheid begint nu langzaam door te krijgen dat er echt iets moet gebeuren in de schoolgebouwen. De leveranciers en installateurs staan klaar om die tachtig procent aan te pakken. Om Frisse Scholen Klasse B te halen, kun je sowieso niet om warmteterugwinning heen. Ongetwijfeld gaat deze coronacrisis invloed hebben op het ventileren van gebouwen en zeker schoolgebouwen.”

Imposante refentielijst

Titulaer toont een lijst met scholen die zijn voorzien van Auerhaan ventilatiesystemen, alles bij elkaar vele duizenden frisse klaslokalen in Nederland. Het is begonnen in de periode dat Balkenende premier was. Tijdens de bouwcrisis kondigde het toenmalige kabinet een stimuleringsregeling af, bedoeld voor met name bestaande scholen.

"Als je bedenkt dat nog steeds tachtig procent van de scholen slecht geventileerd is, is er nog veel werkt te doen."

“Wij hadden een voorsprong, want al in 2005 waren wij begonnen met het formuleren van onze technische uitgangspunten bij het ontwerp voor scholen. We hadden al veel installaties geleverd en dus veel ervaring opgedaan. De installaties onderscheiden zich in centrale systemen voor meerdere lokalen en decentrale systemen voor toepassing per lokaal. Overdag wordt er optimaal gebruik gemaakt van vrije koeling.” Volgens Titulaer is het ook belangrijk dat in bestaande schoolgebouwen de installatie zonder veel overlast kan worden gemonteerd. “Gemiddeld heeft de installateur voor een decentrale installatie van ons, het klaslokaal slechts één à twee dagen nodig om de volledige installatie gebruiksklaar op te leveren.”
De units, leverbaar met een luchtcapaciteit van 2.000 m3/h tot ca. 20.000 m3/h, zijn zeer compact gebouwd. Groot voordeel van dit geïntegreerde concept is dat het veel montagetijd op de bouwplaats bespaart en daarmee ook (faal)kosten.

Tochtvrij en fluisterstil

Titulaer gelooft niet in systemen waarbij de luchthoeveelheid op één plek het klaslokaal wordt ingeblazen. Daarom levert Auerhaan luchtverdeelsystemen voorzien van een luchtslang of wervelroosters die verdeeld over de ruimte worden geplaatst. “Door een optimale luchtverdeling en doorspoeling van de ruimte wordt de behandelde lucht bijna onmerkbaar toegevoerd, zonder tochtklachten!

"Groot voordeel van dit geïntegreerde concept is dat het veel montagetijd op de bouwplaats bespaart en daarmee ook (faal)kosten."

Tevens is extra aandacht besteed de units ‘fluisterstil’ te maken. Een decentrale unit met een debiet van 800 m3/h produceert bijvoorbeeld slechts 32 dB(A), gemeten door geluidsspecialist Peutz.” In de demo-ruimte waar diverse ventilatiesystemen worden gedemonstreerd, ervaren we de stilte inderdaad zelf. “Jammer dat door de Coronacrisis bezoeken van adviseurs en installateurs wat op een laag pitje staan, maar wij hopen ze weer snel te kunnen ontvangen.

Maatwerk

Onze propositie is bieden van maatwerk. Door ons brede leveringsprogramma kunnen wij voor nagenoeg elk project een oplossing bedenken. Welke installatie wordt namelijk bepaald door het gebouw en de gebruiker. Bovendien kunnen wij inspelen op specifieke wensen met betrekking tot bijvoorbeeld de regeling en bediening, een speciale coating of andere aansluitingen. Geen probleem, mits technisch verantwoord natuurlijk! We zijn trouwens niet alleen reactief, maar ook actief door klanten bijvoorbeeld te attenderen op mogelijke energiebesparingen. Onze klanten waarderen dit.”

Kwaliteit

“Een betrouwbaar en kwalitatief goed systeem leveren is belangrijk, maar ook het gebouw, de manier waarop wordt geïnstalleerd en het gebruik zijn leidend voor de uiteindelijke prestatie. Hier hebben wij maar deels invloed op. Daarom worden we graag al in een vroeg stadium bij projecten betrokken en zijn we ook graag bij de ingebruikstelling. In ons belang, omdat onze naam op de installatie staat, maar vooral in het belang van de adviseur, installateur en natuurlijk de gebruiker. Daar draait het om: De gebruiker moet tevreden zijn, pas dan zijn wij het ook!”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement