Drinkwaterstation: slim, veilig en duurzaam!

Geplaatst op 20 februari 2024 door Redactie

Mooie samenwerking Vidomes, Unica Services Projecten Watertechniek en Oventrop

Hoe slimmer om te gaan met energie en verduurzamen? Zeker in grote woongebouwen. Woningcorporaties zijn bij uitstek een partij waar op dit terrein veel gebeurt. Woningcorporatie Vidomes, installateur Unica en Oventrop (appendages, regelaars, domotica) zochten naar een nieuwe oplossing en die werd ook gevonden: een drinkwaterstation van Oventrop, in combinatie met zonnecollectoren (gratis zonwarmte) die weer in verbinding staan met buffervaten die met cv-water zijn gevuld. Samen voeren deze drie partijen een pilot uit.

Wat doet een drinkwaterstation?

Het grote voordeel van een drinkwaterstation: drinkwater wordt pas warm gemaakt als dat wordt gevraagd en niet, zoals nog veel voorkomt, door grote boilers met drinkwater 24/7 warm te houden.

Visie

Rob Kruining, adviseur techniek en beleid bij Vidomes, is blij met de samenwerking tussen de drie partijen. “Bij Vidomes zoeken we steeds naar nieuwe en duurzame oplossingen. Voor een groenere wereld, maar ook om de energiekosten van onze huurders terug te dringen. Daarom de keuze voor een drinkwaterstation. Om te onderzoeken of we hiermee energie- en onderhoudskosten kunnen besparen. En de kans op legionellabacterie te verkleinen.
Natuurlijk moet je kijken naar investering en rendement, maar soms moet je ook wat verder durven kijken. Al was het maar om de eerste stap te zetten en het goede voorbeeld te geven. Ontwikkelen en stimuleren, dat past prima in de visie van onze corporatie. Het drinkwaterstation is ongeveer een half jaar geleden geïnstalleerd en doet tot nu toe wat hij moet doen. Nog een half jaar verder en dan hebben het beeld wel redelijk compleet.” Peter Vermeulen, Projectmanager Services Projecten Watertechniek Unica, valt Rob Kruining bij. “Ook voor ons is deze manier van een warm tapwaterbereider te voorzien van warm water nieuw. We blijven dit monitoren en data opslaan. Wat zijn de voordelen, maar ook of er nadelen zijn. Op termijn kan dit voor ons natuurlijk heel interessant worden. Zeker als we het hebben over een warm tapwaterbereider in verzamelgebouwen of andere locaties.”

Vraag

Bij dit project draait het om een appartementencomplex aan de Sionsstraat in Voorburg. Dennis van den Pol, Managing Director Nederland Oventrop, over het drinkwaterstation dat bij onze oosterburen al op veel plekken is te zien: “Een installatietechnisch heel mooi systeem met veilig drink/tapwater én met vrijwel geen onderhoud. Dus kunnen ook je servicekosten naar beneden, om nog maar eens een ander voordeel te noemen. Uitermate geschikt voor deze appartementen, maar zeker ook voor hotels, zorginstellingen en sportaccommodaties. De voordelen zijn evident. Geen verhaal, maar een systeem onderbouwd met harde cijfers als het gaat om opbrengst en rendement.”

Toekomst

Rob Kruining: “Wij hebben nogal wat appartementen in ons beheer en het zou toch mooi zijn als we dit systeem op meer plekken zouden kunnen toepassen. Met name als het gaat om collectieve warm watersystemen valt er nog veel te behalen, dat wordt hier wel duidelijk. Zijn de resultaten van deze pilot positief? Dan gaan we zeker kijken of dit ook een oplossing is voor andere woongebouwen met een collectief warm watersysteem. Dat zou toch mooi zijn! De gemeente stelt ook subsidie beschikbaar voor deze duurzame oplossingen, dat maakt het financieel beter haalbaar voor ons.”

Regumaq

Oventrop leverde bij dit project Regumaq drinkwaterstations. Het doorstroomprincipe is bijzonder hygiënisch, nodig ter voorkoming van legionella. Ook bij dit project geldt natuurlijk dat het altijd om maatwerk gaat. Voor een groot deel bepaald door de inrichting van het gebouw en, vanzelfsprekend, door de wensen van de opdrachtgever. Ontwikkelen, vernieuwen … met dit project bewijzen Vidomes, Unica Service Projecten Watertechniek en Oventrop dat er veel mogelijk is. Samen optrekken levert hier veel meer op dan het sec invulling geven aan doelstellingen die met verduurzamen hebben te maken. Peter Vermeulen: “Toch een mooie uitdaging om te realiseren en te zien dat het ontwerp ook daadwerkelijk functioneert. En dan is het een groot voordeel dat we met partijen aan tafel zitten waarvan je weet wat je aan elkaar hebt. Dat werkt wel zo lekker.” Voorlopige conclusie: een mooie samenwerking tussen drie partijen, opbouwend kritisch met altijd de praktijk als vertrekpunt.

Tekst: Bob de Jong


Reacties

Marcel Cloosterman

22 maart 2024 om 08.53 uur

Ons bedrijf Rivusol B.V. is al sinds 2007 actief als specialist in de levering en de bouw van zonnewarmtesystemen. Zowel standaard kleine systemen als grootschalige systemen voor zwembaden, hotels, zorginstellingen, industrie en land- en tuinbouw. Vele systemen zijn door ons gebouwd in NL, BE en DE. inclusief een monitoringsysteem dat de prestaties van het zonnewarmtesysteem bewaakt. Voor meer info kunt u contact opnemen. tel: 0884523680

Menko Kraeima

22 februari 2024 om 08.26 uur

Ik ben installatie adviseur bij Archetex. Ik ben bezig met een relatie om voor hun relatie hotels te verduurzamen. Ik zou graag meer info ontvangen oer dit systeem. mob.: 06-45427533

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement