Drie generaties Jansen

Geplaatst op 07 april 2021 door Redactie

‘Aan de keukentafel praten over ventilatoren’

Beveja is een familiebedrijf dat in 1982 werd opgericht door Bert Jansen. Hij en zijn vrouw hebben het bedrijf gerund totdat hun zoon Bart-Jan het twee jaar geleden overnam. Zijn moeder is nog steeds actief in het bedrijf, zij doet de administratie. De derde generatie Jansen is in aantocht met zoontje Julian. „Ik ben hier letterlijk in het bedrijf opgegroeid”, zegt Bart-Jan Jansen. „Aan de keukentafel werd alleen over ventilatoren gesproken. Zo krijg je het met de paplepel ingegoten. Dat geldt ook voor mijn zoontje Julian. Hij gaat vaak mee met mij naar de zaak. Hij praat nu ook al over ventilatoren.” Tijdens het interview komt Julian een tekening laten zien. „Een ventilator”, zegt hij trots. „Hij is de toekomst, al duurt dat nog wel even voordat hij mee kan werken”, zegt Jansen lachend. „ Of Julian later het bedrijf over wil nemen? Dat zien we dan wel. We gaan door, we bouwen door.”

„Mijn vader werkte vroeger bij een luchtbehandelingsbedrijf in de verkoop”, vervolgt Jansen. „Mijn moeder werkte bij een ander luchtbehandelingsbedrijf op de loonadministratie. Het was zo makkelijk om samen een bedrijf te beginnen. Alle expertise was in huis.”

Bijna alles leveren

De ouders van Bart-Jan zijn begonnen met Benzing ventilatoren. „Daar stamt de naam Beveja ook van af”, legt Jansen uit. „Op een gegeven moment kwam mijn vader de ventilatoren van Karl Klein tegen. Hij heeft met hem afgesproken om die ventilatoren een jaar te proberen. Dat ging heel goed. Karl Klein is de trots van het bedrijf. Ze maken kwalitatief goede ventilatoren. Van daaruit hebben mijn ouders het bedrijf verder uitgebouwd naar meerdere merken, types en producten. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een luchtbehandelingsbedrijf dat bijna alles kan leveren. En als we het niet in huis hebben, weten we wel een leverancier waar we het kunnen halen. Vraag het maar, wij leveren het wel. Zeker het afgelopen jaar hebben we producten verkocht die we nog nooit eerder geleverd hebben. Dat komt door een variatie van verschillende klanten maar ook nieuwe klanten. Zo hadden we bijvoorbeeld nog nooit een inspectieluik geleverd. In alle 38 jaar van ons bestaan was daar nog nooit naar gevraagd. Als iets vaker gevraagd wordt, dan nemen we het op voorraad.”
Overname

Jansen heeft twee jaar geleden het bedrijf overgenomen van zijn ouders. Dat is succesvol verlopen. Het bedrijf is toen ook verhuisd naar een groter pand, iets verderop aan de Industrieweg in Waalwijk. In eerste instantie zag het ernaar uit dat het bedrijf niet door een van de 4 kinderen overgenomen zou worden. Ze hadden allemaal hun eigen werk. „Vier jaar geleden stopte ik met mijn toenmalige baan”, zegt Jansen. „Ik kwam toen in het bedrijf om mee te helpen omdat het op dat moment heel druk was. Na een paar weken dacht ik, ik ben eigenlijk gek als ik het niet overneem. Het is een gezond bedrijf en het is leuk werk. Het voordeel is dat ik bij andere werkgevers heb gewerkt, van groot tot klein. Ik heb daar gezien hoe ze werken. Die kennis heb ik meegenomen in mijn eigen bedrijf. We zijn inmiddels flink gegroeid.”

Op de werkvloer

„Hoe groot we ook worden, we willen klein blijven”, laat Jansen weten. „Ook al hebben we 100 mensen in dienst, ik wil iedereen persoonlijk kennen. Ook schuif ik bij de mensen aan de lunchtafel aan om even te praten. Iedere directeur moet minimaal een aantal keren per jaar in het magazijn meehelpen, zodat hij weet wat er speelt op de werkvloer. Ik ben ook regelmatig in het magazijn te vinden. Als het nodig is, spring ik bij in het magazijn of ik lever iets af bij de klant. Dan doe ik ’s avonds wel mijn eigen werk. Het grappige als ik wat kom afleveren in mijn Beveja shirt is dat ze vaak niet doorhebben dat ik de directeur ben. Ik hoor dan soms opmerkingen die ik weer mee kan nemen in het bedrijf.”

UV-C-led ventilator

Op het moment verkopen we de anti-corona-ventilator met UV-C led-technologie heel veel. Die hebben we van tafelmodellen voor op tafel of bureau, modellen ter grootte van een multifunctionele printer, modellen voor boven systeemplafonds en modellen die voor grote hallen bestemd zijn.
Ze zijn allemaal uitgerust met UV-C led-technologie die piekt op het spectrum dat virussen doodt. 99,995 procent dat langs de lamp komt. Uiteraard moet je wel voorzichtig zijn met deze lampen. Mensen mogen niet met het licht in aanraking komen. Het moet voor hen wel veilig zijn om in de buurt van de lamp te werken. Daarom hebben we het frame dat voor de lamp zit zo ontworpen dat er geen licht doorheen kan, maar wel lucht. In de buis zitten twee halve lamellen die de lichtstralen tegenhouden. Lichtstralen kunnen alleen maar rechtuit. Lucht kan om de lamellen heen. Achter de buis zitten de ventilator en de lampen. Het licht blijft in het apparaat. De lucht wordt continu gecirculeerd. Het is geen verversing van lucht, maar een circulatie waarbij virussen en bacteriën worden gedood. Dit product is zelf ontwikkeld. Een grote anti-corona UV-C led-ventilator, de UV-C-2000 is geleverd aan meerdere grote bedrijven in de vleesindustrie. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is een UV-C led-ventilator voor boven een systeemplafond. Die hebben we ook ontwikkeld en na fine tuning is die nu ook in de verkoop.

Ontwikkeling

Dit zijn nieuwe producten die in deze coronatijd zijn ontstaan. Er kwam vraag naar en daar hebben wij snel op ingespeeld. De fabrikant van UV-C led-lampen, Agro-led zocht een luchtbehandelingsbedrijf om samen een product mee te ontwikkelen en kwam bij ons terecht. Ik heb de buis ontwikkeld en anderhalve maand later, afgelopen augustus, ging het eerste product de deur uit. We hebben dit zo snel kunnen ontwikkelen omdat we goed en gekwalificeerd personeel hebben. Iedereen die hier werkt, vindt het niet erg om een tandje bij te zetten. We hebben een heel weekend doorgewerkt om op maandagochtend de eerste 25 UV-C led-ventilatoren te kunnen leveren. Onze grootste UV-C-led ventilator is nu in bedrijf bij één van de grootste slachterijen in Europa. Maar ook de andere producten groeien mee, zoals het spiromateriaal en de andere ventilatoren. We hebben soms perioden dat producten binnenkomen en meteen weer verkocht worden. We hebben dan niet eens de kans om een voorraad aan te leggen. We willen dit jaar qua omzet weer een stapje omhoog. Ondanks corona geven wij gas. Dat kan ook met onze trouwe klantenkring. Klanten die we binnenkrijgen, die blijven.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement