Draait de overheid warmtepompen de nek om?

Geplaatst op 24 oktober 2019 door Redactie

Net nu de energietransitie op stoom begint te komen, dreigt een nieuwe geluidsnorm de verkoop van warmtepompen ernstig te verstoren. Dat is een zorg voor veel installateurs, zo blijkt uit de eerste gesprekken die onderzoeksbureau Dutch New Energy Research voert voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

“Als het ministerie van Binnenlandse Zaken deze norm daadwerkelijk invoert, mag de geluidsbelasting op de erfafscheiding niet hoger zijn dan 40 dB,” aldus directeur Rolf Heynen van Dutch New Energy Research. “Buitenunits lijken nog niet zo ver ontwikkeld dat ze voor de meeste percelen aan deze eis kunnen voldoen. Dit kan mogelijk een rem zetten op de markt voor veel gangbare types warmtepompen.”

Heynen signaleert dat er nog veel onduidelijk is aan de voorgestelde norm van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo is nog niet zeker of het gaat om een gemiddelde geluidsbelasting, of dat warmtepompen zelfs in overtreding zullen zijn bij een incidentele piekbelasting van meer dan 40dB.

“Wij brengen nu de effecten in kaart die installateurs verwachten van deze mogelijke beleidsmaatregel, die in zou moeten gaan op 1 juli 2021,” aldus Rolf Heynen. “Tegelijkertijd informeren wij ook bij fabrikanten naar de vooruitzichten voor innovatieve oplossingen om de geluidsbelasting omlaag te brengen.”

Installateurs kunnen nog tot 8 november mee doen met het onderzoek door de enquête in te vullen. Dit kunt u doen op de volgende URL: https://nl.surveymonkey.com/r/NWT20

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 zal op 15 januari 2020 worden gepresenteerd op de Warmtepomp Business Day. Van 17 tot en met 19 maart 2020 zal het nader worden toegelicht tijdens Duurzaam Verwarmd, de nationale vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken.

Bron: Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport
Onderzoek en rapportage door Dutch Energy Research in opdracht van Duurzaam Verwarmd.


Reacties

Koos

23 februari 2020 om 14.11 uur

hallo, wij hebben nu op dit moment op diverse locaties in totaal 5 warmtepompen staan. en nr 6 zal dit jaar ook besteld gaan worden. wij gebruiken alleen Heliotherm warmtepompen en zijn erg tevreden over deze pompen. ze zijn niet de goedkoopste maar wel de beste. geluid hoor je niet je kan langs de buitenunit staan maar hebt dit totaal niet in de gaten.

Romy Testers

5 november 2019 om 14.03 uur

Ik heb een warmtepomp,net over de grens,Belgie''en. Al haal ik de ommanteling er af,kan ik met slaapzak en al rustig slapen. Hoor totaal niks. hooguit een mug,en daar zou ik wakker van worden.

Cesie

5 november 2019 om 12.12 uur

Ik begrijp dhr Heynen niet. Het leveren van een warmtepomp die voldoet aan de norm is helemaal geen probleem. Er hoeft niet gezocht te worden naar oplossingen. Die zijn er al lang. Kijk eens ook over de grens.

WJansen

5 november 2019 om 11.27 uur

Installateurs behoud ons voor toestanden zoals we die kennen in gebieden waar de AIRCO het leven ondraagbaar maakt door de herrie, biedt gewoon goede warmtepompen aan en zeur niet over dat je dat nog niet kan .

Jos Reubsaet

5 november 2019 om 10.50 uur

Ik zou zeggen: installateurs, doe er wat aan. Adviseer uw opdrachtgevers om kwaliteitsapparatuur te laten installeren en niet voor de laagste prijs te kiezen.

Robert R

5 november 2019 om 10.19 uur

Wij hebben een Lucht water warmtepomp op onze garage staan. Hier horen wij helemaal niks van. zelfs al staan wij op het dak naast de machine is het omgevingsgeluid hoger dat wat de machine produceert (Wij wonen in landelijk gebied, koeien staan 20m van ons vandaan) Het is wel een grote unit die warm/koud water maakt, wellicht dat split meer geluid maakt.

verduyn Xavier

5 november 2019 om 10.12 uur

Mijn Lucht/water warmtepomp Staat midden in een apartemenstgebau van tien woningen . het geluid is niet luider als de wind die de bladren van een boom beweegt dus heel stil dit is gewoon om de alternative verwarmingen te beschremmen . Ik woon in Belgie en werk in deze Sektor sorry ?????

Erik Jan van de Griend

5 november 2019 om 09.17 uur

Het geluid van de ventilator heeft te maken met de draaisnelheid. Ontwerp de verdamper iets groter met een grotere ventilator op een lager toerental. Het halen van de geluidsnorm is geen problem maar het zuinig ontwerp van de verdamper is dat.

Michiel van der Stel

5 november 2019 om 07.49 uur

Beste meneer Heynen, Die geluidsnorm is voor kwaliteitsmachines geen probleem meer! U bent van harte welkom dat zelf te komen constateren bij Anders-Verwarmen in Hoogezand.

Wim

5 november 2019 om 07.44 uur

De geluid grenswaarde is maximale geluid grens, verwacht wordt daar dik onder te blijven. 1 bij maakt ook niet veel geluid, maar een zwerm is hinderlijk.

Gerrit Langelaar

5 november 2019 om 07.43 uur

18 dB geluid op 30 cm van de buitenunit is heel normaal bij Heliotherm warmtepompen Installateurs moeten leren om goede warmtepompen met een hoog rendement te verkopen en niet altijd de “goedkoopste” aan te bieden Voor mij mag de norm wel gelijk gesteld worden met het max geluid voor apparaten in de woning 30 dB

Rob Harms ( Monarch Nederland BV )

5 november 2019 om 07.03 uur

Weishaupt is dus wel in staat aan die norm te voldoen Bi-Block is het antwoord 35 DB(a) én A+++

Peter Beekmans

5 november 2019 om 06.45 uur

Wel een beetje verwarrend voor de leek, deze bovenstaande afbeelding. U heeft het over geluidsproblemen met lucht/water warmtepomp installaties, en de afbeelding is een grondgebonden installatie met aardwarmte.

Jhagie

5 november 2019 om 06.31 uur

Met elkaar praten is al veel luider

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement