Doorstromende drukverhogingsinstallatie vermindert risico legionellabesmetting

Geplaatst op 15 september 2015 door Redactie

Waar water is, bestaat altijd het gevaar van legionellabesmetting. Dat wil je uiteraard voorkomen in het sanitair- en drinkwater. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen, die voorkomen dat Legionella de kop opsteekt in een installatie. Duijvelaar Pompen heeft met de doorstromende drukverhogingsinstallaties, die ze in 2014 op de markt gebracht hebben, een effectieve methode ontwikkeld waarmee de kans op Legionella echt minimaal is.

Danny Randsdorp, product specialist bij Duijvelaar Pompen, is heel nauw betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe drukverhogingsinstallatie. „Bij legionellapreventie is het zaak om de doorstromendheid van de installatie in de gaten te houden”, legt Randsdorp uit. „We hebben een installatie ontwikkeld waarbij een aantal zaken, die Legionellagroei kunnen bevorderen, uitgesloten is. Dit om de installateur en de eigenaar van gebouwen te ontzorgen. De nadruk ligt hier op een gehele doorstromende installatie."

Geen dode leidingen

Duijvelaar Pompen heeft bij het nieuwe ontwerp van de drukverhogingsinstallatie alle dode stukken, waar water kan stilstaan, uit de installatie gehaald. „In het systeem zit echt nergens meer een dode leiding, de gehele installatie is doorstromend. We hebben een doorstromend drukvat toegepast, maar bijvoorbeeld ook doorstromende stuurleidingen van de onderdrukbeveiliging en de persdrukbesturing”, zegt Ruud van Leeuwen, marketing manager Duijvelaar Pompen. „Eerder moesten er minimaal 30 schakelingen per dag zijn om het drukvat te vullen, te ontladen en zo voldoende te verversen. Deze noodzaak vervalt, omdat het drukvat doorstromend is aangesloten op een speciaal door Duijvelaar ontwikkelde venturibuis. Hierdoor wordt het water in het drukvat bij iedere schakeling volledig ververst.”

Geen voedingsbodem

Ook is het belangrijk dat er geen voedingsbodem voor Legionella is aan de uiteinden van de verzamelleidingen. Bij eerdere installaties waren beide uiteinden van de verzamelleidingen voorzien van schroefdraad, zodat de installateur ter plekke kon besluiten het systeem links of rechts aan te sluiten. De kant die niet gebruikt werd, werd afgesloten met een cap. „In dit eindstukje staat stilstaand water”, aldus Randsdorp. „Bovendien kan de hennep of teflontape, die wordt gebruikt om af te dichten, dienen als voedingsbodem voor Legionella.” Bij de installatie die Duijvelaar Pompen heeft ontwikkeld, is de leiding aan één kant dichtgelast, zonder voedingsbodem. Links of rechts aansluiten is nog steeds mogelijk, omdat de leiding spiegelbaar is. De afsluiters voor de pompen zijn speciale kogelafsluiters. Het water achter de kogel wordt ook ververst om te voorkomen dat hier Legionella gaat groeien.”

Hygiëne- en beheersplan

„We helpen onze klanten, bijvoorbeeld bij appartementencomplexen, kantoren, scholen en sportcentra, met het opstellen van een hygiëne- en beheersplan”, vertelt Randsdorp. „We doen quickscans, waarbij we zoeken naar hotspots, zoals dode leidingen in het drinkwaterleidingnet van de klant. We letten er ook op dat kruisende leidingen van warm en koud water niet te dicht bij elkaar zitten. In leidingen waar het water meer dan 24 uur stilstaat en waar de temperatuur tussen de 25 en 45 graden Celsius hoog is, bestaat namelijk een vergrote kans op besmetting met Legionella. Die probleemgebieden brengen we in kaart. Verder bemonsteren we tapgebieden om de kwaliteit van het water te onderzoeken. Als er een besmetting is geconstateerd, zijn er verschillende stappen die we kunnen doorlopen om deze te verwijderen. Bijvoorbeeld door ‘s nachts druk te zetten op het koud water. De kranen gaan open staan en het hele systeem wordt doorgespoeld, het Markstreamer® systeem. We komen regelmatig bij gebouwen waar onze installaties draaien, voor preventief onderhoud, zoals keerklepcontrole. We controleren en onderhouden onze eigen systemen, maar we hebben ook de kennis in huis om de systemen van andere fabrikanten te onderzoeken.”

Meedenken met klant

Randsdorp werkt sinds 1995 bij Duijvelaar Pompen. Hij is vraagbaak en aanjager voor alles wat met installaties te maken heeft. „ Advies speelt een belangrijke rol bij ons”, zegt hij. „We denken en rekenen mee met de klant om tot de beste installatie voor een specifiek gebouw te komen. De installateur vindt het prettig om van onze expertise gebruik te kunnen maken. We werken zonder groothandel en leveren dus rechtstreeks aan de installateur. De installateur doet het installatiewerk, maar wij komen meestal om de installatie in bedrijf te stellen.”

Klantspecifieke pompen

Duijvelaar Pompen heeft een eigen R&D-afdeling. “Drinkwater is onze grootste kracht”, laat Van Leeuwen weten. „We ontwerpen, ontwikkelen en produceren de pompen zelf. We maken zelfs de gereedschappen om de pompen te maken. De roestvast stalen centrifugaalpompen hebben we niet op voorraad, want we zijn in staat om binnen 20 minuten vrijwel iedere pomp samen te stellen op vraag van de klant. We werken vanuit een aantal standaardconfiguraties en we kunnen snel schakelen om de onderdelen voor de specifieke toepassingen toe te voegen.”

Keurmerk

Wat betreft keurmerk lopen we iets vooruit”, zegt Van Leeuwen. „We gebruiken al het Europese Keurmerk bij alle onderdelen van de installatie. Daarmee voldoen we nu al aan alle eisen en zijn we op de toekomst gericht. Alle met water in contact komende delen die we gebruiken hebben een goedkeuring op Europees niveau. We gebruiken naast de roestvast stalen onderdelen nu ook messing afsluiters omdat die een Europese keurmerk hebben.”

Energiebesparing

„Wij ontwikkelen door op legionellabesmetting, maar het energieplaatje wordt ook steeds belangrijker”, aldus Randsdorp. „We komen installaties tegen die te veel vermogen hebben voor het te verwachten watergebruik, waardoor de installatie onnodig veel energie verbruikt. Wij adviseren de installateur om een installatie te plaatsen die de vraag aankan, maar die niet onnodig groot is. We helpen bij het vinden van de balans tussen energieverbruik en de vraag naar water. Een tijdje geleden hebben we in een representatief woongebouw verschillende systeemconfiguraties uitgetest en het energieverbruik nauwkeurig gemeten. Zo bleek een toerengeregeld systeem bijvoorbeeld 30 procent zuiniger dan een standaard aan- /uitsysteem.

De mode is een toerengeregelde installatie, omdat er angst heerst voor legionellabesmetting via het drukvat. Daar hebben wij nu het doorstromend drukvat voor. Onze voorkeur gaat uit naar een aan-/uitsysteem met een groot drukvat, het HR-systeem. Dat is de meest energiezuinige installatie, zelfs nog 30 procent zuiniger dan een toerengeregeld systeem. Deze energieberekening geldt specifiek voor appartementen en woontorens, omdat daar de vraag naar water niet constant is. Bij een toepassing met een constante vraag naar water is de sleutel tot maximale energiebesparing een pomp of installatie die nauwkeurig op het verbruik is ingesteld.”

De drukverhogingsinstallatie van Duijvelaar Pompen is vrij compact opgezet door de ingebouwde keerklep, die in de pomp geïntegreerd is. Maar de installatie is toch goed te benaderen. De installateur en servicemonteur kunnen goed bij de onderdelen.

Ontwerpen met BIM

„BIM (Bouw Informatie Model) speelt een steeds belangrijkere rol bij het ontwerp van een gebouw, maar ook bij beheer”, laat Van Leeuwen weten. „Installateurs vragen er tegenwoordig om dat BIM-objecten aangeleverd worden die ze in hun eigen BIM-omgeving kunnen gebruiken bij het ontwerpen. Alle objecten uit onze reeks doorstromende installaties zijn daarom beschikbaar in de objectenbibliotheek van MEPcontent, zodat ze eenvoudig in het 3D-BIM kunnen worden toegepast.”