‘Dood’ water is allesbehalve ‘dood’

Geplaatst op 24 oktober 2023 door Redactie

Waterkwaliteit vaak ondergeschoven kindje

„De waterkwaliteit in een verwarmingssysteem is heel belangrijk, maar we zien dat het vaak een ondergeschoven kindje is”, zegt Martijn Worst, van Spirotech salesteam Nederland voor de utiliteitsmarkt. „Er wordt een installatie gemaakt en er wordt water uit de kraan gepakt. En niemand die weet wat dat met een installatie kan doen. De gedachte is nog steeds dat het zwarte water in een verwarmingsinstallatie ‘dood’ water is en geen kwaad kan. Maar het is allesbehalve dood. Het water tast door corrosie de leidingsystemen, de radiatoren en de verwarmingselementen aan. Daarom zijn we bezig met een actie van SpiroCare-wateranalyses voor grotere installaties om het belang van waterkwaliteit in CV en GKW installaties onder de aandacht te brengen.” De actie loopt tot 31 maart 2024.

Spirotech is een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar ervaring heeft in het ontwikkelen van oplossingen voor het verwijderen en voorkomen van lucht en vuil in verwarmings- en koelsystemen. „In Nederland hebben we heel goed drinkwater, maar desondanks zitten er verschillen tussen drinkwater in Friesland en Zuid-Limburg, waar het water meer kalk bevat”, vervolgt Worst. „En kalk is slecht. Dat weten we allemaal. Het geeft bijvoorbeeld kalkafzetting op de kleppen van de installatie. De laatste jaren is regeltechniek steeds belangrijker geworden, omdat systemen steeds meer geautomatiseerd worden en effectiever moeten zijn. Door deze kalkafzetting en corrosie raakt de regeltechniek ontregeld, gaat vastzitten of er ontstaan lekkages en dus komen er ook meer klachten.”

Eigen laboratorium

Door de energietransitie is de waterkwaliteit belangrijker geworden, omdat we van hoogtemperatuur naar een lagere temperatuur zijn gegaan. Het water in het verwarmingssysteem is zo’n 80 oC en nu met de warmtepomp zo’n 40 tot 45 oC. Bij lagere temperatuur kunnen de in water aanwezige gassen (zuurstof) corrosie veroorzaken. De installatie moet harder werken door de kalkafzetting en verbruikt daarmee meer energie. Dan verlies je duurzame winst. De ontwerpen zijn vaak wel goed gemaakt, maar daarbij is uitgegaan van een ideaal scenario. In de praktijk blijkt, hoe vuiler de installatie hoe meer je inlevert op het rendement dat je voor ogen had. „Dat hele proces van de waterkwaliteit kunnen wij onderzoeken in ons laboratorium in België”, legt Worst uit. „Spirotech is de enige die zo’n laboratorium in huis heeft. We doen veel wateranalyses voor de utiliteit installateurs. We werken voor de top-10 van bedrijven in die branche. Met het laboratorium kunnen we voor elke waterkwaliteit een oplossing bieden. Het liefst met fysieke producten, als een vuilafscheider, luchtafscheider, vacuümontgasser en expansieautomaten. Als het echt niet anders kan, gebruiken we waterbehandeling, maar de fysieke producten hebben zeker onze voorkeur. Die werken ook langduriger. Met een aparte SpiroVent-luchtafscheider en een SpiroTrap-magneetvuilafscheider in het verwarmingssysteem kan dit een besparing van tot wel 13% op het gasverbruik opleveren.”

Aandacht voor schoon installatiewater

Spirotech wil de komende jaren nog meer naar buiten brengen hoe belangrijk aandacht voor schoon installatiewater is. „We zien veel problemen zowel bij renovatie als nieuwbouw”, vertelt Worst. „Daar is soms met één jaar al een probleem. Er word vaak gezegd dat de appendages niet goed zijn. Die zijn echter wel goed, maar door de kalkafzettingen functioneren ze minder en door corrosie ontstaat lekkage. Dan krijgen wij de vraag of we een oplossing voor ze hebben. Dat hebben we. De watermonsters die we nemen gaan naar ons laboratorium in België. Daar worden 35 parameters onderzocht, waaronder pH-waarde, geleidbaarheid, totale hardheid, chloride, ijzer, koper, aluminium en zink. Daar maakt het laboratorium een analyse van. We onderzoeken ook op biologische parameters met de BART-testen om eventueel aanwezige microbiologie exact aan te tonen. Want als gevolg van de lage temperatuur in de installatie kunnen bio-organismen gedijen. De mensen in het laboratorium hebben geen HVAC-achtergrond, maar het zijn ervaren laboranten. Wij als technische salesmanagers maken een advies voor de klant hoe ze de problemen kunnen oplossen om de installatie vlekkeloos in bedrijf te houden.”

Expansie

„Een ander aandachtspunt voor een goed werkende installatie is het drukbehoud. Dat is heel belangrijk voor een goed systeemontwerp. We hebben daarom sinds een aantal jaren de SpiroExpand in het programma,”, laat Worst weten. „Veel problemen binnen en verwarmings- en koelsysteem ontstaan als er onvoldoende systeemdruk is. Dit vermindert de efficiëntie van het systeem, waardoor voortijdig belangrijke systeemcomponenten kunnen uitvallen. Door de negatieve druk in het systeem kan er via de automatische ontluchters, pakkingen en niet-diffusiedichte leidingen lucht in het systeem komen. Te hoge systeemdruk is ook niet wenselijk, want dan gaan veiligheidsventielen open, waardoor er water afgelaten gaat worden. Dan moet weer bijgevuld worden met zuurstofrijk water en dat heeft alleen maar meer corrosie tot gevolg. Het belang van een goede expansie willen we nu meer naar de voorgrond brengen en uitdragen en daar stappen mee maken. We hebben begin vorig jaar het Oostenrijkse familiebedrijf EDER overgenomen dat gespecialiseerd is in expansie.”

Wateranalyse

Mensen die interesse hebben in een wateranalyse van Spirotech, kunnen contact opnemen met info@spirotech.com. Informeer naar de mogelijkheden.

Tekst: Carla van der Meer