Directe spoeling: de oplossing voor openbare toiletten

Geplaatst op 18 december 2019 door Redactie

De talrijke voordelen van een directe spoeling zorgen er voor dat dit een ideaal systeem is voor het uitrusten van toiletten in publieke gebouwen. Vandaag leeft de perceptie dat directe spoeling een beduidend grotere diameter van de toevoerleidingen vereist. En omdat dit niet klopt, leggen we u graag de voordelen, toch nog minder gekend, verder uit…

In de Oost-Europese landen en Japan, zijn toiletsystemen op basis van directe spoeling goed geïntroduceerd. In de Benelux markt heeft directe spoeling echter nog heel wat groeipotentieel. De perceptie dat directe spoeling een beduidend grotere diameter van de toevoerleidingen vereist, is onterecht. Hoe groter de opstelling van het toilet met directe spoeling, hoe kleiner het verschil in buisdiameter wordt, als men de vergelijking maakt met de toevoerleidingen van een spoelbak.

Kanttekeningen bij spoelbakken

De belangrijkste bedenking bij toiletten met reservoir is hun gevoeligheid voor kalk en onzuiverheden, en de ophoping ervan die de afdichting van het spoelsysteem aantast.
Afhankelijk van de kwaliteit en de hardheid van het water, kan er al een lek optreden na enkele maanden, of zelfs enkele weken, na de installatie van het toilet. In tegenstelling tot een wastafelkraan, waarbij een lek onmiddellijk gedetecteerd wordt, is een lek in een toilet verraderlijk. Het druppelen van water langs het keramiek is zeer moeilijk vast te stellen. Hierdoor is het toilet met spoelbak vaak de eerste sanitaire post waar waterverspilling optreedt: een onopgemerkt stromen van water kan leiden tot een verlies van maximaal 220 m³/jaar, of 946€/jaar per toilet (aan 4,30 €/m³ voor koud water in Vlaanderen, bron: Informatie centrum voor water).

“Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping, en kan er dus geen bacteriegroei optreden.”

Toiletten met spoelbak die gedurende meerdere dagen niet gebruikt worden, vormen een risico. Stilstaand water op kamertemperatuur, waarin kalk en onzuiverheden zich vormen, is bevorderlijk voor bacteriegroei. Bij het spoelen van het toilet kunnen deze bacteriën verspreid worden in de lucht. Ook verdragen de reservoirs het intensief gebruik, zoals in utiliteiten, moeilijk: het mechanisme is samengesteld uit kunststof onderdelen en gaat stuk bij intensief gebruik en ruwe behandeling.

Last but not least: het onderhoud van een groot aantal geïnstalleerde spoelbakken blijkt moeizaam. De interventie voor een lek op een inbouwreservoir kan tot tientallen minuten duren. Het demonteren van of de toegang tot het mechanisme is moeilijk bij deze modellen. Bovendien is het vervangen van een reservoir op een voorwandsysteem onmogelijk zonder de muur te breken.

De voordelen van directe spoeling

De kraan met directe spoeling is specifiek ontworpen om aan de hoge eisen van openbare sanitaire ruimtes met hoge bezoekfrequentie te voldoen. Door het hygiënische, robuuste en doeltreffende ontwerp, wordt het risico op lekken sterk verminderd. Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping, en kan er dus geen bacteriegroei optreden.

Een ander voornaam aandachtspunt is de kracht van de spoeling. Een toilet met reservoir werkt volgens het principe van zwaartekracht, waardoor de spoeling minder krachtig is. Bij een systeem met directe spoeling wordt de druk van het waternet gebruikt. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor één enkele spoeling volstaat. Met dit systeem zijn, indien nodig, opeenvolgende spoelingen mogelijk, bij meerdere gebruikers na elkaar. Er is geen wachttijd tot de spoelbak opnieuw gevuld is.

Een korte spoeling van 7 seconden, zonder wachttijd, biedt gebruikers meer geluidscomfort, zeker in hotels, kantoren en zorginstellingen.
Architecten weten de compactheid van een systeem met directe spoeling te waarderen, omdat er geen ruimte voorzien hoeft te worden van een reservoir. Zeker in ziekenhuiskamers, kamers in woonzorgcentra, en in zorginstellingen in het algemeen, is elke centimeter ruimte kostbaar.

En wat met de diameter?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een toilet met reservoir bij renovatie vervangen worden door een systeem met directe spoeling. Wanneer een technische ruimte toegankelijk is en er zich een waterkolom in de directe omgeving - in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een bejaardentehuis of een kantoorgebouw - bevindt, dienen in de meeste gevallen enkel de finale aftakkingen vervangen te worden.

 “Er is geen wachttijd tot de spoelbak opnieuw gevuld is.”

Wat de toevoerleidingen betreft, voorzien de technische specificaties voor directe spoeling in een andere berekening dan bij toiletten met reservoir. De specificaties wijzen uit dat de diameter voor de leidingen in kwestie dichtbij deze voor toiletten met reservoir ligt. De duur van een spoeling met reservoir is namelijk vele malen langer dan bij een directe spoeling (waarbij de spoeltijd slechts enkele seconden bedraagt).

Voor de berekening van de basisdebieten is het aangewezen de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen. Voor de toiletten met directe spoeling van DELABIE bedraagt dit 1 l/sec. Indien berekend op deze manier ligt de diameter van de leidingen voor een directe spoeling, in tegenstelling tot de algemene bezorgdheid, niet zo ver af van deze met reservoirs.

Aangepaste producten

Het mechanisme en de bediening van de toiletkranen van DELABIE met directe spoeling, zonder kwetsbare kunststof onderdelen, zijn schokwerend en vandaalbestendig. Zij hebben een levensduur van minstens 500.000 handelingen.

Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk. Het mechanisme en het systeem zijn onmiddellijk toegankelijk zonder demonteren van de kraan.
DELABIE biedt een uitgebreid assortiment toiletkranen met directe spoeling aan, of het nu om zelfsluitende of elektronische kranen gaat. Kies het product dat het best in uw ontwerp past, en optimaliseer uw BREEAM of LEED score.

Tekst: Roos Ysebaert

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement