Direct warm water van de zon

Geplaatst op 06 december 2023 door Redactie

Zonneboiler draagt bij aan oplossing netcongestie

 

„Als de beschikbare netcapaciteit niet meer toereikend is voor de gevraagde netcapaciteit, draagt de zonneboiler bij aan de oplossing van netcongestie. Dat willen we de installateur laten weten”, zegt Henk Zuidersma van ReHeat uit Grootegast. „Als de zon schijnt, wordt er via heat-pipes direct warm water gemaakt en opgeslagen in een boiler. Deze opslag van zonthermie is een goedkope vorm van een accu. Vervolgens kan het warme water gebruikt worden voor de douche en de verwarming, maar ook voor andere toepassingen in het bedrijfsleven. Er is dus ook warm water op momenten dat de zon niet schijnt. Dit kan in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen. Zonthermie via heat-pipes ontlast het elektriciteitsnet.”

De netbeheerders zien in dit concept een oplossing voor nu en de toekomst. Dat blijkt uit het netbeheerdersrapport ‘Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050’. Hieruit komt naar voren dat dan 30 tot 50% van de residentiële huishoudens energie opwekken via zonthermie, waarbij zonnecollectoren voor warm water zullen zorgen. De sector is er klaar voor en kan het leveren.

Routes

Voor het uitvoeren van de energietransitie kunnen verschillende routes gevolgd worden, die allemaal hun eigen eindpunt hebben, is in het rapport te lezen. De impact op de energie-infrastructuur is van diverse factoren afhankelijk, zoals de keuzes van de overheid, of deze stuurt of juist de ruimte geeft aan (vrije) marktwerking binnen de energiemarkt. Maar ook of de energietransitie meer nationaal (landelijk of regionaal) of internationaal georganiseerd wordt. Ook de keuze van het type energiedrager dat in de verschillende sectoren wordt ingezet, is van invloed op hoe het energiesysteem eruit komt te zien. De scenario’s zijn opgebouwd uit een mix van deze factoren.

"Uit het netbeheerdersrapport ‘Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2025 komt naar voren dat 30 tot 50 procent van de residentiële huishoudens energie opwekken via zonthermie."

Dit levert de volgende vier scenario’s op: Decentrale Initiatieven (DEC), Nationaal Leiderschap (NAT), Europese Integratie (EUR) en Internationale Handel (INT). Deze vier scenario’s werken toe naar een klimaatneutraal energiesysteem in 2050. Ze vereisen een snelle afbouw van fossiele bronnen, een snelle groei van de productie van hernieuwbare energie en een transformatie van de industrie op het gebied van energie en grondstoffen, mobiliteit, gebouwde omgeving en landbouw. In elk scenario komen zonnecollectoren naar voren als techniek waarmee in de vraag naar warm tapwater wordt voorzien. Een versnelde afbouw van fossiele energie zou in de komende kabinetsperiode wel eens in de versnelling kunnen komen wanneer de 47 miljard aan subsidie voor fossiele brandstof versneld wordt afgebouwd.

Er wordt door de overheid, installateurs en consumenten nog steeds vooral gekeken naar zonnestroom. Wanneer er gevolg gegeven wordt aan dit netbeheerdersrapport dan kan dit wel eens een kantelpunt zijn, wat betreft focus. Het gaat vooral om de massa van gebruikers die decentraal energie opwekken en geen energie terug hoeven te leveren aan het net. Dat bespaart heel veel. Tevens zijn deze systemen heel subsidiabel door de ISDE subsidie.

Efficiënte manier van verwarmen

Voordeel van zonnewarmte is dat het water rechtstreeks door de zon wordt opgewarmd door heat-pipes. Bovendien is het vier keer efficiënter dan PV. Dat wil zeggen dat je vier keer minder dakoppervlak nodig hebt dan PV om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

"Een belangrijke oplossing voor dit probleem is de zonneboiler. Daarmee heb je een accu waar je energie in opslaat. De energie is rechtstreeks van de zon opgewekt door heat-pipes."

Het probleem van oververhitting kan worden voorkomen door de nieuwe technologie in de thermo controlled heat-pipes. Hier kun je er zelfs meer van op je dak leggen, zodat de opbrengst in de periodes dat de zon minder schijnt toch meer energie wordt geleverd.

Ook bij alleen daglicht wordt er warmte opgewekt, maar dan is de opbrengst vanzelfsprekend wat minder. Maar alles helpt. Ook al zou het aangevoerde water van 10 °C opgewarmd worden naar 30 °C, dan heb je toch al 20 °C winst. Grofweg kun je zeggen dat 7 tot 8 maanden van het jaar de behoefte voor tapwater volledig gedekt wordt door de heat-pipes. In de wintermaanden is de opbrengst minder. Maar door de goed isolerende werking van de vacuümbuizen ten opzichte van vlakke platen kunnen deze ook bij lage temperaturen goed heet worden als de zon schijnt.

Warm water staat klaar

De heat-pipes staan altijd voor een naverwarmer als een cv-ketel, warmtepomp of een elektrische doorstromer. Er is dus altijd een combinatie nodig. Dan kan via heat-pipes warmte opgeslagen worden, zodat in de zomer de warmtepomp niet elektrisch hoeft te verwarmen. De temperatuur moet in ieder geval 55 °C zijn in verband met legionella. Met pv-panelen loop je tegen de netcongestie aan. Bovendien weten we niet hoe de vergoeding in de toekomst zal zijn, welke tarieven er gehanteerd worden of dat ze zelfs moeten gaan betalen voor het terugleveren. Dan is het mooi om een zonneboiler te hebben met een warmtepomp of cv-ketel als ondersteuning om verzekerd te zijn van warm water. Alles wat je met de zon verwarmt is meegenomen.

Mega besparing

De zonneboilers zijn behalve voor de particulier ook heel geschikt bij mooi weer in de zomer als warmwatervoorziening op de camping of bij zwembaden. Of bij gebruikers die het hele jaar warm water nodig hebben, zoals melkveehouders, wasserijen, hotels en verzorgingshuizen. „Verbruikt een bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan stroom of 25.000 kub gas dan moet het voldoen aan de energiebesparingsplicht vanuit de overheid. Daar kan zonthermie een enorme bijdrage aan leveren.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

M. Verhoeven

1 februari 2024 om 08.01 uur

Goedendag, Ik heb op het dak van mijn garage 60 heatpipes en het werkt echt geweldig. Zelfs met daglicht werkt het en in de lente en zeker in de zomer sta ik glimlachend te douchen, want betaal alleen het water en kosteloos ongelimiteerd warm. mooie is dat er door de heatpipes zelf geen glycol stroomt. Mocht er 1 of meerdere onvoorzien breken is er niks aan de aan de hand. Geen lekkage dus. Ik kan het aanraden als je de ruimte ervoor hebt. Gr, M. Verhoeven

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement