Dicht bij huis, zonder thuis te zijn: de beveiligingscamera van Honeywell

Geplaatst op 28 september 2017 door Redactie

Installateurs zal het bekend voorkomen: de vraag van consumenten naar slimme producten wordt steeds groter. Honeywell speelt daarop in met de Lyric-serie, zoals de C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Hoe werkt dit product precies en waarom is de C1 interessant voor installateurs?

Alle installateurs zal het bekend voorkomen: de vraag van consumenten naar slimme producten wordt steeds groter. Apparaten die verbonden zijn met het internet, bieden veel nieuwe mogelijkheden. Zo is het al mogelijk de thermostaat via een app of via spraak – zoals met Apple’s voice assistant Siri – te bedienen. Dat is ontzettend gemakkelijk. Maar daarnaast zijn dergelijke nieuwe technologieën ook in staat gemoedsrust te bieden. Hoe? Honeywell introduceerde onlangs bijvoorbeeld Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Hiermee kunnen consumenten hun huis in de gaten houden, ook als ze helemaal niet thuis zijn. Komt de naam Lyric bekend voor? Dat kan kloppen, want deze beveiligingscamera is familie van de Lyric T6, de nieuwste slimme thermostaat van Honeywell. Beide producten werken via dezelfde app voor smartphone en tablet. Hoe gaat dat dan precies? En waarom zouden installateurs deze camera moeten aanbieden?

Gemakkelijk zelf installeren

Een installateur heeft geen omkijken naar het installeren van de C1 – dat kan de gebruiker gemakkelijk zelf in enkele stappen met behulp van de Lyric-app. De C1 kan met de verstelbare, magnetische voet op elk vlak oppervlak geplaatst worden. Ook is de C1-camera aan de muur te bevestigen, waardoor hij in elke ruimte past. Het apparaat werkt via 230V-voeding, zodat de gebruiker nooit batterijen hoeft te verwisselen.

Direct actie ondernemen

De camera maakt 720p HD-video’s (30fps) bij normale lichtomstandigheden en heeft nachtzicht voor donkerder omgevingen. Met zijn brede kijkhoek van 135 graden biedt de C1 goed beeld, zonder hem te hoeven draaien of kantelen. Wanneer de C1 ongebruikelijke bewegingen detecteert of afwijkende geluiden hoort, stuurt hij gebruikers via de Lyric-app direct een notificatie op hun smartphone of tablet. Daarnaast stuurt hij een e-mail naar het geregistreerde account. De slimme geluidsdetectie van de C1 met ingebouwde microfoon herkent bovendien het alarm van rook- en koolmonoxidemelders en stuurt ook op basis daarvan een notificatie. Verder is de camera voorzien van een ingebouwde luidspreker die tweewegcommunicatie mogelijk maakt. Dat is bijvoorbeeld handig om een huisdier in de gaten te houden en eventueel toe te spreken als hij iets doet wat niet mag. Bovendien beschikt de Lyric C1-camera over een geofencing-functie. Dat betekent dat de detecteerfunctie van de C1 automatisch aan en uit schakelt op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker.

Veiligheid boven alles

De C1 wordt geleverd met een SD-kaart van 8 GB. Doordat beelden hier – versleuteld – lokaal worden opgeslagen, zijn beelden op elk moment op te nemen, zelfs als de wifiverbinding in huis uitvalt. Daarnaast worden beelden automatisch 24 uur lang gratis en veilig opgeslagen in de cloud, vanwaaruit ze zijn te streamen en downloaden via de Lyric-app. De C1 is een slim apparaat: als de camera beweging of geluid heeft gedetecteerd, slaat hij ook de beelden in de seconden vóór de gebeurtenis op. Verder is het mogelijk twee digitale-detectiezones in te stellen. Daarmee weet de C1 dat hij bewegingen als die van bijvoorbeeld een plafondventilator moet negeren, zodat vals alarm te voorkomen is. Ook is het mogelijk om via deze zones juist te focussen op een risicovol gedeelte, zoals de achterdeur.

Meer verkoopkansen

Deze toevoeging aan het Lyric-assortiment maakt het voor installateurs makkelijker om hun business uit te breiden. Nu kunnen ze bij het installeren van een thermostaat eenvoudig meer verkoop realiseren door deze huisbeveiligingsoplossing aan te bieden. Dat betekent een verbetering van de klanttevredenheid. Bovendien is de leercurve voor nieuwe producten kleiner, omdat de C1 de bekende Honeywell-interface heeft. De Lyric-producten zijn overigens niet afhankelijk van elkaar. Installateurs kunnen dus elk individueel Lyric-apparaat aanbieden aan iedere klant die erom vraagt.

Slim energie besparen

Het eerste product in de Lyric-serie was de Lyric T6-thermostaat, die verkrijgbaar is in twee uitvoeringen: bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R). Deze thermostaat is geschikt voor alle 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen en stadsverwarming. In combinatie met de app helpt de Lyric T6 gebruikers dankzij diverse programma’s en functies automatisch energie te besparen. Net als bijvoorbeeld de Chronotherm Touch, is de T6 zo te programmeren dat hij aan- en uitgaat op de tijdstippen die de bewoner zelf instelt. Dat kan handmatig op het display van de thermostaat, en ook via de Lyric-app voor smartphone en tablet. Het product wordt standaard geleverd met zowel een zevendaags als een zevendaags klokprogramma met zes perioden per dag, een slaapprogramma voor ’s nachts en een afwezigprogramma voor wanneer de gebruiker bijvoorbeeld op vakantie is.

Net als met de C1-camera is het ook met de Lyric T6 mogelijk te werken op basis van geofencing. Zo wordt dus de temperatuur automatisch aangepast op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De T6 weet wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op de juiste temperatuur is voor een comfortabele thuiskomst. En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, zodat verspilling van energie wordt voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

Basis voor een smart home

En Honeywell introduceerde dit jaar nog een derde product onder de naam Lyric: de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en ophanden zijnde vochtproblemen in de gaten via ingebouwde sensoren. Bij detectie van bijvoorbeeld lekkage ontvangt de bewoner direct een notificatie op zijn of haar smartphone. Handig: de Lyric W1 is een one-box-oplossing die direct te verbinden is met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig. Daardoor is het product eenvoudig en binnen enkele minuten te installeren.

Om welk Lyric-product het ook gaat, het uitgangspunt is altijd om huiseigenaren gemoedsrust te bieden, ook als ze niet thuis zijn. Het Lyric-platform is zo de basis voor een smart home: een slimmer, comfortabeler en veiliger huis.