Deskundigheid is cruciaal voor succesvolle uitvoering van Klimaatakkoord

Geplaatst op 16 juli 2018 door Redactie

Tegelijk met het enthousiasme over het bereikte Klimaatakkoord, beseft iedereen hoe enorm groot de opgave is. Er is door de politiek een stevige ambitie geformuleerd maar veel is nog niet uitgewerkt; nu zijn de deskundigen aan zet. TVVL, Platform voor Mens en Techniek, beschikt met haar leden over de vereiste deskundigen die de komende jaren het Klimaatakkoord kunnen laten slagen.

“Als we een gebouwde omgeving willen die in 2050 geen CO2-uitstoot meer veroorzaakt, dan zullen we op een slimme manier verschillende combinaties van duurzame technieken kosteneffectief moeten toepassen. We redden het ook niet met alleen bestaande technologieën. Enkele nieuwe technologieën dienen zich al aan, maar de komende jaren zullen daar nog vele innovaties bijkomen, technieken die we nu nog niet beheersen of zelfs maar kennen”, zegt Henk Willem van Dorp, voorzitter van TVVL. “Als Platform voor Mens en Techniek zijn juist onze leden de deskundigen in het veld die dit kunnen realiseren. We zetten daarom vol in op kennisontwikkeling en kennisoverdracht voor de vakwereld. Dat is essentieel willen we de uitvoering van het Klimaatakkoord laten slagen.”

Gezonde en intelligente gebouwen

Door de enorme nadruk op energiebesparing vergeten we als maatschappij bijna dat gebouwen en woningen ook leefbaar moeten blijven. Een gezonde leefomgeving is een van die disciplines waarop TVVL veel kennis en opleidingen ontwikkelt. Maar de technische wereld is ook in staat om gebouwen veel intelligenter te maken, zodat ze uit zichzelf zorgvuldig met energie omgaan en het binnenklimaat optimaliseren. Onder meer de post-hbo opleiding Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer, die TVVL ontwikkelde, leidt specialisten op die op slimme wijze alle data- en ict-systemen in gebouwen met elkaar laten samenwerken.

Circulariteit wordt randvoorwaarde

“Onze vereniging heeft het in haar DNA om na te denken over oplossingen voor de technische uitdagingen van de toekomst. Zo hebben we voor eenzijdige ‘all-electric’ oplossingen wereldwijd domweg niet genoeg grondstoffen beschikbaar; het moet slimmer en dus circulair. Circulair bouwen - circulariteit in het algemeen - is straks een randvoorwaarde voor alles wat we ondernemen. TVVL werkt aan de uitwerking van deze missie voor de gebouwde omgeving. Wij zijn een knooppunt waar een verbinding ontstaat tussen kennis en mensen; een platform waar leden kennis ontwikkelen, delen en overdragen”, zegt Van Dorp.

Groei van aantal deskundigen

Circulariteit is daarom de randvoorwaarde om het klimaatakkoord handen en voeten te geven. Binnen haar jaarthema ‘Energie voor de Toekomst’ werkt TVVL aan de groei van meer hbo’ers en wo’ers in het vakgebied. Alleen op die manier zullen de denk- en ontwerpkracht snel toenemen. “En dat hebben we hard nodig willen we het Klimaatakkoord concretiseren. Alleen zo kunnen we de nu veelal nog theoretische thema’s als waterstof, geothermie, gezond binnenklimaat, gelijkstroom en smart buildings tot volle wasdom laten komen”, besluit Van Dorp. TVVL, een van de belangrijke kennispartners in de technologiesector, stelt alles in het werk om de komende jaren de installatie- en bouwsector te helpen om haar kennisniveau up-to-date te brengen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement