Warmtepompfabriek helpt appartementencomplex in één dag van gas af

Geplaatst op 31 maart 2022 door Redactie

Hoe we in Nederland in een jaar 200 appartementencomplexen van het aardgas af kunnen halen

Voor appartementencomplexen zijn nog weinig mogelijkheden om makkelijk en snel van het gas af te gaan. Vaak wordt gedacht aan warmteopslag, warmtenetten of een andere manier van stadsverwarming, maar deze mogelijkheden zijn niet voor elk complex geschikt. Met de warmtepompfabriek is hier nog een mogelijkheid bijgekomen. Topsector Energie omschrijft een project hoe, door de inzet van deze collectieve hoge temperatuur warmtepomp, het mogelijk is om een heel complex in een dag van het gas af te halen.

Servex is de grondlegger van een warmtepomptechniek die kan worden gebruikt om Nederland van het gas af te halen. Een consortium bestaande uit Feenstra Verwarming, Gafco, Kemkens, Servex en Sparkling Projects ontwikkelde een hoge temperatuur collectieve warmtepomp waarmee alle appartementen van een wooncomplex tegelijkertijd in een dag van het aardgas af kunnen.

Het unieke aan het product is dat het dat de warmtepomp, ter grootte van een zeecontainer, bij een buitentemperatuur tot min twintig graden, cv-water kan maken van tachtig graden Celsius. Daardoor kunnen de huidige cv-ketels, leidingen en radiotoren in de woningen blijven bestaan. Er zijn op deze manier maar weinig aanpassingen nodig in de woningen. Daarnaast is de installatie van de warmtepomp relatief eenvoudig, waardoor bewoners weinig last hebben van de aanpassingen.

In Limburg is deze collectieve warmtepomp al ingezet. In 2019 startte een pilot waarmee het consortium 320 woningen voorziet van duurzame warmte en tapwater. In september 2020 is het eerste wooncomplex in een dag succesvol van het gas af gegaan. Het consortium werd hierbij, met behulp van TKI Urban Energy, financieel geholpen vanuit de MOOI subsidieregeling Gebouwde Omgeving 2020.

De productielocatie van de warmtepomp, de warmtepompfabriek, staat in Panningen. Hier wordt de productie van de hoge temperatuur warmtepomp opgeschaald. Met deze locatie is het consortium in staat om een te groeien tot een unit per dag te produceren. Dat betekent tweehonderd appartementencomplexen per jaar van het gas af.

Heeft u ook innovatieve plannen om de gebouwde omgeving sneller aardgasvrij te maken? Dien dan uiterlijk 19 april uw vooraanmelding voor de MOOI 2022 in. Meer informatie vindt u op de website van RVO.

Bron: Topsector Energie


Reacties

TheodeV

17 juni 2022 om 20.49 uur

Is deze warmtepompfabriek ook een alternatief als onze huidige blokverwarming van de 40 appartementen d.m.v. 2 gasketels aan vervanging toe is ???

Rutger

7 april 2022 om 22.18 uur

De tekst is verkeerd. De ketels worden niet gebruikt want in 1 dag v h gas.

Sebastiaan Kruisbergen, Veolia Gebouwenbeheer

6 april 2022 om 12.26 uur

Hallo, Goed initiatief en zeker nodig in de warmtetransitie waarin wij met verschillende oplossingen uiteindelijk de gebouwde omgeving in Nederland van het gas moeten halen. Maar hoe wordt het benodigde elektrische vermogen gerealiseerd? Inderdaad zijn er ook bij mij de vragen opgeborreld waarom de huidige ketels blijven bestaan? En hoe ga je om met een centrale installatie die bijvoorbeeld in een dakopbouw is opgesteld? Groet!

J.G.Mulder

5 april 2022 om 12.13 uur

Is er voldoende elektrisch vermogen beschikbaar, benodigd voor de warmtepompfabriek?

JosV

5 april 2022 om 10.05 uur

Twee opmerkingen bij de volgende zin: "Daardoor kunnen de huidige cv-ketels, leidingen en radiotoren in de woningen blijven bestaan". 1- De CV-ketel weghalen zou handiger zijn i.v.m. de grootte en ook i.v.m. de kvergrote kans op lekken. Ik kan me voorstellen dat er wel een pomp nodig blijft. Daarnaast zal er zeker een individuele warmteverbruiksmeter nodig zijn. 2- Er staat geschreven radiotoren: dat is een typfout.

J.H.B. Kremers info@icm-bv.nl

5 april 2022 om 09.30 uur

Dit verhaal rammelt. Als de warmtepompfabriek het water kan leveren, waarom moeten dan de cv ketels blijven bestaan. Er is sprake van cv ketels, er dus geen sprake van blok verwarming.Hoe krijg je dan het hete water in alle appartementen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement