De waarheid over vuilafscheiders

Geplaatst op 14 november 2019 door Redactie

Vuildeeltjes in een cv-installatie zijn geen onbekende. Ze kunnen ontstaan door lucht en zuurstof in het cv-water die voor een chemische reactie zorgen waardoor magnetiet gevormd wordt. Daarnaast kunnen ook andere vuildeeltjes als zand, cement, of ander vuil dat tijdens de bouw van de installatie hun weg vinden in de leidingen.

Ook de komst van nieuwe technologieën heeft geleid tot vele verbeteringen in de systemen, denk maar aan de verplichte A-label pomp voor ketels. Deze pomp maakt gebruik van een ingebouwde magneet voor een energiezuiniger resultaat, maar werkt de vorming van magnetiet in de hand.

De schade die deze onzuiverheden in de installatie veroorzaken zijn niet zonder gevolgen. Denk zeker aan de warmtewisselaars die steeds smallere doorgangen hebben en gemakkelijk verstopt raken. Maar ook aan de corrosie die zich ontwikkelt in leidingen, de ketel en andere onderdelen van de cv-installatie met alle gevolgen van dien. De plaatsing van een vuilafscheider is dan ook essentieel.

Welke zijn de voordelen van een vuilafscheider?

De plaatsing van goede vuilafscheider is erg belangrijk voor het behoud van je installatie, of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject, woningbouw of utiliteit.

Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen. Lucht is ook een slechte geleider van warmte waardoor er rendementsverlies zal optreden en de energielasten zullen stijgen.
Naarmate er meer vervuiling in de installatie optreedt, zullen er meer hinderlijke geluiden ontstaan zoals suizen, tikken, borrelen, … en kan leiden tot geluidsoverlast.

Het plaatsen van een vuilafscheider zal zonder twijfel zorgen voor een betere waterkwaliteit van de installatie wat de levensduur van de cv-ketel op lange termijn zal verlengen, en ook de onderhoudskosten zal verlagen. Minder vervuiling, minder hinderlijke geluiden, minder rendementsverlies en meer comfort is de conclusie!

Wat is het verschil tussen een vuilfilter en vuilafscheider?

Vaak worden ‘vuilafscheiders’ en ‘vuilfilters’ als hetzelfde component omschreven. Er zijn echter enkele belangrijke onderscheidende kenmerken tussen vuilafscheiders en vuilfilters.

Vuilafscheiders gaan vanaf de eerste inwerkingstelling van de installatie bij de eerste circulatie het vuil filteren en verwijderen. Dankzij het speciale ontwerp van het intern element zijn de vuilafscheiders van Caleffi in staat om onzuiverheden te verwijderen met een deeltjesgrootte tot 5 µm. Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd. Het continu doorlopen van het medium tijdens een normale werking van het systeem leidt uiteindelijk tot een complete vuilafscheiding.

De Caleffi vuilafscheiders werken volgens het bezinkingsprincipe: door een verbreding van de doorgangsdoorsnede vertraagt de vloeistof die erdoor gaat en met behulp van een intern netwerk bezinken de vuildeeltjes door de zwaartekracht, met een filtercapaciteit tot 5 µm. De onzuiverheden worden geleidelijk verzameld in het onderste gedeelte van de inrichting; de reiniging van het medium gebeurt door opeenvolgende doorgangen. Door toevoeging van de magnetische band worden er nog meer magnetiet partikels opgevangen.

Vuilafscheiders hebben niet enkel een fijnere filter, maar hebben ook een grote opvangkamer. Dit heeft als gevolg dat de onzuiverheden minder vaak gespuid moeten worden, en dat de vuilafscheider minder onderhoud nodig heeft.

Een vuilfilter, of ook wel Y-filter genoemd, werkt volgens een compleet ander principe. Het gebruik van Y-filters kan vuildeeltjes tot een grootte van 0,40 mm tegenhouden bij de eerste doorgang. Er is echter veel onderhoud vereist om te vermijden dat de opstapeling op het filterelement de circulatie van de vloeistof hindert.

Een voordeel van de vuilfilter is dat het een prijsvriendelijke oplossing is voor veel toepassingen. Het zal echter nooit dezelfde reinigende functie vervullen als een vuilafscheider.

Wil je weten welk type Caleffi vuilafscheider je het best kunt instaleren?
Ga dan naar de website van Caleffi.


Reacties

Caleffi Technical Support

16 maart 2023 om 22.06 uur

Beste Ronald, Bedankt voor uw vraag. Het is inderdaad belangrijk om vuil en roest uit het verwarmingssysteem te filteren om problemen en storingen te voorkomen. Voor dit doel kunt u gebruik maken van een vuilafscheider en/of een magnetische filter. Een vuilafscheider werkt door middel van centrifugaalkracht om het water te zuiveren van deeltjes en vuil. Een magnetische filter werkt door magnetisme om het water te zuiveren van roest en magnetiet. In uw geval is het raadzaam om zowel een vuilafscheider als een magnetische filter te plaatsen. De beste locatie zou zijn bij de retourleiding van de CV-ketel, dus voordat het water terugstroomt naar de ketel. Als u uw warmtepomp op deze plaats installeert, kunt u de filters behouden en beschermt u uw warmtepomp tegen vuil en roest in het systeem. Een goede keuze voor een vuilafscheider is de Caleffi DirtMag IQ. Het is een compacte en efficiƫnte vuilafscheider met een magnetisch filter dat gemakkelijk te reinigen is. Voor een magnetische filter kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Caleffi Sep4. De Sep4 heeft vier magnetische staven voor optimale filtratie en is gemakkelijk te monteren en te reinigen. Let wel op dat deze filters niet permanent vuil en roest verwijderen, maar fungeren als een vangnet om te voorkomen dat het systeem verstopt raakt en storingen veroorzaakt. Ik hoop dat dit antwoord uw vraag beantwoordt. Als u nog meer vragen heeft, sta ik altijd voor u klaar. Vriendelijke groeten, Caleffi Technical Support

R. Dijk

7 september 2022 om 17.02 uur

Hallo Caleffi. Het water in ons verwarmingssysteem is erg vuil en roestig. Dit komt omdat de CV-ketel en enkele radiatoren afgekoppeld zijn geweest. Deze zijn kort geleden eindelijk vervangen. Ook hebben wij nu vloerverwarming. De installateur heeft het water niet vervangen, en het oude water met vuil en roest zit nu in het hele systeem. Een kennis vertelde me van vuil en roest afscheiders/filters. Dat wil ik nu gaan doen. Welke raadt u aan en wat is de beste plaats om deze te plaatsen? Onze CV-ketel staat op zolder (=2e verdieping) en de laagste leidingen lopen door de kelder. In deze kelder zal in de toekomst de binnen-unit van een warmtepomp komen te staan. Graag uw reactie. Vriendelijke groet - Ronald Dijk.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement