De volgende generatie vloercomfortregelaars maakt complexiteit eenvoudig

Geplaatst op 05 april 2023 door Redactie

“De Honeywell Home HCC100 maakt elke ruimte echt individueel regelbaar”

Woon je in een fraai appartement of gewoon in een comfortabel huis. In alle gevallen wil je het klimaat in de woning zo individueel mogelijk naar je hand kunnen zetten. Dat was ook de reden dat de bewoner van een modern Amsterdams appartement De Vries Installatietechniek inschakelde. Deze installateur bood hem dé oplossing voor zijn vraag en installeerde de gloednieuwe Honeywell Home HCC100 Multizone vloercomfortregelaar
van Resideo in zijn appartement.

Het nog niet zo lang geleden opgeleverde appartement in The George, een prestigieus woongebouw aan de Amsterdamse Zuidas, ziet er modern en comfortabel uit. En dat is de woning ook, al was het comfort voor de bewoner na oplevering niet optimaal. Vandaar dat hij bij zijn installateur, De Vries Installatietechniek uit Hoofddorp, vroeg hoe hij de temperatuur in zijn woning nog beter zou kunnen regelen. De woning is aangesloten op een collectieve cv-installatie, waarvoor, net buiten de voordeur, een afleverset van Vattenfall zit die warmte en koude levert. In potentie is zowel ’s winters als in de zomer het comfort in de woning gegarandeerd. Toch blijkt dat uitsluitend de beschikking hebben over warmte en koude onvoldoende is, wanneer de regeling in de woning niet optimaal werkt. Om die laatste stap in comfort te kunnen zetten, stelde Patrick van Warmerdam voor om een nieuwe regeling te installeren. Daarvoor koos hij de gloednieuwe Honeywell Home HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo, die vanaf januari 2023 officieel verkrijgbaar is.

Nieuwe multizone-regelaar

“Het bezwaar van deze bewoner was dat hij de ruimtes niet onafhankelijk van elkaar kon regelen. Er hing een thermostaat in de master-slaapkamer en ook één in de tweede slaapkamer, maar die functioneerden alleen als de thermostaat in de woonkamer ‘aan’ stond. De thermostaat in de woonkamer bepaalde volledig of de vloerverwarming of -koeling elders in de woning functioneerde”, zegt Van Warmerdam. “Terwijl elke ruimte in dit appartement, en dat geldt ook voor de twee badkamers, wel is voorzien van één of meerdere vloerverwarmingsgroepen. Van Resideo hadden we al vroegtijdig gehoord dat zij een nieuwe multizone-regelaar zouden introduceren. Gezien de functionaliteiten en specificaties van deze regelaar, was dit precies het onderdeel dat wij in deze situatie nodig hadden.” Resideo was ook enthousiast over dit project, omdat het een typische woning is die de komende jaren in grote aantallen zullen worden gebouwd of gerenoveerd in het kader van de aangescherpte normen voor energie-efficiëntie met als doel de CO2-uitstoot te verlagen. Het betreft namelijk een woning die verwarmd én gekoeld wordt met vloerverwarming en aangesloten is op een warmtepomp of een collectief systeem met warmte- en koude levering.

Acht verschillende ruimtes

“De HCC100 is juist ontwikkeld om aan de eisen in moderne woningen en kleine kantoorgebouwen te voldoen, bij zowel bestaande als nieuwe installaties”, vertelt Eugene Agema, productmanager bij Resideo. “Bovendien hebben we met de Resideo Pro app de installatie en configuratie veel eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt.” Het kenmerkende van de HCC100 Multizone vloercomfortregelaar is dat hij tot maximaal acht verschillende ruimtes in een woning of kantoor individueel kan regelen. In totaal heeft hij 20 selecteerbare uitgangen om twintig verschillende slanggroepen via thermische motoren aan te sluiten. Een andere, bijzondere functionaliteit is dat de regelaar, ongeacht het type bron, opwekker of afgiftesysteem, de ruimtes zowel via bedrade als draadloze thermostaten kan naregelen. Van de acht regelbare zones kan men maximaal 6 zones bedraad naregelen. Maar alle ruimtes draadloos naregelen kan natuurlijk ook, zoals de installateur in dit project pas op het laatste moment heeft besloten.

,,De HCC100 Multizone vloercomfortregelaar is juist ontwikkeld om aan de eisen in moderne woningen en kleine kantoorgebouwen te voldoen, bij zowel bestaande als nieuwe installaties.’’

Al met al biedt de HCC100 een slimme oplossing voor wat vaak wordt gezien als een complexe uitdaging. Het zelflerend regelalgoritme draagt hieraan bij en zet de individuele zonevraag om in één warmte- of koelvraag voor het toestel. Via de app kan de installateur eenvoudig de juiste opwekker selecteren, waarna automatisch de optimale parameters worden ingesteld. Het toestel kan worden aangestuurd via OpenTherm® communicatie of aan/uit via een afzonderlijk verwarmen- en koelenrelaiscontact. Een geïntegreerd pomprelais zorgt er tegelijkertijd voor dat de pomp alleen draait als er vraag is vanuit de zones. Via de app kan de nadraaitijd van de pomp worden ingesteld waardoor hij ingeschakeld blijft na een warmte- of koudevraag, zodat het toestel zijn cyclus kan afronden.

Zeer eenvoudige installatie

Tijdens de installatie van de regeling in het appartement in The George laten Patrick van Warmerdam en zijn collega Harnold de Bruijn zien dat de montage en het configureren eenvoudig en vlot verlopen. De oude regelaar en de bedrade thermostaten, die tot vandaag in de woonkamer, de master-slaapkamer en tweede slaapkamer hingen, worden verwijderd. Daarvoor in de plaats komt in de woonkamer een slimme evohome thermostaat te hangen. In de master-slaapkamer, de aangrenzende master-badkamer, de tweede slaapkamer en in de tweede badkamer monteren Patrick en Harnold een Honeywell Home Round thermostaat. “Zowel de evohome als de Round’s communiceren draadloos met de HCC100. Vervolgens kunnen we nu ook de vloerverwarmingsgroepen in de badkamers individueel regelen, waar deze vroeger altijd met de centrale thermostaat aan of uit gingen.”
“Het installeren van de regelaar zelf is ook erg eenvoudig. In dit geval hebben we nieuwe Honeywell Home MT4-HCC thermische motoren geplaatst en deze bedraad aangesloten op de regelaar. De enige andere kabel verzorgt de koppeling via Opentherm met de afleverset van Vattenfall, vooral om in het voorjaar het omschakelen van verwarmen naar koelen en omgekeerd te faciliteren. Na dit installatiewerk, komt het alleen nog aan op de configuratie”, vertelt De Bruijn.

Configuratie via eigen toestel

Voor de configuratie krijgt Patrick van Warmerdam in dit eerste projecthulp van Eugene Agema, maar al snel is duidelijk dat die configuratie via de Resideo Pro App voor zichzelf spreekt. Het configuratieprogramma neemt de installateur stap voor stap door het hele proces. De installateur hoeft geen parameters of settings uit het hoofd te leren of in een boekje na te zoeken. Ook is het niet meer nodig om dipswitches om te zetten. De hele configuratie gebeurt softwarematig via de Resideo Pro App op de eigen smartphone of tablet.

,,Zowel de evohome als de Round’s communiceren draadloos met de HCC100. Vervolgens kunnen we nu ook de vloerverwarmingsgroepen in de badkamers individueel regelen, waar deze vroeger altijd met de centrale thermostaat aan of uit gingen.’’

“Tijdens het opstarten van de regelaar controleert de HCC100 automatisch welke bedrade thermostaatingangen hij herkent, welke draadloze en sensoringangen in gebruik zijn, waar de motoruitgangen zitten, of er sprake is van een OpenTherm®-koppeling, enzovoorts. Na die controle maakt de regelaar contact met de Resideo Pro App en ziet de installateur daar direct welke ingangen en uitgangen bezet zijn”, legt Agema uit terwijl hij het scherm van de app toont. “Daarna kan de installateur de configuratie starten en wordt hij stap voor stap door het proces geleid. Bij elke thermostaat sta je even stil en koppel je hem aan de regeling. Tot slot ziet de installateur in de app uiteindelijk een duidelijk en compleet overzicht van de status van de regelaar – dus verwarmen of koelen en of er vraag is – maar ook alle temperaturen van de zone-thermostaten. Vervolgens draagt hij de regeling over aan de bewoner waarna deze, als hij of zij de evohome app op een telefoon heeft geïnstalleerd, elke ruimte individueel op afstand kan regelen.”

Tekst: Laura Timmermans

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement