Dé verdeler voor installaties met hybride warmtepompen

Geplaatst op 10 november 2023 door Redactie

Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp vraagt om een intelligente vloerverwarmingsverdeler die zorgt voor verbetering van comfort en verlaging van het gasverbruik. Een hybride warmtepomp levert gedurende het jaar verschillende aanvoertemperaturen richting de vloerverwarmingsverdeler. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor verwarming van de woning. De cv-ketel komt alleen in bedrijf tijdens extreem koude dagen. Hierdoor worden gedurende het jaar verschillende watertemperaturen geleverd richting de verdeler. De hybride warmtepomp zal een groot deel van het jaar een aanvoertemperatuur leveren van rond de 35 ˚C à 40 ˚C. Terwijl in de koude wintermaanden, als de cv-ketel bijspringt, de temperatuur (afhankelijk van de instelling) ook 70˚C kan zijn. Het instellen van een vaste mengverhouding in de verdeler of het uitsluiten hiervan, is dan niet meer voldoende.

Dé verdeler voor hybride warmtepompen

De hybride verdeler is een composiet verdeler met pomp waarbij de watertemperatuur op het aanvoerventiel gemeten wordt. Op basis van de aanvoertemperatuur wordt het inregelventiel in de verdeler automatisch aangepast op de juiste menging.
Wanneer er een lage aanvoertemperatuur is, zal er geen menging plaatsvinden in de verdeler. Loopt de temperatuur op? Dan zal het inregelventiel worden geopend en zal de temperatuur terug worden gemengd naar een geschikt niveau. Dit is essentieel voor een efficiënte werking van een hybride installatie. Ook in koelbedrijf zal er geen menging plaatsvinden, waardoor de hybride verdeler ook in deze toepassing uitstekend tot zijn recht komt.
Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat de hybride verdeler het gasverbruik in een doorsnee woning kan doen dalen met 20%, het elektriciteitsverbruik zal met ca. 22% stijgen. Dit bespaart bij de huidige energieprijzen al snel zo’n 150 euro op jaarbasis.