‘De Stelvio is er echt eentje op mijn bucketlist’

Geplaatst op 06 mei 2022 door Redactie

Tientallen haarspeldbochten en een gemiddelde stijging van 7,4 procent? Fanatiek fietser Wouter (33) wrijft al in zijn handen als hij eraan denkt. In september beklimt hij de Stelvio tijdens de Alpentocht 2022 voor CliniClowns.

“2500 kilometer”, antwoordt Wouter enigszins teleurgesteld op de vraag hoeveel kilometer hij vorig jaar fietsend in de benen had. “Het was persoonlijk een druk jaar”, vertelt hij. “Met een eigen bedrijf is het soms best lastig om genoeg tijd vrij te maken, hoe graag ik ook op de fiets zit. Maar mijn doel voor dit jaar staat vast: 5000 kilometer. En niet minder!”

Grote naam

Wouter beklom eerder al de Col du Galibier, de Mont Ventoux en verschillende bergen in Oostenrijk, waaronder de Rossbrand en de Großglockner. Maar de Stelvio is voor hem een nieuwe uitdaging. En laat die berg nou net al een tijd hoog op zijn bucketlist staan. Wouter: “De Stelvio heeft een grote naam in de wielerwereld en is volgens mij ook nog eens een onwijs mooie berg. Ik denk dat elke fietser wel een keer de Stelvio wil beklimmen.”

Goede mindset

Wat de Stelvio nou zo’n uitdaging maakt volgens Wouter? “De 48 haarspeldbochten naar de top op 2758 meter”, zegt hij. “Het moment dat je zo’n bocht neemt en dan alweer de volgende voor je ziet. Dat is continu een mentale prikkel en dat 48 keer. Dat moet aardig pittig zijn. En daar komt een gemiddelde stijging van 7,4% bij. Je hebt wel een goede mindset nodig om de Stelvio aan te kunnen. Sommige momenten zullen zwaar zijn, maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

Samen

Voor Wouter is het niet de eerste keer dat hij meedoet aan de Alpentocht, een jaarlijks fiets-, wandel- en hardloopevenement in de Alpen, waarbij de deelnemers sponsorgeld ophalen voor het goede doel: CliniClowns. “Een verschil met andere fietsevenementen is dat de accommodatie voor je wordt geregeld”, vertelt hij. “En het is elke keer weer bijzonder om te zien dat mensen elkaar zo steunen tijdens de Alpentocht. Er zijn altijd deelnemers die terugfietsen om andere deelnemers te helpen. Je doet het echt samen voor het goede doel, voor CliniClowns, en iedereen doet dat op zijn eigen tempo. Het is geen wedstrijd.”

Persoonlijk trainingsplan

Hoe het met Wouters voorbereiding op de Alpentocht staat? “Ik loop aardig op schema”, zegt hij. “Eind vorig jaar heb ik een fitheidstest gedaan. Daar is een persoonlijk trainingsplan uitgekomen. Ik weet nu in welke hartslagzones ik moet blijven om progressie te blijven boeken. Je wil niet in zone 1 en 2 alles al geven. Door je hartslag meer onder controle te krijgen, kun je je energie beter verdelen over een hele tocht. Dat lukt me nu steeds beter.” Wouter kijkt vol vertrouwen uit naar de Alpentocht in september: “Laat die Stelvio maar komen!”

Tekst: Yannick La Gordt Dillié

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement