De rol van roodkoper

Geplaatst op 27 mei 2019 door Redactie

Gizom BV in Veendam is een internationaal opererende handelsonderneming die is gespecialiseerd in non-ferro producten. “Wij zijn actief in apparatenbouw, scheeps- en jachtbouw, offshore, constructiewerk, installatietechniek, energie, chemische en petrochemische industrie. Op die gebieden leveren wij aan onze afnemers zowel hoogwaardige standaard- als maatwerkproducten.”

Verschillende overnames

Aan het woord is Henk Giezen, samen met zijn broer Wichert directeur/eigenaar van Gizom BV. Hun overgrootvader begon in 1892 een koperslagerij in Veendam. “Inmiddels is de vijfde generatie Giezen al actief binnen de onderneming” vertelt Henk Giezen, doelend op zijn zoon Rik die ook werkt in het traditionele familiebedrijf.
Onlangs heeft Gizom BV één van zijn grootste concurrenten in de markt overgenomen. “Wij deden al zeker 40 jaar zaken met een gerenommeerde handelsonderneming in Utrecht. Namen wederzijds producten van elkaar af. Op een gegeven moment gaven zij aan dat ze hadden besloten om te gaan stoppen. Toen hebben wij hun voorraad van groter koperen en bronzen fitwerk overgenomen en sindsdien hun activiteiten voortgezet.

“Speciale warm- en koudwaterverdeelstukken volgens tekening vervaardigd”

Nu hebben wij koper, brons, messing, cunifer, roestvaststaal en aluminium in ons assortiment, ook met grotere fittingen en T-stukken, zoals wij die sinds jaar en dag voor diverse opdrachtgevers maakten. Sowieso houden wij in de markt goed onze ogen open – we hebben inmiddels van meer bedrijven in onze markt specifieke voorraden overgenomen. Als een bedrijf stopt met de levering van bepaalde installatiematerialen, pakken wij dat op, en versterken op die manier onze positie in de markt telkens meer. Dan hebben we het over producten in ons vakgebied waar andere handelaren kennelijk geen brood meer in zien, maar waar wij vervolgens onveranderd sterk in blijven.”

De rol van roodkoper

Het assortiment van Gizom BV bevat naast buizen onder meer profielen, bochten, fittingen, flenzen en verloopstukken in een breed scala van maatvoeringen.
Henk Giezen: “Aangezien onze roots al 127 jaar geleden in het roodkoper van de koperslagerij liggen, passen wij het materiaal nog steeds toe, zeker vanwege de unieke producteigenschappen.
Vooral in grote installaties, zoals watervoorziening in ziekenhuizen en instellingen, maken wij consequent gebruik van roodkoperen buizen. Ons leveringsprogramma wat betreft roodkoper is breed en diep, met pijpen, las- en soldeerfittingen zoals bochten, kragen, verlopen en T-stukken, alsmede flenzen, pakkingringen en afsluiters. De maatvoering van het complete scala producten en halffabrikaten varieert van 6 tot en met 267 mm doorsnee – alles uit voorraad leverbaar. En mochten wij onverhoopt een artikel niet vanuit ons standaardassortiment kunnen leveren, dan zijn wij in staat om dit volgens opgegeven specificaties op maat te produceren.”

“Koper maatvoering 6 t/m 267 mm uit voorraad leverbaar”

Daarnaast levert het bedrijf diverse montageklare koperen warm- en koudwaterverdelers volgens tekening met bronzen flenzen en een ruim assortiment andere eindproducten en toebehoren.
“Wij werken met een team van gemotiveerde en ervaren vakmensen die zeer bedreven zijn in computergestuurd zagen, lassen, buigen, draaien en frezen. Zodoende zijn wij in staat om exact te produceren volgens de door de opdrachtgever opgegeven specificaties, volgens tekening of klantspecificatie.”

Prefab en snel geleverd

“Al onze prefab leidingdelen leveren wij volgens tekening voorzien van appendages, volledig montageklaar gemaakt” legt Henk Giezen uit. Hij stelt dat het oude loodgietersvak echt aan het uitsterven is. “Wij leveren veel roodkoperen verdelers voor warm en koud water, zoals die met name veel in ketelhuizen worden toegepast, met grotere verdeelstukken. De kennis op dat gebied sterft uit, dat is een landelijk probleem. De jonge jongens die nu van de opleiding komen hebben hoofdzakelijk leren werken met pers- en knelwerk. Maar ons specialisme ligt juist in het feit dat wij alles wat wij vervaardigen van koper helemaal lassen – en dus niet solderen. Daar komt enkel TIG-lassen aan te pas: argon arc laswerk. Dat is uniek, wij zijn welhaast de enige in Nederland die dat kunnen bieden. Dat houdt echter wel in dat wij personeel dat vers van de opleiding komt, behoorlijk moeten bijscholen.”

Hij vertelt dat Gizom BV alles uit voorraad – dus buitengewoon snel – kan leveren, op landelijk niveau. Het komt voor dat een specifiek onderdeel moet worden verscheept en nog dezelfde avond in de haven moet zijn. “Zo’n schip kan immers niet een extra nacht liggen wachten tot het moment van reguliere levering de volgende ochtend. Dan schakelen we een koeriersdienst in, of we stappen desnoods zelf in de auto – wij nemen het begrip ‘maatwerk’ heel letterlijk.
Op meerdere vlakken hebben wij dan ook echt geen concurrentie meer in de Nederlandse markt.”