De 'Palmeilanden van Groningen' maken gebruik van ATAG warmtepompen

Geplaatst op 20 maart 2023 door Redactie

Tussen de bestaande karakteristieke boerderijen en landelijke woningen is een kleinschalig en gezellig woonbuurtje ontstaan; Meer Wonen. Hier worden zeven vrijstaande woningen op royale kavels gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met installateur DonkerVeenstra.

De kavels van Meer Wonen liggen aan een rustige doodlopende straat aan de rand van Meerstad. Langs de straatjes groeien fruitbomen en er zijn veel groene speelplekken te vinden. In Meerstad woon je in het meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen aan de rand van het schitterende Woldmeer. Meer Wonen is een duurzaam project: alle woningen kennen een laag energieverbruik zonder gasaansluiting.

Standaard zijn de woningen voorzien van vloerverwarming op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich in de kamers en badkamer(s) lage temperatuur radiatoren / wandconvectoren, zodat de temperatuur per kamer goed regelbaar is. Het installatiewerk is in opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draisma uitgevoerd door installateur DonkerVeenstra uit Drachten.

De benodigde warmte wordt opgewekt met een lucht-waterwarmtepomp die ook wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening. De warmtepomp, van het type ATAG Energion M, bestaat uit een buiten- en een binnenunit en voldoet aan de geldende geluidseisen. De ATAG Energion M serie wordt geleverd in hybride en all-electric uitvoering. Voor de aardgasloze woningen van Meer Wonen werd gekozen voor de all-electric variant. Door het ontwerp van de buitenunit en de optimale aansturing heeft de warmtepomp, met een COP (Coefficient Of Performance) van meer dan 5, een hoog rendement bij lage buitentemperatuur van - 7 °C. Tijdens de door ATAG begeleide inbedrijfstelling was het -7°C, een temperatuur waarmee deze warmtepompen prima kunnen blijven werken; zelfs tot -20°C blijft de warmtepomp warmte opwekken.

De 'Palmeilanden van Groningen' maken gebruik van ATAG Warmtepompen! from ATAG Verwarming Nederland BV on Vimeo.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement