De ombouw van aardgas naar waterstof: voor het eerst in de gebouwde omgeving

Geplaatst op 19 juni 2020 door Redactie

In het najaar van 2020 start netbeheerder Stedin in Uithoorn het project ‘tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof’. Feenstra is een van de betrokken partijen binnen dit project en voert de werkzaamheden aan de binnenhuisinstallatie uit.

Het project bestaat uit het ombouwen van een woonblok van veertien sloopwoningen die tijdelijk met waterstof worden verwarmd. Hiertoe wordt het bestaande aardgasnet gedurende de looptijd van het project omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Vanaf dit najaar worden de (onbewoonde) woningen met waterstof verwarmd. Met deze ombouw wordt onder andere gekeken naar hoeveel tijd het kost om het aardgasnetwerk gereed te maken voor het transport en het gebruik van waterstof in bestaande woningen. Het project is uniek in Nederland, maar is ook internationaal gezien nog niet eerder gedaan.

Allereerst wordt het bestaande gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst Feenstra de waterstof cv-ketel in de woning. Hierna worden de woningen gedurende één a twee weken verwarmd met 100% waterstof in plaats van aardgas.

“Onze betrokkenheid bij het omzetten van woningen van aardgas op waterstof is voor ons een mooie klus”, aldus Jan Wijbenga, commercieel manager bij Feenstra, die vanuit deze rol bij het project betrokken is. “Als een van de grotere installatiebedrijven in Nederland zijn wij betrokken bij verschillende waterstof-projecten in Nederland, maar een bestaande woning van aardgas omzetten naar waterstof is een unicum waar veel bij komt kijken en waar wij veel van kunnen leren”.

De activiteiten van Feenstra bestaan uit de controle van de binnenleidingen, het afdoppen van de kookaansluitingen, het aanbrengen van de spoelvoorzieningen in de leidingen (hiermee kunnen de leidingen worden schoongespoeld met helium/stikstof), het installeren en inbedrijfstellen van de waterstof-cv-ketels, en het afpersen van de gehele installatie. Wanneer de waterstof-cv-ketels in gebruik zijn controleert en monitort Feenstra de leidingen in de woningen, waardoor eventueel mogelijke lekkages direct worden opgemerkt. Na afloop van het project worden de ketels door Feenstra afgekoppeld en ontmanteld.

Het project van aardgas naar waterstof wordt uitgevoerd aan de hand van strenge veiligheidseisen, in afstemming met de lokale brandweer en onder toezicht van het bevoegd gezag waaronder de Veiligheidsregio. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan.

Netbeheerder Stedin werkt binnen dit project samen met energieconsultant DNV GL, woningbouwcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn, waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha, en installateur Feenstra. Marc van der Linden, CEO van Stedin: “Er komt een hoop kijken bij de overgang van aardgas naar waterstof: de verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en natuurlijk het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels. Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop. Het is van essentieel belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw”.


Reacties

Piet Derikx

22 september 2022 om 13.53 uur

Goede dag. Zou U mijbeen e-mail adres kunnen geven, dan kan ik een e-mail met bijlagen naar U mailen. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groeten, Piet Derikx

Jos Reubsaet

26 juni 2020 om 14.30 uur

Prima initiatief. Nu nog een beetje voortgang in het rijden op waterstof als echt duurzaam alternatief in plaats van elektrisch rijden, hetgeen enkel lokaal duurzaam is en niet wereldwijd.

pim

24 juni 2020 om 14.18 uur

Ontwikkelen, uitrekenen en uitdenken van een project doe je vooraf. De molens die op zee staan zijn er al geruime tijd, Ze kunnen niet volop draaien omdat het net de spanning niet kan verwerken of niet nodig heeft. Om de molens nu nuttig te maken gaan nu denken hoe het anders kan. Op zee groen waterstofgas maken heeft het probleem dat het zeewater zout is en de platvormen nog in gebruik zijn voor aardgas. Aan de wal groengas maken geeft weer elektratransport problemen. De CV-ketel testen op waterstofgas is al lang uitgetest door de fabrikanten. Het leidingnet testen op dichtheid kan op tientallen manieren zonder gevaar voor de omgeving, er hoeft dan ook geen leegstand gecreëerd te worden. De ketel met een sterlingmoter was van Remeha, hij had meerdere tegen argumenten.

Matthijs Santman

24 juni 2020 om 13.23 uur

Prima project, heel wat betere investering dan de 15 miljard van Wiebes in biomassa centrales. Hopelijk neemt men eindelijk waterstof serieus. !

Remco Scholte/Ketelbinkie

24 juni 2020 om 11.11 uur

Lijkt mij de een betere insteek dan een warmtepomp, met name geldt dat dan voor de wat oudere woningen. Bij Bosch hadden ze 12 jaar geleden ook al een duurzamer alternatief ontwikkeld (Sterling) wat alleen vanwege de prijs voor de consument niet aantrekkelijk was. Opmerking aan Pim : De testfase in lege woningen is juist vanwege de veiligheid. Op de Noordzee wordt een Giga windmolenpark geplaatst welke direct de windenergie moet gaan omzetten in waterstof. Met doemdenken komen we niet vooruit.

Ben

24 juni 2020 om 10.33 uur

Eindelijk / hopelijk gaat de regering dit ook inzien.

Pim

24 juni 2020 om 08.59 uur

Eerstens is het een schande dat er in een tijd van ernstige woningnood huizen leeg kunnen staan. Stel die leegstand uit tot de huizen voorraad weer op peil is. Ten tweede Wij kunnen in Nederland nooit genoeg groene Waterstofgas produceren om het verkeer, industrie en de woningen van dit gas te voorzien. Het zal wel zo blijven dat er een bijmenging van aardgas nodig blijft, zeker als we zo doorgaan met het isolatieconcept van nu. De door u aangehaalde proef wordt uitgevoerd door Stedin, voor Veenstra is het weer een gratis reclame, met foto's.

Frans Vermeer

23 juni 2020 om 21.50 uur

eerst was er houtverwarming, toen kolen-, nu gas- en straks waterstof-, ook dit moet lukken !

Leo Klop

23 juni 2020 om 21.44 uur

Prima initiatief; leerzaam en een voorbeeld voor veel gemeenten die ook iets willen met waterstof, maar niet weten hoe dit aan te pakken. Succes, ik ga dit volgen.

Vincent

23 juni 2020 om 19.55 uur

Alles op waterstof. Zorgt er ook voor dat de waterspiegel minder snel stijgt.

Jan Bakker

23 juni 2020 om 16.18 uur

Eindelijk stappen in de goede richting Waterstof is beter als elektra voor de bestaande woningen

Simon Noorda

23 juni 2020 om 13.59 uur

Een ontzettend praktisch project waarmee erg veel ervaring opgedaan kan worden. De kans om dé energiebron 2.0 te introduceren én te promoten. Hiermee kun je de eerste kinderziektes alvast elimineren. Zodra dit goede resultaten geeft de PR-machine aanzetten.

Jan van de Laak

23 juni 2020 om 13.51 uur

Prima initiatief,gebruik bestaande infrastructuur zo veel mogelijk voor ombouw met waterstof. Als dit technisch en commercieel goed lukt en perspectief geeft voor de toekomst dan hebben we een mooie duurzame voorsprong in handen.

Jan van de Laak

23 juni 2020 om 13.50 uur

Prima initiatief,gebruik bestaande infrastructuur zo veel mogelijk voor ombouw met waterstof. Als dit technisch en commercieel goed lukt en perspectief geeft voor de toekomst dan hebben we een mooie duurzame voorsprong in handen.

h. van den berg

23 juni 2020 om 13.44 uur

Een goed alternatief. Nu nog een verstandige en rendabele manier om waterstof te produceren.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement