Kunststof verdeler uit één geheel

Geplaatst op 18 februari 2020 door Redactie

Behalve voor het berekenen en tekenen van vloerverwarming levert deVloerverwarmer nu ook kunststof verdelers. „Na een aantal jaren van intensief ontwikkelen hebben we nu onze nieuwe kunststof verdeler op de markt gebracht”, vertelt Stefan Janssen, eigenaar en creatief brein van deVloerverwarmer. „Deze gepatenteerde kunststof verdeler is compact en bestaat uit één geheel. Een van de voordelen is dat een kunststofverdeler niet roest. Ook treedt er geen condensvorming op zodra er gekoeld wordt met vloerverwarming.”

De kunststof verdeler is een aanvulling op de markt van stalen verdelers. „In het buitenland is een stalen verdeler niet populair in verband met het roesten en condensvorming”, legt Janssen uit. „We zien de laatste jaren dat door de beter geïsoleerde woningen, de vraag naar koeling stijgt. Ook vanwege de energietransitie zien we dat er meer vraag is naar warmtepompen. Daarmee stijgt ook de vraag naar verdelers en met name naar kunststof verdelers. Dat was voor mij de reden om deze nieuwe verdeler op de markt te brengen.”

Eigen ontwikkeling

Janssen heeft de verdeler zelf ontwikkeld. „Daar ben ik jaren mee bezig geweest, geeft hij aan. „Mijn eerste idee was om via verspanende bewerkingen tot een verdeler te komen. De keuze voor staal is afgevallen omdat het roest en omdat de vraag voor stalen verdelers op de buitenlandse markt te klein is.” In de werkplaats heeft Janssen machines staan die speciaal ontwikkeld zijn voor deze verdeler. Een groot voordeel is dat Janssen uit de machinebouw komt. Hij kan de machines zelf tekenen en maken, precies zoals hij ze hebben wil. „Verder heb ik een ervaren monteur die met mij meedenkt”, zegt Janssen. „Het is altijd handig dat je iemand hebt waarmee je over machinebouw kunt sparren. Ook hoor ik van groothandelaren en installateurs reacties terug. Die kan ik dan weer in mijn verdeler verwerken.”

Robuust

Door het lassen van de kunststof delen, bestaat de verdeler uit één geheel. Het is een robuuste verdeler. „Als je er tegenaan stoot, gaat er niet snel iets kapot”, laat Janssen weten. “De wand is 9 mm dik, daar gebeurt dus niet snel iets mee. Omdat de behuizing van de verdeler uit één geheel bestaat, is de kans op lekkage nihil is.”

Gunstige prijs

„Over het algemeen is een kunststof verdeler duurder dan een stalen, maar met deze verdeler gaan we op dezelfde prijs of zelfs lager zitten als de prijs van een stalen verdeler”, stelt Janssen. „In Nederland wordt nog vaak voor een stalen verdeler gekozen, omdat ze goedkoper zijn. Maar de markt voor kunststof stijgt. Ik kan straks met deze kunststof verdeler concurreren.

„Ook hoor ik van groothandelaren en installateurs reacties terug. Die kan ik dan weer in mijn verdeler verwerken.”

Kunststof heeft zeker voordelen en als de prijs gelijk of lager is, dan kiezen de installateurs hiervoor, zeker als de verdeler net zo degelijk is als een stalen. We gaan het productieproces nog verder door automatiseren zodat de kostprijs nog verder kan zakken. Dat maakt de verdeler nog interessanter.”

Eenvoud

Het productieproces van de verdeler is erg flexibel. „Veel klantwensen kunnen bijvoorbeeld makkelijk doorgevoerd worden omdat dat ze direct in het productieproces ingepast kunnen worden”, legt Janssen uit. „Ook is de verdeler makkelijk in een paar handelingen om te zetten van cv-ketel naar warmtepomp. Ik merk dat mensen soms twijfelen of ze een nieuwe cv-ketel moeten nemen of een warmtepomp. Wanneer de klant wil overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp hoeft hij dus geen nieuwe verdeler te kopen. Het is namelijk heel eenvoudig om een traditionele pompverdeler om te bouwen naar een pomploze verdeler die geschikt is voor toepassing bij een warmtepomp. De kunststof verdeler is geschikt voor verwarmen en koelen. De verdelers kunnen heel gemakkelijk uitgebreid worden. Dat is handig voor als er in de toekomst nog een aanbouw met vloerverwarming gemaakt wordt. De verdeler is verkrijgbaar in zes kleuren, en kleurcombinaties zijn mogelijk. Bijvoorbeeld voor een groothandel die een eigen merk wil voeren.”

Uitvoeringen

De verdeler is er in de uitvoeringen voor warmtepompsystemen en industrie (tot en met 20 groepen), stadsverwarming, traditionele cv-verwarming en lage temperatuur verwarming. De verdeler kan worden uitgerust met diverse opties. Zo kunnen flowmeters worden toegepast of kan worden gekozen voor een automatic flow control.

„Omdat de behuizing van de verdeler uit één geheel bestaat, is de kans op lekkage nihil is.”

De aansluitingen voor de traditionele en stadsverwarming verdeler kunnen boven en onder worden toegepast en bij een pomploze verdeler is te kiezen tussen linkse, rechtse of gevlinderde aansluiting. Voor de verdeler bij een cv-ketel kan gekozen worden uit een Grundfoss of Wilo pomp. De groepsafsluiters zijn thermostatisch voorbereid voor een eventuele zoneregeling. De ontluchting kan handmatig of automatisch worden gedaan. De aansluitingen zijn euroconus 3/4".

Externe partij gezocht

Een ander voordeel van de verdeler is dat kunststof langer mee gaat dan staal. Bovendien kan die helemaal gerecycled worden. „Al het messing kan eruit en het kunststof kunnen we recyclen”, aldus Janssen. „Met onder andere de circulaire economie wil ik mij in de toekomst meer gaan bezighouden. Ik ben daarom op zoek naar een externe partij, voor de productie en verkoop van de verdeler. Ik wil meer focussen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vloerverwarming en duurzame ontwikkeling.”

Op de markt

„Inmiddels ben ik al bij diverse groothandelaren en installateurs geweest om de nieuwe verdeler te promoten”, laat Janssen weten. „Ik krijg heel wat enthousiaste reacties. Ook komen ze met tips voor bijvoorbeeld de ophanging. Want het is natuurlijk belangrijk dat de verdeler snel gemonteerd kan worden door de installateur. Zo voer ik steeds verbeteringen door.” Janssen verwacht dat de verdeler vanaf het tweede kwartaal van 2020 geproduceerd gaat worden.


Reacties

Voss.G

18 oktober 2021 om 10.42 uur

Heeft u ook een twee groep ( vloerverwarming ) systeem met pomp.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement