De kracht van waterstof!

Geplaatst op 21 oktober 2019 door Redactie

Op woensdag 11 september werd het Innovathuis in Stad aan het Haringvliet op Goeree –Overflakkee geopend. Het is de eerste woning in de Benelux met een eigen installatie om zonne-energie om te zetten in groene waterstof. Op een bijzondere manier energie opslaan waarmee de energievoorziening gedurende alle seizoenen is gewaarborgd. De opening van het Innovathuis werd druk bezocht. Zo’n 160 betrokkenen en belangstellenden woonden deze primeur bij. Waaronder een trotse wethouder Thea Both die nog eens onderstreepte dat zij de duurzaamste gemeente van Nederland wil worden. Ook sprak ze haar waardering uit naar de ondernemers die het lef hadden om in dit project te stappen. “We kunnen niet zonder pioniers en ik ben verheugd dat we er hier zoveel hebben.”

Energie stockage

Het Innovathuis lijkt een ‘gewoon’ huis maar is dat geenszins. Het eerste half jaar wordt de woning als kenniscentrum gebruikt. Vooral om een goed beeld te krijgen hoe diverse bevolkingsgroepen met energie omgaan. Zo zal het huis bewoond worden door een gezin met kinderen, maar ook door studenten en senioren. Voor de energievoorziening zoomen we in op de Solenco Powerbox. Solenco Power is een firma uit Turnhout gespecialiseerd in energie stockage in de vorm van waterstof. Hugo Vandenborre, van Solenco Power en een autoriteit op het gebied van waterstof, kwam na vele jaren van onderzoek en testen met deze innovatieve oplossing die zowel stroom als warmte opwekt. Een bijzondere uitvinding die naar het oordeel van Vandenborre steeds vaker toegepast zal worden.

Solenco Powerbox: wat en hoe?

De Solenco Powerbox slaat een overschot van elektriciteit, komende van PV zonnepanelen, op in de vorm van waterstof. De waterstof wordt omgezet in warmte en elektriciteit op momenten dat de zonnepanelen onvoldoende energie opwekken. Waterstof heeft een grote energiedichtheid waardoor er veel meer energie op een kleine oppervlakte kan worden opgeslagen.

”Het is de eerste woning in de Benelux met een eigen installatie om zonne-energie om te zetten in groene waterstof.”

Anders, eenvoudiger, gezegd komt het er op neer dat niet enkel de energie van de dag voor de nacht wordt opgeslagen maar ook dat je energie in de zomer opslaat voor de winter. Daardoor is het niet meer nodig dat door te veel door zonnepanelen opgewekte elektriciteit terug naar het net gaat. Iedere woning met deze toepassing wordt dus netonafhankelijk. De Solenco Powerbox is uiteraard uitvoerig getest en heeft bewezen dat het product uitstekend werkt. En, pratend over klimaat en duurzaamheid, is van belang om te melden dat deze eerste waterstofketel niet werkt met verbranding van waterstof(uitstootgassen) maar door middel van een katalytische reactie niets uitstoot! CO2-uitstoot is 0!

Kansen

Wim Gijbels, project manager Solenco Power, gaf na de officiële opening van het Innovathuis aan belangstellenden tekst en uitleg over dit bijzondere product. “We zijn uiteraard trots dat we op deze manier met dit product ook ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. Waterstof biedt vele kansen en dit is daar een heel mooi voorbeeld van.” Over de goede werking is geen discussie, zegt Gijbels.

“Een primeur voor de Benelux maar vooral een mooi voorbeeld van hoe het anders kan!”

“Wij weten dat het werkt. Wel is het uiteraard zo dat we blijven zoeken naar verbeteringen. De techniek gaat verder en daar zullen wij waar mogelijk op inspelen. Met dit product koppel je woningen af van het net en dat mag je revolutionair noemen.” Als het gaat om het bedenken en op de markt brengen van nieuwe producten/systemen zijn een aantal factoren bepalend. De bedenker van de Solenco Powerbox, Hugo Vandenborre, verwoordde dat treffend tijdens de opening van het Innovathuis. Zijn filosofie: 'Dromen, durven, denken en doen.’ Het Innovathuis in Stad aan het Haringvliet: een primeur voor de Benelux maar vooral een mooi voorbeeld van hoe het anders kan!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement