De Hunekamp, van papiermolen naar industriële wasserij, naar technocenter

Geplaatst op 25 september 2020 door Redactie

Een aardrijkskundeleraar wordt ondernemer. Als zijn bedrijf uit het bedrijfspand groeit, gaat hij op zoek naar een nieuwe locatie. Hij komt terecht bij een geschikt gebouw dat nieuw is aangebouwd bij een historische industriële wasserij.

De historie gaat terug tot 1666, toen op deze locatie in het dorp Loenen bij Apeldoorn in Gelderland een ‘papiermolen’ werd gebouwd. Papierproductie op basis van het heldere water en de waterkracht van de Loenense Beek, onderdeel van de sprengen en beken van de Veluwe. De industriële wasserij die er in 1920 na een grote brand werd gebouwd, dat was wat de aardrijkskundeleraar annex ondernemer aantrof in 2009.

Omdat Willem Dikker Hupkes zijn afstudeerscriptie ooit schreef over de historie van de Veluwse sprengen en beken, viel de, inmiddels, DGA van de firma Blanken Controls als een blok voor het industriële erfgoed. De aanbouw was meteen geschikt voor het vestigen van zijn bedrijf. Het historische gedeelte werd voor de nieuwe eigenaar een uitdaging. Successievelijk herstelt en herontwikkelt Dikker Hupkes het geheel, met veel liefde voor historie en oog voor toekomstige duurzaamheid. De moderne luchtkanalen onder de nu van glas voorziene oude ‘shed’- zaagtanddaken; de omvormers voor de zonnepanelen; het zijn mooie illustraties.

De Hunekamp heet nu ‘Technocenter’ en huisvest een tiental MKB bedrijven. Stap voor stap komt het complex ook steeds dichter bij haar oorspronkelijke verbondenheid met de lokale natuurlijke hulpbronnen. Toen was het water, nu is vooral de zon haar energiebron. En hergebruik van een fraai oud industrieel pand, met inzet van moderne technologie, hoe duurzaam is dat!

https://www.hunekamp.nl/
https://www.molendatabase.org

Tekst: Kees Groeneveld, Kees Groeneveld, onafhankelijk expert technologie en marketing

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement