De elektronische revolutie is niet te stoppen

Geplaatst op 23 augustus 2023 door Redactie

Pionier op het gebied van laadpalen

EVBox is sinds 2010 pionier in de markt van laadpalen. Inmiddels heeft dit bedrijf een vernieuwd portfolio en een vernieuwde uitstraling. Op de ‘Dag van de Installateur’ die het bedrijf onlangs bij hun vestiging in Amsterdam organiseerde, werd de branche bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen en technieken van laadstations. „Want daar komt steeds meer vraag naar. De elektronische revolutie is niet te stoppen”, zegt Mathijs Leffers regiodirecteur Benelux bij EVBox.

„Onze missie is om samen met partners als groothandels, installateurs en energieleveranciers de energietransitie te versnellen en te faciliteren”, laat Leffers weten. „We zitten in een snelle groeifase. Het gaat niet alleen om de beschikbaarheid, maar ook om de techniek erachter. We bieden alles op het gebied van laadoplossingen voor bedrijven en ev-rijders. Inmiddels zijn er 500.000 EVBox laadstations wereldwijd en meer dan 20.000 zakelijke klanten. We zijn wereldwijd in meer dan 70 landen actief. De Nederlandse markt is een voorloper in Europa. Van de 500.000 laadstations staat 30 procent in Nederland.

„Onze missie is om samen met partners als groothandels, installateurs en energieleveranciers de energietransitie te versnellen en te faciliteren.”

De doelstelling vanuit de EU is om 1 (semi)publiek laadstation op 10 wagens te hebben. In Nederland zitten we al op 1 op 7. In 2030 zullen alle nieuwe personenauto’s die vanaf dan verkocht worden in Nederland 0 procent uitstoot hebben. Dit houdt in dat er 6,8 miljoen publieke laadstations nodig zijn in 2030. Er moet dus een flinke groei doorgemaakt worden. Het verschilt ook per regio. In de grote steden zullen er minder privé laadstations zijn, maar daar komt een grote groei in publieke en semipublieke laadstations. Het afgelopen jaar is er meer beschikbaarheid langs de snelweg bij gekomen. Het opschalen wordt door ons als fabrikant gedaan. De remmende factoren zijn het subsidiepotje rondom auto’s en de energieprijzen.” „We zorgen voor zoveel mogelijk transparantie rondom de kosten van het laden”, zegt Collin van Banning, senior productmanager bij EVBox. „Op de displays van de laders is ook steeds meer informatie af te lezen.” Er zijn laadstations voor AC of voor DC laden. AC-laders zijn voor thuis, op kantoor of in een parkeergarage. DC-laders zijn voor onderweg om in 20 minuten snel je auto vol te laden.

Nieuwe fase

„De techniek is klaar voor het opschalen van laadstations”, aldus Leffers. „We gaan nu een nieuwe fase in. Bij de netwerken van ons en van onze partners is meer uniformiteit nodig. Wij hebben als fabrikant hierin een belangrijke rol. Ons doel is om het zo simpel mogelijk te maken.” Een remmende factor is netcongestie. „Het beschikbaar vermogen op het net moet verzwaard worden”, zegt Leffers. „Daar hebben wij oplossingen voor, maar we zijn niet de bepalende factor. De rode draad door ons verhaal is schaalbaarheid, het modulair opbouwen van een station. Zoals een DC-lader die door verschillende modules bij te plaatsen eenvoudig uit te breiden is naar een hoger beschikbaar vermogen.”

Bidirectioneel laden

Belangrijke trend voor de installateur is het bidirectioneel laden. Hierbij wordt de accu van de auto geladen, maar de stroom kan ook naar het gebouw geleverd worden. Met vehicle to grid (V2G) kan de auto tijdens de piekbelasting van het net extra stroom leveren aan het net. Hoe lager de piekbelasting van het net, hoe minder elektriciteit er nodig is uit minder duurzame energiebronnen.

„Onze nieuwe generatie stations zijn toekomstbestendig. Dynamische contracten komen eraan, waarbij een app de auto activeert om op een goedkoop moment op te laden.”

De eigenaar van de laadpaal kan aangeven hoeveel stroom uit de autobatterij beschikbaar is. Hier wordt al op kleine schaal mee getest. Bij vehicle to home (V2H) fungeert de elektrische auto als een grote thuisbatterij. Op piekmomenten gaat de stroom naar apparaten in het huis. De auto kan weer opgeladen worden op momenten dat de elektriciteit goedkoop en dus ook het groenst is. „Er zijn nog maar weinig auto’s die de elektriciteit twee kanten op kunnen laten gaan”, geeft Leffers aan. „Onze nieuwe generatie stations zijn toekomstbestendig. Dynamische contracten komen eraan, waarbij een app de auto activeert om op een goedkoop moment op te laden. We zien ook een trend van DC-laders die steeds meer toegepast worden, ondanks de beperkte vermogens op het net.”

Rol installateur

„De rol van de installateur is cruciaal”, laat Leffers weten. „De laadstations zijn zichtbare techniek in het straatbeeld. Je ziet ze op steeds meer parkeerplaatsen. Op dit moment is er nog een tekort aan gespecialiseerde bedrijven en voldoende vakkundig personeel om de groei van de markt te faciliteren. Ook is er een gebrek aan materialen. Het installeren van een DC-lader vergt meer specifieke kennis omdat het vermogen zwaarder is. Wij zijn voor de installateur een back-up op het gebied van laadoplossingen. Een installateur die bij een laadpaal staat die het niet doet, komt direct in contact met mensen die kunnen helpen.”

Nieuwe generatie

Van Banning geeft uitleg bij de nieuw generatie laadoplossingen van het bedrijf. „We hebben drie nieuwe productlijnen”, laat hij weten. „De EVBox Livo voor residentieel laden, de EVBox Liviqo voor commercieel laden op onder meer parkeerplaatsen en kantoren en de EVBox Troniq Modular voor snelladen. De EVBox Livo en EVBox Liviqo zijn (langzame) AC-laders, de EVBox Troniq Modular is een (snelle) DC-lader. Ongeveer 30 procent van de laadstations is thuis geplaatst. Zo’n 35 procent staat bij bedrijven en winkelcentra. Dit zijn de belangrijkste locaties voor AC-laders. De DC-laders staan bij de retail en langs de snelweg.” De DC-lader EVBox Troniq Modular is er in drie varianten. De compact is 2 meter hoog, de standaard 240 kW en de high power van 400 kW zijn 2,40 meter hoog.

Training

EVBox traint installateurs bij hun vestiging in Amsterdam of op locatie voor een grote groep installateurs of in samenwerking met groothandels als Technische Unie en Rexel. Alleen de DC-training kan niet op locatie. Die moet bij EVBox zelf gevolgd worden, omdat het lastig is om een DC-lader mee te nemen.

„We hebben webinars en fysieke trainingen voor de installateur om de laadpalen veilig te installeren, waaronder het veilig installeren in ondergrondse parkeergarages.”

„De trainingen kunnen vanaf lbo-niveau tot ervaren monteurs die dagelijks met laadpalen te maken hebben”, zegt Leffers. „We hebben webinars en fysieke trainingen voor de installateur om de laadpalen veilig te installeren, waaronder het veilig installeren in ondergrondse parkeergarages. De DC-laadstations moeten door een erkend installateur geïnstalleerd worden. Bij het installeren van een DC-lader kom meer kennis kijken omdat het hier om hogere vermogens gaat.” „We verkopen geen snellader aan een partij die hier niet in getraind is”, zegt Van Banning. „Een AC-lader kan in principe elke installateur aansluiten. De trainingen worden meerdere malen per jaar gegeven om zo een gecertificeerd netwerk te creëren.”

One charger two lives

„Wanneer een laadstation het niet meer doet, maar er zit nog potentie in, kan deze gerefurbished worden”, laat Van Banning weten. „Als deze niet voor nieuwe toepassingen ingezet kan worden, bieden we deze aan hoge scholen aan als laadstation om mee te testen en te trainen op hun parkeerplaats.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement