De bouwvak; afschaffen of handhaven?

Geplaatst op 10 augustus 2017 door Redactie

Op 24 juli is de bouwvak van start gegaan in Midden-Nederland, gevolgd door Zuid-Nederland op 31 juli. Bouwbedrijven in Noord-Nederland sluiten tenslotte hun deuren voor drie weken vanaf 7 augustus 2017. Vergeleken met 2015 sluiten iets meer bedrijven volledig tijdens de bouwvak, alhoewel het verschil niet heel erg groot is. Bijna de helft van de bedrijven is tegenwoordig bereikbaar in de bouwvak en werken door. Aannemers B&U sluiten hun deuren vaker dan hun collega’s uit de infra- of installatiesector. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Merendeel bedrijven werken door tijdens de zomerperiode

Ondanks dat de officiële bouwvak midden jaren ’80 is afgeschaft houdt met name het merendeel van de aannemersbedrijven B&U de bouwvak (grotendeels) in ere. Iets minder dan de helft van deze marktpartij sluit de deuren volledig (55%). Marktpartijen die zich minder houden aan de bouwvak zijn aannemers GWW (aangezien meer mensen op vakantie zijn, wordt er dan minder overlast veroorzaakt), installateurs (installaties draaien 24 uur per dag, 7 dagen per week en moeten ook onderhouden worden of in geval van storing blijven functioneren) en handelaren (moeten open zijn voor die bedrijven die wel door blijven werken). Bij afbouwers (schilders, stukadoors en tegelzetters) en klusbedrijven zien we een meer gemengd beeld. Een deel is gesloten tijdens de bouwvak, wellicht mede doordat zij als onderaannemer worden ingezet door aannemers B&U; maar een ander deel blijft geopend, wellicht om te kunnen werken voor de particulieren die niet op vakantie gaan.


Reacties

Gerben Ruumpol

21 augustus 2017 om 10.01 uur

Als installatieur met hoofdzaak klantenwerk kijk ik naar wat de klant vraagt, deze zijn bijna allemaal weg met de bouwvak. Waarom zou de installateur dan niet dichtgaan in deze periode? En iedereen wil toch graag vakantie....

GRO- WE installietietechniek

20 augustus 2017 om 00.47 uur

Ja ! Altijd beschikbaar.

Pier Rienstra

15 augustus 2017 om 16.50 uur

Van mij mag de bouwvak afgeschaft

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement