DDS-CAD 14: Meer BIM en meer Bit

Geplaatst op 14 november 2018 door Redactie

Data Design System (DDS) heeft DDS-CAD 14 uitge-bracht, de nieuwste versie van de CAD/BIM-software voor het ontwerpen, berekenen en documenteren van gebouwinstallaties. Speciaal voor het ontwerpen van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties zijn nieuwe en verbeterde functionaliteiten geïntrodu-ceerd. Ook op het gebied van BIM is de software weer uitgebreid. Bovendien is DDS-CAD 14 als volledige 64-bit toepassing beschikbaar en zijn de algemene prestaties verder geoptimaliseerd.

DDS-CAD is ontwikkeld als een ontwerp- en tekenpakket voor alle disciplines in de installatietechniek. De software is modu-lair opgebouwd, zodat er op maat gemaakte oplossingen be-schikbaar zijn voor disciplinespecifieke specialisten. Sinds 1984 is de software voortdurend in ontwikkeling. DDS-CAD-gebruikers hebben toegang tot talloze geautomatiseerde func-ties, geïntegreerde berekeningen en controlefuncties. De rap-portenmanager en automatische schema‘s maken uitgebreide documentatie voor elk project eenvoudig mogelijk. Daarnaast is DDS-CAD is uitgerust met geavanceerde BIM-functionaliteiten, die de werkwijzen ondersteunen voor een actieve samenwerking in BIM-projecten.

De recent uitgebrachte DDS-CAD 14 biedt veel nieuwe func-ties. Binnen de elektrotechniek biedt het bijvoorbeeld snellere en flexibelere mogelijkheden voor het ontwerpen van kabel-managementsystemen en verbeteringen voor het aanmaken van lay-outs voor groepenkasten. Voor werktuigbouwkundige professionals is de drukverliesberekening geoptimaliseerd. Verder biedt DDS-CAD 14 nieuwe opties voor hydraulische in-regeling van verwarmings- en koelsystemen. Op algemeen niveau is een nieuw multi-user-concept geïntroduceerd, dat de lees- en schrijfrechten regelt voor projecten waar meerdere gebruikers tegelijkertijd aan werken. Een andere algemene ontwikkeling is de overstap naar 64-bit: DDS-CAD ondersteunt nu volledig de 64-bit architectuur van moderne computersys-temen.

Als onderdeel van de ontwikkeling van DDS-CAD verbeterde DDS ook de BIM-functionaliteiten en mogelijkheden van de software. Zo is er onder andere een volledig nieuwe IFC-engine geïntroduceerd. Volgens DDS maakt dit het werken aan BIM-projecten nog eenvoudiger en sneller. Voor gebrui-kers van DDS-CAD die in BIM-projecten BCF gebruiken om model-issues met andere belanghebbenden te communiceren, is een compleet nieuwe BCF-manager in de software geïnte-greerd. In vergelijking met de vorige versie biedt het veel ex-tra mogelijkheden voor projectcommunicatie op basis van BCF.

De belangrijkste hoogtepunten van DDS-CAD 14 zijn te vinden op de website van DDS: www.dds-cad.nl/dds-cad-14