Cv-ketel blijft, naast all-electric warmtepomp

Geplaatst op 17 september 2020 door Redactie

Energietransitie geen proces van vandaag op morgen

Omdat nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer mogen hebben, brengt Intergas op 1 september de all-electric warmtepomp Xource op de markt. „Als start gaan we een paar honderd all-electric warmtepompen bij de installateurs introduceren”, vertelt Henk Bouwman, sales engineer warmtepompen bij Intergas. „In het voortraject en bij de inbedrijfstelling geven we een volledige training aan alle installateurs die hiermee aan de slag gaan. Maar de energietransitie is geen proces van vandaag op morgen. Ook de vraag naar gasgestookte cv-ketels zal blijven. Zeker voor de buitenlandse markt.”

Bij de all-electric warmtepomp wordt de volledige vraag naar energie elektrisch opgewekt en is er geen gas meer nodig voor het verwarmen van de woning en het tapwater. De all-electric warmtepomp werkt dus volledig zonder gas en produceert geen koolmonoxide. Er is dus ook geen rookkanaal meer nodig. Ander voordeel is dat er geen koudemiddel nodig is. De monteur hoeft dus geen F-gassencertificering te hebben. „De nieuwe all-electric warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie”, aldus Bouwman. „Bij nieuwbouw wordt er meteen bij het ontwerp al rekening mee gehouden dat er een installatie gemonteerd wordt die afgestemd is op de all-electric warmtepomp. Bij bestaande bouw wordt gekeken welke aanpassingen nodig zijn, zoals in de meterkast. Onze warmtepomp werkt met 2 fasen en maximaal 16 ampère. In de oudere bestaande bouw is er vaak nog 1 fase. Hiervoor is dus een aanpassing nodig. Moderne woningen hebben vaak al 2 of zelfs al 3 fasen. De warmtepomp werkt op het gebruikelijke voltage. Krachtstroom is niet nodig.”

Groter vermogen

Het vermogen van de nieuwe all-electric warmtepomp is 7 kW. Bij het systeem zit een warmwatervoorziening met boiler van 200 of 300 liter. „We hebben bewust gekozen voor een wat groter vermogen, ook al is dat misschien aan de hoge kant voor sommige woningen”, aldus Bouwman. „Als je kijkt naar de huidige eisen, dan zou een 5kW warmtepomp voor een woning in de huursector al voldoende zijn. Maar vanuit comfort gezien is oververmogen een goede keuze. Het geeft een betere COP van de installatie en bovendien verwarmt de installatie het tapwater en het water voor de verwarming sneller. Door het oververmogen is de all-electric warmtepomp ook beter toepasbaar in bestaande bouw, want die woningen hebben een hogere warmtevraag.”

Eigen beheer

De Xource monobloc lucht/water-warmtepomp is door Intergas in eigen beheer ontwikkeld. Het apparaat bestaat uit drie losse componenten, namelijk een boiler van 200 of 300 liter, een binnenunit die vergelijkbaar is met de grootte van een cv-ketel, terwijl in de buitenunit alle onderdelen ingebouwd zijn. Dit wordt gekoppeld aan de cv-installatie. De HPCU (Heat Pump Control Unit) heeft twee elektronisch modulerende circulatiepompen, één voor warm tapwater in de boiler en één voor het cv-systeem. Verder heeft de unit een ingebouwd expansievat en een back-up heater. Bij het aansluiten van de all-electric warmtepomp zal de installateur veel overeenkomsten zien met de gasgestookte cv-ketel, wat het werk eenvoudiger maakt”, laat Bouwman weten. „De HPCU is door onze afdeling voor regeltechniek ontwikkeld en is eigenlijk hetzelfde als in een cv-ketel. Vanuit de HPCU wordt het water het cv-systeem in gepompt. We hebben bewust voor deze opzet gekozen om de installatie eenvoudiger te maken.”

Regeling

Bij de all-electric warmtepomp wordt standaard een regeling geleverd waardoor de installatie op afstand beheerd kan worden. „De gateway wordt aangesloten op de router en kan via een app beheerd worden”, legt Bouwman uit. „De gebruiker heeft een app voor de basisfuncties en de installateurs hebben een dashboard voor de instelling van de warmtepomp.”

Meerdere oplossingen

„We introduceren nu de all-electric warmtepomp, maar de hybride toestellen en de conventionele gasgestookte cv-ketel blijven deel uitmaken van ons assortiment”, geeft Bouwman aan. „Vooral vanuit de Noord-Amerikaanse markt is er vraag naar gasgestookte cv-ketels. De verwachting is dat de komende decennia meerdere warmte-oplossingen naast elkaar zullen blijven bestaan. Daarnaast zijn veel woningen in Nederland niet geschikt voor warmtepompen zonder dat grote investeringen nodig zijn.” De oplossing voor deze woningen zouden waterstof of biogas via het bestaande gasnetwerk kunnen zijn. Ook de elektrische infrastructuur zou dan aangepast moeten worden omdat de vraag naar elektriciteit veel groter wordt. Als alle woningen van het gas af moeten, betekent dit dat het elektriciteitsnet drie keer zo zwaar belast wordt. Maar er moet iets veranderen, want vanaf 2021 moeten cv-ketels worden gecombineerd met een duurzaam systeem. De afdeling R&D van Intergas doet op dit moment uitgebreid onderzoek naar de ontwikkeling van warmtepompen en waterstoftoestellen.

Ook nog aardgas

Intergas blijft voorlopig zeker doorgaan met de gasketels. „Hier is nog een grote markt voor. Jaarlijks worden er meer dan 400.000 gasketels verkocht, waarvan 160.000 ketels van ons”, aldus Bouwman. „Ook in het buitenland is de vraag naar gasketels nog groot.” Sinds juni 2019 is Intergas onderdeel van de Global Water Division van het Amerikaanse bedrijf Rheem. „De oudere installateurs kennen Rheem vast nog wel van de jaren 80”, zegt Bouwman. „Toen leverde Rheem al ketels in Nederland. Dat heeft tot ongeveer 1984 geduurd en nu is Rheem met de overname van Intergas weer terug op de Nederlandse markt. In Europa zijn veel waterverwarmde installaties. In Amerika is er veel luchtverwarming. We kijken of we hiervoor een markt in Europa kunnen creëren. Rheem heeft veel producten voor warm water en badwater. We kijken of we producten voor sanitair gebruik kunnen importeren. De gasketels blijven voorlopig dus doorgaan, maar niemand kan zeggen hoe dit over tien jaar is. We verwachten veel van de elektrische warmtepomp, maar ook van waterstof. De R&D-afdeling van Intergas is de laatste tijd behoorlijk uitgebreid van 10 naar 30 personen voor het doorontwikkelen van onze producten. Rheem is ook met de ontwikkeling van elektrische apparaten bezig en is hier al behoorlijk ver mee.”

Eigen trainingsruimte

Intergas beschikt in Coevorden over een eigen trainingsruimte voor de introductie van de all-electric warmtepomp. „In deze ruimte kunnen we makkelijk de anderhalve meter regel handhaven”, laat Bouwman weten. „Hier komen vaak groepen van vier tot vijf personen die samen op een project zitten. Ze krijgen hier een live presentatie. Dat werkt allemaal prima, ondanks alle maatregelen waar we rekening mee moeten houden. Mochten we te maken krijgen met een grotere groep mensen, dan kunnen we ook via skype of teams de informatie delen.”

Voorzichtige start

Bouwmans verwacht een voorzichtige start voor de nieuwe all-electric warmtepomp. „De nieuwbouw is beperkt”, zegt hij. „Het is dit jaar afwachten hoeveel woningen gebouwd mogen worden. We hopen dat we voor december nog zo’n 100 all-electric warmtepompen kunnen afzetten. Voor volgend jaar verwachten we een paar honderd toestellen te kunnen verkopen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement