Coolmark Q-ton warmtepomp bespaart 54% op energiekosten en 70% op CO₂ uitstoot

Geplaatst op 13 november 2017 door Redactie

Onlangs presenteerde Coolmark de onderzoeksresultaten van Q-ton warm tapwater warmtepomp. Deze warmtepomp maakt tot 90 ºC tapwater met de energie uit de buitenlucht zonder aardgas.

Waarom een warmtepomp

De gebouwde omgeving is de grootste gebruiker van energie en mondiale veroorzaker van CO₂ uitstoot. Warm tapwater neemt ongeveer de helft voor zijn rekening en de opwekking vindt in 90% van alle gevallen plaats op basis van fossiele brandstof: aardgas.

Resultaat

Het resultaat is verbluffend: 54% besparing op energiekosten, 70% op CO₂ uitstoot en geen gebruik van aardgas (100% elektrisch). Dit blijkt uit uitgebreide monitoring van diverse projecten. Daarnaast heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs en Bureau CRG onderzoek gedaan naar het opwekkingsrendement. Dit onderzoek is samengevat in een gelijkwaardigheidsverklaring en zal een zeer grote impact hebben op de manier van warm tapwater opwekken in Nederland.

Gebruik van hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die ons leefmilieu niet schaadt. Voorbeelden hiervan zijn o.a. windenergie, zonne-energie of de buitenlucht. De Coolmark Q-ton warmtepomp gebruikt voor circa 75% hernieuwbare energie uit de buitenlucht om warm tapwater te maken. De 25% hulpenergie kan duurzaam worden opgewekt uit wind en/of zonne-energie.

Energieopslag

Energieopslag van zonne- of windenergie is kostbaar, beperkt in capaciteit en levensduur. Met de Q-ton warmtepomp is energieopslag zeer eenvoudig. Door zonne- of windenergie om te zetten via de warmtepomp in heet water kan je zeer eenvoudig en voordelig energie opslaan in een opslagtank (buffervat).

Ook in de winter heet water

De Q-ton warmtepomp levert tot een buitentemperatuur van -25 ºC water van maximaal 90 ºC. De energie in de buitenlucht is oneindig groot en met de juiste techniek zeer goed te gebruiken. Technische innovaties in de warmtepomp zijn o.a. een unieke tweetraps compressor (roterend en scroll in één) en het natuurlijke CO₂ als compressiegas (hierdoor zijn zeer hoge drukken en dus hoge watertemperaturen mogelijk).

Wetgeving

De overheid stelt eisen aan energiezuinigheid van gebouwen uitgedrukt in Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Over 2 jaar zal de EPC worden aangescherpt en moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn. Om aan de huidige en toekomstige eisen te kunnen voldoen heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs een gelijkwaardigheidsverklaring opgesteld t.b.v. de NEN 7120 welke is gecontroleerd door het bureau CRG. Hiermee kunnen ontwerpers, architecten en adviseurs vooraf zien hoe groot de impact is van deze innovatie op een gebouw en gemeentes kunnen dit controleren.

Toepassingen

De toepassingen van deze warmtepomptechniek is zeer breed, overal waar grotere hoeveelheden warm tapwater nodig zijn zoals appartementencomplexen, woningblokken, hotels, zorginstellingen, sportcentra, zwembaden, scholen en de industrie.

Capaciteitsrange bedraagt van 30 tot 480 kW in 1 systeem. Hierdoor is het mogelijk om per dag tot 120.000 liter tapwater met een temperatuur van 90 ºC te produceren.