Congestiearm bouwen met slimme oplossingen van Itho Daalderop

Geplaatst op 10 juni 2024 door Redactie

Netcongestie vormt een urgent probleem voor energienetwerken. Tijdens VSK 2024 speelden ze bij Itho Daalderop in op dit onderwerp met het deelthema ‘Slimme technieken om congestiearm te kunnen bouwen’. Hierbij ligt de focus op producten die bijdragen aan het verminderen van het aanbod van of de vraag naar energie, zoals de nieuwe Green Energy Smartboiler en de best presterende en meest verkochte bodemenergie warmtepomp WPU.

Gemiddeld gebruikt een eigenaar slechts 30% van de opgewekte energie van PV-panelen zelf, de overige 70% wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De Green Energy Smartboiler maakt het mogelijk om de eigen opgewekte PV-stroom zelf te gebruiken voor het verwarmen van het water in de boiler. Om dit mogelijk te maken introduceert Itho Daalderop een speciale P1-module, die wordt verbonden met de slimme meter. De P1-module geeft data door aan de Green Energy Smartboiler.

De bodemenergie warmtepomp van Itho Daalderop, de WPU, is een zogenaamde water/water-warmtepomp met bodemlus. Deze warmtepomp benut, met behulp van water, laagwaardige energie uit de bodem en zet deze in de warmtepomp om tot hoogwaardige energie. Door het benutten van een natuurkundig proces van verdampen en comprimeren van een koudemiddel, gebruiken warmtepompen in de wintermaanden energie zeer efficiënt voor de verwarming van de woning. In de warme maanden werkt het proces omgekeerd: dan wordt warmte uit de woning naar de bron afgevoerd, om de woning te koelen. Hiermee wordt de bron tegelijkertijd geregenereerd (opgeladen).