Condensorbescherming met behoud van warmteoverdracht

Geplaatst op 08 maart 2023 door Redactie

Speciale groene coating: vriendelijk voor milieu en installateur

„De lucht- /warmtewisselaars van warmtepompen worden met name aangetast door zilte lucht, zwaar industriële gassen en fijnstof”, zegt Jens Groenendijk, accountmanager Conpro Condensor Bescherming. „Het is daarom op veel plaatsen, zoals aan de kust en in grote steden, noodzakelijk om preventief lucht-/warmtewisselaars te beschermen met een coating tegen corrosie, om de levensduur te kunnen garanderen. Met onze coating PROGREEN H2O op waterbasis zijn de lucht-/warmtewisselaars op een milieuvriendelijke manier beschermd tegen corrosie, zonder dat dit invloed heeft op de warmteoverdracht. Onze coating is te herkennen aan de kenmerkende metallicachtige groene kleur.”

De coating verlengt de technische levensduur. „Dat is natuurlijk het uitgangspunt”, laat Groenendijk weten. „Maar er speelt meer. Door wet- en regelgeving dienen klimaat installaties steeds energiezuiniger te worden. In vele gevallen is dit rendement deels behaald door de lamellen (over het algemeen vervaardigt van aluminium) dunner te maken voor een betere warmteoverdracht. Het nadeel van een dunner materiaal is dat het sneller corrodeert, mits onbehandeld. De gewenste technische levensduur van een warmtepomp met lucht- /warmtewisselaar is -uiteraard- zo lang mogelijk. Met de PROGREEN H2O kunnen we een verlenging van die levensduur garanderen, weten we inmiddels uit ervaring, want we passen deze oppervlaktebehandeling al jaren toe.”

Ontwikkeling

„Aan het ontwikkelen van de speciale oppervlaktebehandeling watergedragen PROGREEN H2O coating is een proces van zo’n drie jaar voorafgegaan”, aldus Groenendijk. „De coating is onder andere getest met een zout- en zuurspray. Na uitvoerig testen kwamen wij tot een samenstelling die zich nog beter houdt dan de variant op basis van oplosmiddelen.

„Installaties worden steeds energiezuiniger, maar dit brengt ook mogelijk nadelen met zich mee.”

Het voordeel is dat watergedragen variant geen vluchtige stoffen bevat. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de mensen die ermee moeten werken. Het nadeel is wel dat er een hogere buitentemperatuur nodig om het te verwerken en het moet ook droog zijn. Maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. We kunnen zonder twijfel een garantie van twee jaar onderhoudsvrij in iedere situatie afgeven.”

Gekozen voor duurzaam

„Uiteraard zijn er tal van wet- en regelgevingen, maar we hebben er ook zelf bewust voor gekozen om op een duurzame manier aan de slag te gaan”, laat Groenendijk weten. „De instelling van onze organisatie is om rekening te houden met het milieu. Daar past deze groene coating heel goed bij. Maar we denken ook aan de mensen die ermee in aanraking komen. De watergedragen coating is prettiger te verwerken op locatie, want deze stinkt niet. De voormalige coating op basis van oplosmiddelen, rook je heel erg. Als de lucht aangezogen werd door een in de omgeving opgestelde luchtbehandelingskast, dan kwam de geur ook in het gebouw met (hoofdpijn)klachten als gevolg. Dat probleem is met watergedragen variant opgelost. Bovendien willen we niet dat onze monteurs onnodig vaak blootgesteld worden aan oplosmiddelen. Zo kunnen ze nu veel prettiger en veiliger werken.”

Preventief coaten

De technische levensduur van de warmtepomp is heel belangrijk. Want het is een grote investering en dan is het wel de bedoeling om een zo hoog mogelijk rendement te halen met een zo lang mogelijke levensduur. „De lucht-/warmtewisselaars moeten daarom beschermd worden tegen weersinvloeden, vervuiling en zilte lucht zodat ze de levensduur kunnen halen”, zegt Groenendijk.

„Met de PROGREEN H2O kunnen we die levensduur verlengen, weten we inmiddels uit ervaring, want we passen deze oppervlaktebehandeling al jaren toe.”

"De technische levensduur van een warmtepomp zonder coating in plaatsen als Alkmaar, Beverwijk en Amsterdam zal gegarandeerd korter zijn, omdat daar veel directe vervuiling in de omgeving is. Een andere vervuiling die veel voorkomt wordt veroorzaakt door bomen die hun blad verliezen. Die werken als een spons doordat ze aan de lamellen van de lucht-/warmtewisselaar blijven hangen en vocht vasthouden. Hierdoor wordt het corrosieproces versneld. Dit wordt met de coating voorkomen. Het beste is als de coating preventief aangebracht wordt. Dan is die vanaf moment één beschermend. Correctief kan ook, maar als een corrosieproces al van start is gegaan, dan is het moeilijk een halt toe te roepen. Het kan wel vertraagd worden.”

Toepassing

De toepassingen zijn afhankelijk van de directe omgeving, want overal is de situatie anders. „In de buurt van Venlo staat een recyclefabriek die wc-papier maakt. Daar komt onder andere waterstofsulfide (H2S) en andere agressieve gassen bij vrij die het koper van de lucht-/warmtewisselaar ernstig aantasten”, legt Groenendijk uit. „We zien ook de coating steeds meer worden toegepast in de agrarische sector. Die sector gebruikt ook warmtepompen in het verduurzamingstraject en onze coating beschermd de lucht-/warmtewisselaars erg goed tegen de lokale agressieve en ammoniak-houdende atmosferen.”

„Onze werkplaats is voorzien van een energiezuinige industriële spuit-/droogcabine. Hier kunnen onze medewerkers de coating aanbrengen onder de meest ideale omstandigheden.”

De PROGREEN H2O is in twee 2 uitvoeringen verkrijgbaar: de basis en de heavy. De corrosiebescherming kan toegepast worden bij alle soorten lucht-/warmtewisselaars. De coating kan zowel op locatie als in de werkplaats aangebracht worden. Op locatie brengen de speciaal hiervoor opgeleide medewerkers van Conpro de coating aan met speciale spuitapparatuur. Als een lucht-/warmtewisselaar al eens eerder behandeld is met de coating, dan kan deze, indien nodig ook bijgewerkt worden. „Onze werkplaats is voorzien van een energiezuinige industriële spuit-/droogcabine”, zegt Groenendijk. „Hier kunnen onze medewerkers de coating aanbrengen onder de meest ideale omstandigheden. Hier worden voornamelijk nieuwe installaties behandeld, maar het komt ook voor dat bestaande installaties er een coating krijgen.” Voor toepassing in de zware industrie, offshore, petrochemie en in maritieme atmosferen of een combinatie van deze wordt de heavy uitvoering van PROGREEN H2O gebruikt. Conpro heeft bewust voor de kleur groen gekozen. Het ziet er fris uit, maar biedt ook een goed contrast met de metalen ondergrond. Hierdoor is de coating-laag eenvoudig te controleren.

Adviserende rol installateur

De aanvraag voor coaten gebeurt vaak via de installateur. De installateur heeft een adviserende rol. Hij kan de klant uitleggen welke mogelijkheden er zijn. Advies kan uiteraard ook bij Conpro ingewonnen worden. „Advies en nazorg is essentieel”, vindt Groenendijk. „We zien dat het advies overgenomen wordt door de installateurs, importeurs en leveranciers. Zij zien ook het belang. Je kunt wel snel ‘scoren’ door een warmtepomp te verkopen, maar als je die plaatst aan de kust, dan weet je al dat die snel in capaciteit en rendement zullen afnemen. Het gaat erom om een goed beschermde installatie te plaatsen die zowel het rendement als de technische levensduur haalt.”

Exceptionele toename

„Met de opkomst van de warmtepompenmarkt zien we een exceptionele toename in werk”, aldus Groenendijk. „Ondanks dat we een enkele jaren geleden een tweede pand erbij geopend hebben moeten we constateren dat dit ook alweer te weinig is. We hebben nu zelfs aanvullende ruimtes geregeld ten behoeve van tijdelijke opslag. Alleen daaruit blijkt al dat mensen de nut en noodzaak van conservering steeds meer inzien.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement