Concentrisch rookgasafvoer

Geplaatst op 06 september 2021 door Redactie

Panflex heeft haar assortiment vergroot met concentrische rookgasafvoer onderdelen voor ketelaansluitingen bij nieuwbouw en voor renovatie.

Helaas wordt de omvang van het koolmonoxide probleem in Nederland steeds groter. Jaarlijks komen er ca. 10-25 mensen om door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxidevergiftigingen worden door zowel slachtoffers als hulpverleners vaak niet herkend. Het gebruik van concentrische rookgasafvoer kan het risico op een koolmonoxidevergiftiging verkleinen.

Bij het vervangen van de cv-ketel moet ook het complete rookgasafvoersysteem (dakafwerking, rookgasafvoerleiding, schachtuitgang en ketelaansluitdelen) worden vervangen. Concentrische systemen bieden een extra veiligheid bij eventuele lekkages. Omdat een buis-in-buis rookgaskanaal bestaat uit een buitenpijp voor luchtaanvoer en een binnenpijp voor rookgasafvoer. De rookgassen stromen bij concentrische leidingen door een centrale buis naar buiten en komt de verbrandingslucht via een buis daaromheen naar binnen. Deze werking zorgt ervoor dat bij lekkage de rookgassen niet direct in de woning terecht komen, maar in de luchttoevoerleiding. Door vervuiling in het luchttoevoerkanaal slaat de cv-ketel direct op storing en is het gevaar op koolmonoxidevergiftging hierdoor sterk verminderd.

De afvoersystemen zijn eenvoudig met elkaar te verbinden en kan in ruimten worden toegepast. Door gebruik te maken van concentrische afvoersystemen kan sneller, makkelijker en veiliger een rookgasafvoer geïnstalleerd worden.
De producten van Panflex hebben het GASTEC QA keurmerk. Hiermee garanderen zij dat een product voldoet aan de hoogste eisen met betrekking tot kwaliteit, functionaliteit en veiligheid.