Concentraties fijnstof in Nederlandse huizen te hoog

Geplaatst op 07 februari 2018 door Redactie

De luchtkwaliteit is in 1 op de 7 Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van fijnstof. In vrijwel alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit gebeurt vooral aan het begin van de avond. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van het Longfonds. “Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit binnenshuis”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers. “Mensen brengen meer dan 20 uur van hun tijd binnen door. Het is belangrijk dat de lucht daar gezond is.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Blauw Research bij 749 huishoudens. Met een speciale sensor wordt gedurende 9 maanden het gehalte aan CO2, fijnstof (PM2,5), luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. In deze studie is PM2,5 gemeten, deze deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer dringen het diepst in de longen door. In huis komt fijnstof vrij onder meer bij verbranding, bijvoorbeeld door bakken en braden, het branden van kaarsen of de open haard. Ook komen er fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen. Bij gevoelige groepen, zoals mensen met een longziekte, kan dit direct leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid of hoesten. Op lange termijn kan blootstelling aan fijnstof voor iedereen schadelijk zijn.

CO2
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de concentratie CO2, een onzichtbaar gas dat zich ophoopt wanneer veel mensen langere tijd in een slecht geventileerde ruimte zijn. Uit de eerste metingen blijkt dat de concentraties CO2 oplopen gedurende de avond als de meeste bewoners thuis zijn. In 1 op de tien huizen worden de advieswaarden zelfs langer dan een kwart van de dag overschreden.

De concentratie CO2 in huis zegt iets over de hoeveelheid luchtverversing. Als de lucht onvoldoende ververst wordt leidt dit tot een bedompte, muffe lucht, maar zorgt het ook voor een ophoping van verontreinigde stoffen in huis, zoals vocht. Dit kan bijdragen aan schimmelgroei. Binnenluchtdeskundige Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu is niet verbaasd over de resultaten: “We weten uit eerder onderzoek dat de binnenluchtkwaliteit in woningen vaak te wensen overlaat. Daarom is het goed en belangrijk dat nu grootschalig onderzoek wordt gedaan naar manieren om het bewustzijn van bewoners over luchtkwaliteit in huis te vergroten.”

Gezondheidsklachten

Veel Nederlanders weten niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD. Michael Rutgers: “We leven steeds bewuster: eten gezonder, bewegen meer en stoppen met slechte gewoonten. Maar weinig mensen beseffen dat ook de luchtkwaliteit in huis een belangrijke rol speelt bij een gezonder leven.”

Inzicht in luchtkwaliteit

Het doel van het onderzoek is de deelnemers meer inzicht geven in de luchtkwaliteit in hun huis. Daarom krijgen de deelnemers ook vragenlijsten voorgelegd om te kijken wat zij doen met de informatie over de lucht in hun huis. Zo kwam uit de vragenlijst naar voren dat zo’n 90% van de huishoudens zich nog nooit had verdiept in de luchtkwaliteit binnenshuis.

“Voorheen had ik geen idee van de luchtkwaliteit in huis. Nu met de sensor zie ik dat koken een enorme invloed heeft op die luchtkwaliteit. Dat heeft mij echt verbaasd”, vertelt deelnemer Ad Brenters. In de volgende fase van het onderzoek wordt gekeken of inzicht in de luchtkwaliteit in huis er ook toe leidt dat bewoners maatregelen nemen om de lucht binnen gezonder te maken.

Coalitie Awaire

ISSO, kennisinstituut bouw- en installatietechniek, werkt samen met een coalitie van leveranciers binnen de ventilatiesector aan meer aandacht voor een goede kwaliteit binnenlucht. De partijen binnen de coalitie Awaire zijn Airspiralo, Brink, Ferroli, Itho Daalderop, Jaga, Orcon, Velux, Zehnder en ISSO. Meer informatie over deze samenwerking vindt u op www.awaire.nl

Samenwerking

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt van de lucht die wordt ingeademd. Daarom is het gezondheidsfonds samen met Eneco, Quby, Philips en coalitie Awaire een samenwerking gestart om het Nederlandse publiek bewust te maken van het belang van gezonde lucht in huis. Samen willen zij mensen bewuster maken van de noodzaak om de binnenlucht in woningen en gebouwen te verbeteren.

Het doel is mensen handvatten te geven om hun gezondheid te beschermen tegen vieze lucht en zelf de lucht gezonder te maken. In het voorjaar 2018 is het onderzoek helemaal afgerond.
`


Reacties

Lucien Burgering

18 april 2018 om 10.15 uur

Je hebt te maken met oorzaak, gevolg en oplossing. De oorzaken zijn al beschreven, het gevolg is dat steeds meer mensen problemen met de luchtwegen krijgen. De oplossing is vaak minder makkelijk. Allaway, fabrikant van centrale stofzuigsystemen heeft een onderzoek laten doen naar fijnstof in relatie tot het stofzuigen, maar ook het laten circuleren van lucht door een ventilatiesysteem, radiatoren van de CV of een mobiele stofzuiger kan ervoor zorgen dat de kleine stofdeeltjes tot 1 micrometer ongeveer 8 uur blijven zweven in de lucht. Een centraal stofzuigsysteem zuigt het vuil en stof weg waarbij er minimale wervelingen in de ruimte ontstaan. De vuile lucht wordt naar de unit gezogen, gefilterd en dan naar buiten geblazen. een verademing voor mensen met problemen aan de luchtwegen.

Rob

17 april 2018 om 18.06 uur

Fijnstof van 10 micrometer filtert de mens zelf en is niet echt schadelijk voor onze gezondheid. Maar fijnstof kleiner dan 0,1 micrometer gaat dwars door onze huid en onze huizen die is zeer gevaarlijk voor de mens. Want deze ook nog eens magnetisch. De grote veroorzaker van deze ultra fijnstof zijn de nieuwste generatie benzine motoren van auto's. Dit fijnstof ontstaat door de katalysatoren van de auto's, deze uitlaatgassen zijn zo klein dat we ze niet meer kunnen waarnemen met het blote oog. Dat betekent dus niet dat de lucht schoner is geworden de laatste jaren, maar dat de uitlaatgasdeeltjes kleiner zijn geworden. Daarom we moeten deze categorie auto's zoveel mogelijk mijden in de binnensteden en dergelijke en niet die oude diesels de schuld geven. Die oude diesels hebben nog een zichtbare uitlaatgassen en deze zijn grof genoeg om door de mens zelf te filteren. Je gaat er enkel van hoesten. Dit geldt ook voor houtkachels. Van ultra fijnstof ontstaat daar tegen wel allerlei ziektes, zowel kanker. Het enige probleem voor de bevolking is dat deze lucht kwaliteitsmetingen van deze categorie verboden is in de EU. Zodat het net echt lijkt dat de luchtkwaliteit steeds beter wordt in de EU, maar schijn bedriegt.

Luc Wijnhoven

17 april 2018 om 14.09 uur

Met Curieuze Neuzen Vlaanderen en Leuvenair (samen luchtkwaliteit meten in Leuven) worden er uitvoerig buitenhuis metingen uitgevoerd. Er zijn duidelijke indicaties dat houtverbranding (open haarden, hout- en pelletkachels, vreugdevuren, vuurschalen en –korven, kampvuren) de voornaamste bron van primair fijn stof zijn nl. 36%. (Industrie 16%, uitlaten van verkeer 8%). Zo hebben, door de windrichting, de vreugdevuren in Duitsland en Nederland (onlangs met Pasen) een ongelofelijk hoge piek veroorzaakt in Leuven en de rest van Vlaanderen.

pja slegers

13 februari 2018 om 10.56 uur

ik denk daar de juiste oplossing voor te hebben om dit tegen te gaan.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement