Circulair wonen begint te leven

Geplaatst op 23 januari 2023 door Redactie

Het Europese Interreg NWE project CHARM helpt sociale verhuurders om circulaire woningen te bouwen en te beheren. Technische Universiteit (TU) Delft leidt het Europese project. Professor of Housing Management Vincent Gruis vertelt: “Circulariteit moet eraan bijdragen dat we met veel minder schade aan milieu bouwen en verbouwen.”

Duurzame sociale woningbouw

De woningbouw gebruikt 30% tot 50% van de grondstoffen in Europa en produceert ongeveer 1/3 van al het afval. CHARM richt zich op sociale woningbouw. “Een goed startpunt. Corporaties bezitten veel woningen, weten hoe aanbesteden werkt en hebben affiniteit met verduurzaming. Door CHARM doen ze bij elkaar inspiratie op.”

Hergebruik in de praktijk

De woningcorporaties van CHARM testen circulaire werkwijzen in demonstratieprojecten, inspireren en leren op deze manier van elkaar. Met de aangesloten ketenpartners en kennispartners zorgen ze er op deze manier voor dat er een gezamenlijk aanpak wordt ontwikkeld voor de verduurzaming van de sociale woningbouw

De Engelse woningbouwcorporatie GreenSquareAccord heeft bijvoorbeeld een milieuvriendelijk woningcomplex ontwikkeld. De woningen zijn gemaakt van hout, makkelijk uit elkaar te halen en bijna plasticvrij.

De Franse corporatie Paris Habitat hergebruikt bouwmaterialen uit de eigen voorraad. “Wasbakken, toiletpotten, radiatoren en deuren worden opgeknapt en hergebruikt in een ander project. De corporatie heeft ook een digitaal uitwisselingsplatform voor materialen uit eigen voorraad. Een aannemer ziet dan bijvoorbeeld dat radiatoren vrijkomen voor gebruik bij een verbouwing.”

Lees meer op de website van RVO

Bron: RVO

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement