Circulair en duurzaam bouwen: snel en slim het woningtekort terug te dringen!

Geplaatst op 10 januari 2023 door Redactie

Van den Berg douchevloer in starterswoningen van StartBlock

Een fijn en betaalbaar huis om in te wonen. Dat wil iedereen en dan is toch schrijnend om te zien dat we in dit land zoveel woningen tekort komen. Daar moet toch iets op te verzinnen zijn, dachten Henk Visschers en Jeroen Oost, de bedenkers van Startblock (opgericht in 2019) een paar jaar geleden. En wat toen als een idee begon is inmiddels de realiteit: het snel, circulair en duurzaam bouwen van een woning, concreet bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort. Houten woningen die bij Startblock in de fabriek in Emmeloord worden gebouwd en vervolgens kant-en-klaar worden afgeleverd. De nutsvoorzieningen aansluiten en dat was het dan.

Deze circulaire en duurzame woningen zijn geschikt voor 1-2 personen. Compact en comfortabel. Inmiddels zijn deze woningen te vinden in onder meer Emmeloord, Ridderkerk en Warmenhuizen. Henk Visscher, hoofd Research en Development bij Startblock: “We gaan richting twee woningen per dag de fabriek uit en we werken toe naar een nieuwe fabriek met zes lijnen. Zodat we productie flink op kunnen schroeven. Wij denken dat de vraag alleen maar zal toenemen.”

Met elkaar optrekken

Veel voorzieningen die nodig zijn worden van tevoren in de woning aangebracht, bijvoorbeeld de wastafels en douchevloer. Daarvoor doet StartBlock zaken met veel lokale en regionale ondernemers, zoals Van den Berg Afvoerputten bv uit Lelystad. Henk Visscher: “De eerste kennismaking dateert uit 2018, tijdens de Installatievakbeurs in Hardenberg. En, er was eigenlijk gelijk een klik met Joost (Van den Berg red.). Dat had te maken met een aantal factoren.

“Het is mooi dat ook wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een volwaardige woning waar zoveel behoefte aan is. De composiet douchevloer is ontworpen op grond van onze jarenlange ervaring.”

We willen zoveel mogelijk met lokale bedrijven aan de slag en dan zit Van den Berg natuurlijk vlakbij. Korte lijnen en ook fysiek dichtbij, dat heeft zo zijn voordelen. Verder merkten we gelijk dat zij er ook echt voor willen gaan. Met elkaar optrekken en blijven werken aan verbeteringen. Zo zijn wij en zo werken zij ook. Met als resultaat dat zij een kant-en-klare douchevloer aan ons leveren.” Joost van den Berg, directeur bij Van den Berg afvoerputten bv sluit zich daar volmondig bij aan. “Het is mooi dat ook wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een volwaardige woning waar zoveel behoefte aan is. De composiet douchevloer is ontworpen op grond van onze jarenlange ervaring.”

Hexagon tegelput

De douchevloer die Van den Berg voor de prefab woningen van Startblock levert is standaard. Maar dat betekent uiteraard niet dat bij dit ruim zestig jaar oude familiebedrijf alles standaard is, verre van dat. Joost van den Berg: “Kijk, de tijden zijn veranderd. De consument van vandaag is een hele andere dan van pakweg drie decennia geleden. Andere materialen, veel meer kleuren … zeg het maar. Maar ook de vorm van douchegoten en -putten. Een voorbeeld: voor een klant hebben we een hexagon tegelput gemaakt.

“De kracht zit hem in de kwaliteit van onze producten maar zeker ook in de service en het snel en tijdig uit voorraad kunnen leveren.”

Een tegelput met zeskanten die volledig in de vloer opgaat. Echt maatwerk dus.” Van den Berg maakt onder meer douchegoten en -putten voor hotels en vakantieparken. Het familiebedrijf wordt geleid door Joost, zijn broer Joey en zijn zus Femke. Van den Berg levert voornamelijk aan de groothandel. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Het bedrijf groeit en, als het aan Joost ligt, zal dat voorlopig niet anders worden. “De kracht zit hem in de kwaliteit van onze producten maar zeker ook in de service en het snel en tijdig uit voorraad kunnen leveren. Wij maken vrijwel alles zelf en werken met Nederlandse producten. Dat is wel zo prettig. En als je ons belt, krijg je snel antwoord. Daar zijn we om bekend. Beheerst en gestaag groeien, en met beide benen op de grond blijven staan. Daar gaat het om.”

Tekst: Bob de Jong


Reacties

T. Froon

12 januari 2023 om 19.46 uur

Goed bezig! Nu nog wachten op een slagvaardige overheid (gemeenten) die vooral jongeren de gelegenheid biedt tegen een acceptabel bedrag een dergelijke starterswoning te kunnen kopen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement