Lancering circulair keteninitiatief voor circulatiepompen

Geplaatst op 13 april 2022 door Redactie

Nieuwe praktische keten oplossing die voorziet in ecologische-, sociale- en economische waarde creatie van oude pompen

Dinsdag 12 april is het eerste circulair keteninitiatief voor pompen van start gegaan onder de naam Circopomp, maar wat is het doel en wie staan hier achter?

Bittere noodzaak

Dat de doelstelling van de Nederlandse regering om in 2050 volledig circulair te zijn, geen wens maar bittere noodzaak is, wordt steeds duidelijker. Grondstoffen worden schaars en hierdoor onbetaalbaar, maar zijn straks simpelweg niet meer beschikbaar. Blijven we consequent veel te veel CO2 uitstoten en vervuilen we tijdens de productie ook nog eens een ongelofelijke hoeveelheid water.

Maar ook de tussenstap om in 2030 50% circulair te zijn, lijkt nog erg ver weg en vraagt om verregaande maatregelen. Als circulaire aanjagers hebben tien marktleiders daarom, onder de regie van Circospin, hun circulaire verantwoording genomen met het Circulair Keteninitiatief voor pompen.

De vertrouwde lineaire economie

Circulariteit binnen de HVAC markt, staat nog in de kinderschoenen. We werken nog volgens het oude lineaire model, dus van grondstof tot product wat door de groothandel aan de installateur wordt geleverd en uiteindelijk in een gebouw of woonhuis geïnstalleerd wordt.

Op deze wijze komen er jaarlijks zo’n 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse markt voor warmwater en verwarmingssystemen. Maar hierdoor belandt er jaarlijks ook meer dan 1.900.000 kilo aan oude pompen op de afvalberg.

Circopomp, de aanjager van circulariteit

Bij het Circopomp keteninitiatief gaat het om de gesloten loop van ecologische, sociale en economische waardecreatie, tijdens de totale levensduur van een product. Want in plaats van oude pompen weg te gooien, zamelen de 10 ketenpartners deze in om ze samen een tweede leven geven.

Nadat de oude pompen zijn verzameld, worden deze per merk gesorteerd en wordt in overleg met de fabrikant bekeken op welke wijze de pomp hergebruikt kan worden. Is de pomp nog zo goed als nieuw, dan kan deze direct weer hergebruikt worden (reuse) maar kan het ook zijn dat hiervoor eerst een kleine reparatie (repair) of revisie (refurbish) nodig is.

“Jaarlijks belanden meer dan 1.900.000 kilo aan oude pompen op de afvalberg.”

Een andere mogelijkheid is dat de fabrikant de oude pompen direct hergebruikt als onderdelen of grondstoffen voor de productie van nieuwe pompen (remanufacture) waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Het verzamelen en sorteren gebeurt bij sociale werkplaatsen, zodat met dit initiatief ook de sociale component is verankerd en er waardevol werk wordt gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast worden deze mensen ook opgeleid zodat zij mogelijkerwijs bij een technisch bedrijf kunnen gaan werken.

Praktisch en eenvoudig meedoen

Meedoen met Circopomp is eenvoudig, want oude circulatiepompen kunnen worden ingeleverd bij de vijf grootste groothandels van Nederland, te weten Plieger, Rensa, Solar, Wasco en Technische Unie. Zij leveren immers nagenoeg alle nieuwe circulatiepompen al aan de installatiebedrijven.

Vervolgens worden alle pompen bij de groothandels gecollecteerd en zoveel mogelijk met elektrisch transport vervoerd naar de sociale werkplaatsen, die ze gaat sorteren op merk en type.

 “Meedoen met Circopomp is eenvoudig, want oude circulatiepompen kunnen worden ingeleverd bij de vijf grootste groothandels van Nederland.”

Alle merken, typen of modellen circulatiepompen kunnen ingeleverd worden. Kapot of werkend, compleet of in delen en met of zonder kabel. De enige randvoorwaarde is van praktische aard, lever de pompen droog in.

Is het aantal end-of-life pompen dat een installatiebedrijf verzamelt aanzienlijk, dan bestaat er ook de mogelijkheid voor een eigen ‘inzamelpallet’ in de werkplaats of het magazijn. Na installatie door Circospin kunnen dan direct oude pompen op de inzamelpallet verzameld worden. Is de pallet vol dan wordt deze opgehaald in ruil voor een lege die weer wordt geplaatst.

Wat kost het?

Door de ketensamenwerking van fabrikanten en groothandels kost het de installateur niets om oude pompen bij de groothandel in te leveren. Collectief garanderen wij de circulaire verwerking door de vijf aangesloten fabrikanten (Biral, DAB, Grundfos, KSB en Wilo).

Wat levert het op?

Een uiterst belangrijke vraag met een kort antwoord: veel! Want het begint natuurlijk met een leefbare wereld voor nu, maar ook voor onze kinderen en volgende generaties. Een wereld waar we bewust met materialen omgaan en ze per definitie een tweede leven willen geven en waar we onze medemens helpen indien die sociaal zwakker staat.

Concreet verwachten we in de komende vijf jaar het volgende te bereiken:

- Inzamelen van minimaal 200.000 oude pompen en hiermee 425.000kg aan virgin materiaal (nieuw ontgonnen grondstoffen) bespaard te hebben.
- Verzamelen en sorteren van alle pompen bij sociale werkplaatsen waardoor we 3.300uur werk creëren, wat betekend dat we hiermee 2 personen full time voorzien van waardig werk. Daarnaast leiden we deze mensen op om de instroom naar de arbeidsmarkt te maximaliseren
- 120.000.000 liter water besparing wat nodig zou zijn geweest voor de productie van nieuwe pompen. Dit staat gelijk aan 950.000.000 bekertjes koffie.
- Reductie van CO2 met 900.000 kg, wat overeenkomt met 5.600.000 gereden km’s met een dieselbusje.
- Een detailrapportage over hoeveel pompen van wie zijn ontvangen, welke mate van circulariteit is behaald, welke reductie op CO2, materiaal en water is gerealiseerd en hoeveel er in sociaal werk is voorzien.

Ketenregie

Circulariteit is een collectief proces waarin partijen samenwerken en onderlinge communicatie en afstemming van activiteiten essentieel is om gestelde circulaire doelstellingen te behalen.

Circospin is als onafhankelijke partij de circulaire ketenregisseur en verbindt als spin in het web alle partijen. Zij ontzorgt de partijen met alle collectieve activiteiten zoals het inzamelen bij de groothandels van de pompen en het sorteren bij de sociale werkplaatsen, het afstemmen van de wijze van conditioneren met de fabrikanten, neemt de leiding in de communicatie en verzorgt de algemene rapportage.

Het bedrijf is in 2021 opgericht door Franjo Stakovic en Marco Pastoor, en richt zich op circulaire ontzorging binnen de installatie-, industrie- en overheidsbranche. Vakinhoudelijk worden zij bijgestaan door een aantal ambassadeurs waaronder Jan-Paul Schop van USP Marketing Consultancy met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de bouw en installatiesector. Maar ook met Reinier van den Berg, de bekendste weerman en autoriteit op het gebied van milieu impact.

Voor meer informatie: www.circopomp.nl of info@circopomp.nl

Tekst: Marco Pastoor


Reacties

Ton

14 april 2022 om 08.51 uur

Fantastisch initiatief! Ik zelf ben alleen bang dat de meeste pompen worden verzameld door schroothandelaren of levert dat niets op?

Gerard Messchendorp

14 april 2022 om 08.51 uur

Prachtig initiatief

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement