Circolektra gelanceerd: circulair keteninitiatief voor groepenkasten

Geplaatst op 09 maart 2023 door Redactie

Nederland verduurzaamt en kiest massaal voor elektrificatie, maar is hiervoor uitbreiding van de elektrische installaties noodzakelijk. Circolektra is het circulaire keteninitatief van marktleiders die hun circulaire verantwoording nemen door oude groepenkasten en verdelers in te zamelen. We maken zo collectief impact op de verhoging van de veiligheid, vermindering van de belasting op het milieu en inzet van inclusief werk.

Veiligheid

Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan 1.000.000 kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30% van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast en is kortsluiting in de meterkast brandoorzaak nummer twee. Circolektra stelt veiligheid boven alles door oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen.

Circulair

Hoe pakken we dit aan? Door het gecontroleerd inzamelen van oude groepenkasten en verdelers kunnen we deze centraal verzamelen, sorteren en de hoogste mate van circulariteit geven. Dit gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

SROI (social return on investment)

Verankering van SROI vindt Circolektra cruciaal. Daarom hebben wij het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten ondergebracht bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Hier worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.

De keten

Circolektra is opgericht als circulaire keten door de vijf vooraanstaande fabrikanten: ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electronic met Circospin als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten wij ons in voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers.

Deelname

Hoe meer we nu inzamelen, hoe sneller en efficiënter we het gebruik van nieuwe grondstoffen en de uitstoot van C02 kunnen reduceren. Lever je oude groepenkasten en verdelers daarom in of kies voor een eigen inzamelbak op locatie.

Contact

Meer informatie op www.circolektra.nl en zijn we bereikbaar per mail op info@circolektra.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement