Carrier voegt opties voor warmteterugwinning en vrije koeling toe

Geplaatst op 24 augustus 2022 door Redactie

Carrier heeft als optie high-performance warmteterugwinning en vrije koeling toegevoegd aan de AquaSnap® 30RBP serie luchtgekoelde scroll koelmachines met koudemiddel voor lager aardopwarmingsvermogen (GWP) R-32, waardoor nog grotere energiebesparingen en toekomstige vermindering van de bedrijfskosten voor eindgebruikers kunnen worden gerealiseerd.

Het energieterugwinningssysteem stelt koelmachines in staat, huishoudelijk warm water te produceren tot 80°C, terwijl tevens in koeling wordt voorzien, hetgeen nuttig is voor applicaties in hotels, ziekenhuizen en industriële processen waar warm water nodig is. De optie vrije koeling maakt gebruik van gunstige omgevings- en belastingsomstandigheden, waarbij vrije koeling uit de omgeving wordt benut om de mechanische koeling via de compressoren van de koelmachine aan te vullen of te vervangen, waardoor het energieverbruik en de bedrijfskosten worden verlaagd.

Er zijn twee versies van vrij koeling leverbaar. Gedeeltelijke vrije koeling is ontworpen voor toepassingen met een variabele primaire koelbelasting zoals kantoren en de gezondheidszorg, waar ook een constante restkoelbehoefte kan bestaan. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld computerruimten en scanfaciliteiten. De optie totale vrije koeling is ontworpen voor toepassingen met een constante koelbehoefte gedurende het hele jaar, zoals industriële processen en datacentra.

Wanneer vrije koeling niet voldoende is om aan de behoeften te voldoen, wordt een gemengde modus, gebruik makend van vrije en mechanische koeling, automatisch geactiveerd, waarbij wordt gewaarborgd dat aan de koelbehoefte van kritische toepassingen altijd wordt voldaan.