Breeam-’Outstanding’ certificaat voor trappenspecialist

Geplaatst op 26 juni 2018 door Redactie

Project: Hoofdkantoor EeStairs Nederland
Plaats: Barneveld
Adviseur: Mosterd Installatieadvies
Installateur: Campus Installatie Techniek bv
Toepassing: 2 luchtbehandelingsunits, HHCompact van Systemair B.V.

Het onderkomen van de internationale trappenspecialist EeStairs in Barneveld is een architectonisch hoogstandje en één van de duurzaamste productielocaties van Nederland. Mosterd Installatieadvies tekende voor het ontwerp van de technische installaties, Campus Installatie Techniek verzorgde de werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe, energie neutrale pand.

Via een prachtig wenteltrap bereikt de bezoeker op ruim 6 meter hoogte de entree en het kantoor, daarna volgt de engineeringsafdeling die tussen de productieprocessen in ligt en tenslotte daalt hij weer af naar de productiehallen. Aanvankelijk zou een andere ondernemer op deze locatie gaan bouwen maar deze bedacht zich om economische redenen. Vanwege de grootte en de gunstige ligging van het perceel heeft EeStairs zich hier gevestigd. De fundering lag er toen al en ook de staalconstructie was al aanwezig.

“Met het Breeam-‘Outstanding’ certificaat leggen we verantwoording af aan de toekomstige generatie.”

Ries van Middelaar, projectleider bij Campus is zeer te spreken over de samenwerking met EeStairs. Van Middelaar: “EeStairs is een superopdrachtgever. Ze denken mee en luisteren goed naar ideeën. Op die manier is het zó leuk om te bouwen. We hebben van te voren het project zo goed mogelijk uitgekristalliseerd en voorbereid maar op een gegeven moment hebben we besloten ‘we gaan van start’. In de praktijk kom je toch altijd zaken tegen die je op voorhand niet hebt kunnen bedenken. Juist op zo’n moment blijkt wat je aan elkaar hebt. EeStairs heeft bijvoorbeeld de staalconstructie voor ons aangepast toen dat nodig bleek.”

Ervaring met Breeam

Met het Breeam ‘Outstanding’-certificaat behoort het pand tot de meest duurzame productielocaties van Nederland. Het was een wens van de opdrachtgever om dit certificaat te behalen. Ze wilden een duurzame uitstraling en een pand voor de toekomst. Maar de hoogste duurzaamheidsstandaard halen, dat gaat heel ver. Breeam is meer dan alleen energieneutraal bouwen. Het behelst duurzaamheid in de breedste zin van het woord, van de afvalstromen tot de bereikbaarheid van een gebouw met het openbaar vervoer. Een gebouw wordt beoordeeld en gewogen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

“Door de klimaatinstallatie is het hier gewoon heel comfortabel.”

Dick Mosterd van het gelijknamige installatieadvies- en ontwerpbureau had al de nodige ervaring met het ontwerpen van technische installaties die aan de uitgangspunten van de Breeam-certificering moeten voldoen. Het was aan hem om samen met de opdrachtgever bijvoorbeeld de elektrotechnische en werkbouwkundige installateurs te selecteren. “De uitdrukkelijke wens van EeStairs was om te werken met installateurs hier uit de omgeving. Ook dat past bij Breeam.” Mosterd trechterde de wensen van de opdrachtgever en de eisen om aan Breeam te voldoen en vertaalde het geheel in een goed en duidelijk technisch bestek. “Uiteraard begint energiebesparing bij een goede isolerende schil. We hebben nu een energieneutraal gebouw zonder gasaansluiting. De energie voor de gebouwgebonden installaties wordt geleverd door zeshonderd zonnepanelen.”

Sturen op energieverbruik

De hoogrendement warmteterugwininstallatie voor de luchtbehandeling maakt onderdeel uit van de genomen energiemaatregelen. Buiten op het dak zijn twee HHCompact-units van Systemair B.V. geplaatst met een vermogen van respectievelijk 1.400 m3/h en 2.600 m3/h. Beide units zijn voorzien van een warmtewiel en een koel- en verwarmingsblok. Om te voldoen aan een van de Breeam-eisen is er 10 meter afstand gehouden tussen de aanzuig- en afblaasopening. Zo wordt voorkomen dat vervuilde lucht zich mengt met schone lucht en weer naar binnen wordt geblazen.

“Breeam is duurzaamheid in de breedste zin van het woord.”

De vers ingeblazen lucht wordt gekoeld of voorverwarmd door de luchtbehandelingsunit voordat de lucht per ruimte nog verder op temperatuur gebracht wordt door een VRF-klimaatsysteem, dat gelijktijdig kan koelen en verwarmen. De luchtbehandelingsunits zijn bovendien drukgeregeld. Op het moment dat een ruimte niet in gebruik is wordt de ventilator automatisch terug getoerd en verbruikt daardoor minder energie. Ruimtes die niet continu in gebruik zijn worden geventileerd op basis van CO2. Daarnaast wordt het energieverbruik op meerdere plekken gemeten. Zo kan de gebruiker sturen op energieverbruik.

Van Middelaar: “De wens voor een Breeam-certificaat heeft veel tijd en energie gevraagd. Door het bijzondere design met veel rondingen in de plafondconstructies en de gevels, moesten we bovendien goed kijken waar we installaties konden plaatsen en kabels konden leggen. Dat heeft nog eens extra aandacht en overleg gevraagd tijdens de uitvoering. Maar het resultaat mag er zijn.” Mosterd: “Door de klimaatinstallaties is het hier gewoon heel comfortabel werken. Dit unieke pand voldoet aan de Breeam-‘Outstanding’-eisen en daarmee leggen we verantwoording af aan de toekomstige generatie.”