BouwBeurs is voor mensen die het gaan maken

Geplaatst op 10 oktober 2016 door Redactie

‘Voor mensen die het gaan maken’, is het thema van BouwBeurs 2017 die van 6 tot en met 10 februari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. Brand Manager Martijn Carlier van Jaarbeurs: “Het thema is een ode aan de mensen die dag in dag uit aan het bouwen zijn. Bouwen is mensenwerk. Als man of vrouw in de bouw kun je trots zijn op je bijdrage aan een land waarin we comfortabel, duurzaam en gezond kunnen wonen en werken. Vakmanschap is meesterschap!” Vijf vragen aan Martijn Carlier.

Hoe gaat het eigenlijk met de Bouwbeurs?

"Goed. Altijd vervelend om alles maar in cijfertjes te vangen, maar we hebben iets meer deelnemers dan twee jaar geleden. We zullen uitkomen op zo'n 550 exposanten. We merken dat iedereen er weer wil bijhoren. We zien elke week dat we minder standruimte te vergeven hebben. Bedrijven zien de noodzaak om zich maximaal te profileren. Ik snap dat wel: iedereen die zijn vak serieus neemt, bezoekt de BouwBeurs.

Wat is de rode draad van de 2017-editie? Wat kan de bezoeker verwachten?

"We zitten heel dicht op de markt. Het thema stelt de mens centraal. We willen de bezoeker het verhaal vertellen van de bouw anno 2017. Het verhaal leunt op drie pijlers: Digitaal, Vakbekwaam en Duurzaam. Dit zijn de grote trends van dit moment. Je kunt dit op verschillende manieren invullen."

"Bij digitaal denk je al snel aan BIM, aan 3D-modellen, maar je kunt ook denken aan e-commerce toepassingen. Steeds meer exposanten hebben webshops. We 'graven' al die voorbeelden op, zodat we bezoekers hiermee kennis kunnen laten maken. Onder de noemer digitaal valt ook de sector Bouw & ICT. Uitverkocht, tot de nok toe vol met innovatieve deelnemers."

Vakmanschap is meesterschap. Mooi gezegd, maar wat betekent dat concreet?

Toen het slecht ging met de bouw en hordes mensen werden ontslagen, zagen we het al aankomen. We komen al die mensen straks tekort. En voordat je weer goede mensen hebt opgeleid die vakbekwaam zijn, ben je weer een paar jaar verder. Wat we voorspelden, is helaas waarheid geworden. Een vakbekwame timmerman is nauwelijks te krijgen. Daar komt bij dat elke discipline in de bouw steeds hogere eisen aan vakbekwaamheid stelt. Je kunt duurzaam willen bouwen, maar dan moet je wel weten hoe je de producten op een juiste manier moet toepassen."

"De techniek dendert voort, wat je een paar jaar geleden op school hebt geleerd is nu achterhaald. 'Voor mensen die het gaan maken' is het thema. Die moet je dan wel opleiden of kwalitatief naar een hoger niveau brengen. Het niveau in de bouw stijgt. We zitten echt op MBO-plus. Op de beurs laten we jonge mensen zien wat de bouw hen allemaal te bieden heeft. In navolging van de sector zeggen wij: kom werken in de bouw. De bouw is het waard, en jij ook."

Duurzaamheid is al een paar maal genoemd. Hoe wordt dat ingevuld?

"Elke exposant biedt duurzame oplossingen. We gaan deelnemers nadrukkelijk vragen dit verhaal te vertellen. Want let op: de vrijblijvendheid gaat er vanaf, duurzaamheid krijgt steeds meer een verplichtend karakter. We zien dat bij opdrachtgevers de kennis en de urgentie vaak nog ontbreken."

"Wat betekent duurzaamheid? Welke eisen mag je er aan stellen? We zien ook dat het lastig is dit concreet te vertalen naar een ontwerp, vervolgens dient de vraag zich aan welke producten en toepassingen beschikbaar zijn. Kortom, veel vragen bij een woord dat iedereen voor in de mond heeft. Zie de BouwBeurs als een wegwijzer. We - en dan bedoel ik ook nadrukkelijk alle exposanten - geven concreet en toepasbaar invulling aan het begrip Duurzaamheid."

Zijn er nog specifieke activiteiten die extra invulling geven aan de BouwBeurs?

"Genoeg. Ik noem het Renovatietheater, Greenbuild, het Vakplein en natuurlijk Building Tomorrow. Kijkt de BouwBeurs naar de praktijk van vandaag. Building Tomorrow laat zien waar het in de toekomst naartoe gaat. We hebben de 'toekomst' in een aparte hal gegroepeerd. De bezoeker vindt daar het creatieve event Material Xperience, er is een presentatie van casestudies experimenteel beton, de technische universiteiten tonen nieuwe prototypes, en we gaan dagelijks in debat!"

BouwBeurs wordt van 6 tot en met 10 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, gelieerd aan de BouwBeurs zijn Bouw & ICT, Material Xperience, Building Tomorrow, Het Gala van de Nederlandse Bouw en De Nederlandse Bouwprijs.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement