Bouw waterstofhuis in Apeldoorn

Geplaatst op 01 april 2020 door Redactie

Op dit moment wordt in Apeldoorn een waterstofdemohuis gebouwd door Alliander en Kiwa. Deze opleidingslocatie wordt ingericht als woonhuis. Hier kunnen vakmensen leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. Het demohuis wordt volgens planning komend najaar in gebruik genomen.

Alliander bereidt momenteel in Lochem een pilot waarbij woningen met een aardgasaansluiting worden overgezet op waterstof. De proef vindt plaats in de wijk Berkeloord. Een wijk waar veel oudere woningen staan die, doordat ze niet optimaal zijn geïsoleerd, minder geschikt zijn voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Het vervangen van aardgas door waterstof is daarom een interessant alternatief. Bijkomend voordeel is dat het bestaande aardgasnet gebruikt kan worden en dat er al cv-ketels op de markt zijn die werken op waterstof.

Waterstofpartner

Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, zocht Alliander naar een partner met verstand van waterstof én een waterstofvergunning. Die partner werd al snel gevonden in Kiwa. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is in Nederland ook dé opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Opleidingscentrum

Kiwa en Alliander zijn momenteel druk bezig met de bouw en inrichting van het waterstofhuis. Het is de bedoeling dat hierbij in een aantal portacabins of een houtskeletbouwwerk een simulatie van een woonhuis wordt opgebouwd. Inclusief verwarmingsinstallatie, keuken en meterkast. Ook komt er in het huis een cursus- en vergaderruimte, voor opleidingen en andere bijeenkomsten. In een later stadium kunnen ook andere partijen hier terecht voor opleidingen en trainingen. Daarnaast kunnen bewoners van de pilotwijk in Lochem straks een kijkje nemen om te zien welke eventuele aanpassingen nodig zijn in een woning.

Meer weten over Kiwa’s waterstofservices en het waterstofhuis van Kiwa en Alliander? Neem contact op met Sjoerd Delnooz (sjoerd.delnooz@kiwa.com) of check het interview met Allianders Bart Vogelzang.


Reacties

Aletta Koster, mailadres: aletta@veldhuizenenergie.nl

27 mei 2021 om 15.24 uur

Hoever staat het met dit project? Ik kreeg vanuit ons bedrijf (Veldhuizen Energie, Pascalweg 15 in Nunspeet) de vraag of er voor onze monteurs ook cursussen gegeven worden hiervoor. Ik hoor graag uw reactie op bovenstaand mailadres

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement