Biomassaketel eerste stap naar een duurzame toekomst

Geplaatst op 12 mei 2023 door Redactie

Gemeente Bergen wil in 2030 energieonafhankelijk zijn

De gemeente Bergen heeft grote ambities. In 2030 wil de Limburgse gemeente energieonafhankelijk zijn. Een van de eerste projecten was het plaatsen van een biomassaketel om de gemeenteloods te verwarmen. Inmiddels staat de ketel van Ecoportaal uit Gemert naar volle tevredenheid te branden.

Carlo van Ravenstein maakt het deurtje van de biomassakachel open. Er brandt een perfecte vlam. ,,Als het water in het voorraadvat op temperatuur is, dooft de vlam automatisch. Je hebt daar geen omkijken naar.”

De biomassaketel van Pelletech is sinds 2019 in gebruik. De kachel verwarmt de gemeenteloods en een deel van het kantoor op bedrijventerrein De Flammert in Nieuw Bergen. Twan Linders, coördinator bovenwijks team van de gemeente Bergen, is er content mee. ,,Onze gemeente heeft verduurzamen hoog in het vaandel staan en deze installatie is een mooie eerste stap. Jaarlijks komt ongeveer 3500m³ tot 4000m³ afvalhout vrij uit ons groenbeheer. Voor de kachel van 100Kw hebben we ongeveer 250 m³ afvalhout nodig. Hiermee besparen we 13.000 m³ gasverbruik per jaar.”

Het snoeiafval is vooral afkomstig van laanbomen langs de wegen en bomen en struiken die in plantsoenen staan. ,,Wij snoeien en snipperen tegelijkertijd. De snippers gaan naar een depot waar ze een jaar lang blijven om goed te drogen. Als de houtsnippers goed droog zijn, brengen we ze naar de gemeenteloods waar ze in de kachel verdwijnen.”

Erg veilig

In de bunker op de gemeenteloods kan 13m³ houtsnippers opgeslagen worden. Dit is voldoende voor tien tot veertien dagen stoken. Een opvoervijzel transporteert de snippers naar de kachel. Een draai-kiep-kiep-systeem doseert de snippers en zorgt voor afscheiding van de warmtebron en voorraad snippers. ,,Hierdoor is de installatie erg veilig”, zegt Van Ravenstein. ,,De vlam kan nooit de snippers in de bunker bereiken.”

,,Het is een mooi systeem, maar het is wel fijn als je geïnteresseerd bent in kachels. Het is geen cv-ketel waar je praktisch niet naar om hoeft te kijken.”

De temperatuur in het voorraadvat is constant zo’n tachtig graden. Als de temperatuur daalt, zorgt de automatische ontsteking door middel van warme lucht dat het vuur weer gaat branden. Omhoog en omlaag bewegende vijzels schrapen de asresten van de wand. Deze resten worden opgevangen in een cassette die Linders dagelijks leegt.

,,Het is een mooi systeem”, zegt Linders. ,,Maar het is wel fijn als je geïnteresseerd bent in kachels. Want er komt toch wel wat onderhoud bij kijken. Zo haal ik bijna dagelijks de as uit de kachel. En kijk ik of de aanvoer van snippers nog wel goed is. Het is geen cv-ketel waar je praktisch niet naar om hoeft te kijken.” Gelukkig is het mogelijk om op afstand te monitoren. Zo kan Linders bijvoorbeeld vanuit huis zien welke temperatuur de kachel heeft. En krijgt hij melding als er een storing is.

Grondstof voor huisdiervoeders

Niet al het snoeihout van de gemeente Bergen kan verwerkt worden in de biomassaketel. ,,Wat we niet zelf gebruiken, gaat naar loonbedrijf Van Lin in Afferden”, zegt Linders. ,,Dit bedrijf heeft ook een biomassaketel staan en droogt reststoffen uit de aardappelverwerkende- en conservenindustrie. Deze gedroogde reststoffen zijn weer een grondstof voor huisdiervoeders. Voorheen werd ons snoeiafval afgevoerd naar het buitenland met grote vrachtwagens. Nu verwerken we alles lokaal, dat scheelt veel CO2-uitstoot.”

,,Een biomassaketel of pelletkachel is juist een milieuvriendelijke CO2-neutrale verwarmingsoplossing. Ze stoten per branduur zo'n 80 procent minder fijnstof uit dan open haarden en gewone houtkachels.”

De gemeente Bergen wil in 2030 als eerste gemeente in Limburg energieonafhankelijk zijn. Om deze ambitie te bereiken, is het overkoepelende programma VerduurSAMEN2030 opgezet. Een flinke opgave waar ze al volop mee bezig zijn. Zo wordt op dit moment Energielandgoed Wells Meer ontwikkeld. Daar komen onder andere windturbines en een zonnepanelenveld van maar liefst 300 hectare groot. Het wordt daarmee het grootste zonnepanelenveld in Nederland.

De biomassaketel is de eerste stap en een mooie duurzame oplossing voor de gemeenteloods. Ecoportaal levert daarnaast ook biomassaketels aan bedrijven in de agrarische sector, tuinbouw, industriebedrijven en zwembaden. En aan particulieren. ,,De ketels hebben een zeer hoog rendement”, zegt Van Ravenstein. ,,Wij leveren kachels met een vermogen van 100Kw tot wel 5000Kw. Je bespaart niet alleen enorm op je energiekosten, maar je bent ook vrij waar jij je energie wilt inkopen. En dus niet meer afhankelijk van contracten.”

Veertig procent meer aanvragen

Sinds de energiecrisis is de vraag naar pelletkachels voor particulier gebruik enorm gestegen. ,,We krijgen zo’n veertig procent meer aanvragen”, zegt Van Ravenstein. ,,Een vrouw belde, ze had een energierekening van 1200 euro per maand en was ten einde raad. Een pelletkachel is dan een mooi alternatief. Het is alleen niet in elke woning mogelijk. Er moet een rookgaskanaal te realiseren zijn volgens de regels van het nieuwe Bouwbesluit. Als het niet mogelijk is, bieden wij alternatieve oplossingen. Zoals het verwarmen via een monoblock airco of infraroodpanelen.”

Ecoportaal is importeur van onder andere ‘d Alessandro en Pelletech biomassaketels en Piazetta, Ferlux, Edilkamin en Eva Calor pelletkachels voor de Nederlandse markt. ,,Ons bedrijf bestaat sinds 2012 en we hebben klanten door heel Nederland. In Gemert hebben we een showroom waar iedereen vrijblijvend binnen kan lopen.”

Als laatste wil Van Ravenstein nog een misverstand uit de wereld helpen. Pelletkachels en biomassaketels zijn niet milieuvervuilend. ,,Het is juist een milieuvriendelijke CO2-neutrale verwarmingsoplossing. Pelletkachels en biomassaketels stoten per branduur zo'n 80 procent minder fijnstof uit dan open haarden en gewone houtkachels. En om het fijnstof met nog eens 80 procent te verminderen, kun je een extra elektrostatisch filter plaatsen. Dan kun je op een duurzame en energiebesparende manier verwarmen en ben je klaar voor de toekomst.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement