Binnenklimaatbestekken verduurzamen binnenklimaat utiliteitsbouw

Geplaatst op 05 februari 2020 door Redactie

Op donderdag 6 februari is het moment daar! Op het Binnenklimaat Theater, tijdens de VSK-beurs, zullen de bestekdocumenten ‘Ontwerp & Realisatie’ overhandigd worden aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, met circa 12 miljoen vierkante meter aan gebouwoppervlak, een voorbeeldfunctie en zal deze bestekken als leidraad gebruiken voor de aanbestedingen van gebouwen en klimaatinstallaties. Een goed ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden klimaatinstallatie is essentieel voor de energie-efficiëntie, levensduur en de kwaliteit van het binnenklimaat. Mensen zitten immers minimaal 70% van hun tijd binnen!

De binnenklimaatbestekken zijn een instrument om kwaliteitseisen te stellen aan installaties (op het gebied van koelen, verwarmen en ventileren) en daarnaast ook de levensduur van het apparaat of toestel te verlengen. In de Ontwerp & Realisatie bestekken komen ontwerpuitgangspunten én eenduidige ontwerpspecificaties samen in een nieuwe kwaliteitsstandaard. De in 2019 gelanceerde Onderhoud & Beheer bestekken leggen onderhoudsvoorschriften vast met handzame en pragmatische checklists, gericht op het optimaal onderhouden van installaties.

De klimaatbestekken zijn een initiatief van de FME brancheverenigingen NVKL (koeling), VLA (ventilatie) en de Nederlandse Verwarmingsindustrie. Adviesbureau DWA heeft de expertise van deze vooruitstrevende brancheverenigingen, het Rijksvastgoedbedrijf en haar eigen kennis verwerkt in deze kwaliteitsstandaarden. De binnenklimaatbestekken zijn een goede en praktische basis om het binnenklimaat van (rijks)gebouwen te verduurzamen middels goed ontworpen en onderhouden installaties.

De bestekken op het Binnenklimaat Theater worden ‘symbolisch’ overhandigd door de voorzitters van de brancheverenigingen Erik van Heuveln (VLA), Mart Peeman (NVKL) en Henk Sijbring (de Nederlandse Verwarmingsindustrie) aan Erik van ‘Hof, kennismanager Rijksvastgoedbedrijf. Het Binnenklimaat Theater (een VSK first) bevat een vol programma met presentaties over gezondheid binnenklimaat, energie en standaardisatie.

Het volledige programma en gratis toegangskaarten voor de VSK zijn te verkrijgen via www.binnenklimaattechniek.nl/vsk2020. In maart 2020 worden de bestekdocumenten gelanceerd. De bestekken zijn beschikbaar voor alle professionals in de branche en worden gepubliceerd op www.binnenklimaatbestekken.nl.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement