‘Binnenklimaat raakt ons allemaal’

Geplaatst op 27 juli 2023 door Redactie

HVAC Nederland is dé specialist op het gebied van binnenklimaat

Klimaattechniek waar iedereen zich goed bij voelt. Dat is al ruim twintig jaar het uitgangspunt van HVAC Nederland. Het bedrijf uit IJmuiden is een specialist op het gebied van binnenklimaat en denkt graag mee als het op besparen aankomt. Of het nu om waterbesparing gaat met de nieuwe producten FlowStop en WaterSave of om energiebesparing met een luchtgordijn.

,,We zijn een klein en hecht team”, zegt Frank Joosten. ,,En een echt familiebedrijf.” HVAC Nederland is al bijna 25 jaar dé specialist op het gebied van binnenklimaat. Vader Ronald Joosten richtte het bedrijf in 1999 op. Inmiddels is de zaak overgenomen door zijn zoon Frank en dochter Nicole. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een totaalleverancier op het gebied van binnenklimaatoplossingen voor de utiliteitsbouw en industrie. Dat gebeurt met een breed scala aan hoogwaardige klimaattechnische producten.

Frank Joosten zet drie specifieke productgroepen van HVAC in het licht: luchtgordijnen, nozzlekanalen en waterbesparing. De laatste categorie is volop in ontwikkeling. Logisch ook, de afgelopen jaren wordt Nederland steeds droger. In de zomermaanden roepen de waterschappen regelmatig op om geen drinkwater te verspillen. ,,We mogen best wat zuiniger zijn op schoon drinkwater”, zegt Joosten. ,,We verspillen met z’n allen vaak ongemerkt liters water, terwijl dat eenvoudig te voorkomen is.”

Afwijkend watergebruik

Daarvoor heeft HVAC Nederland twee nieuwe toepassingen geïntroduceerd: Andels Flowstop en WaterSave. ,,Deze twee nieuwe producten helpen waterverspilling en waterschade te beperken”, zegt Joosten. ,,De FlowStop is geschikt voor huis-tuin-en-keukengebruik, terwijl de WaterSave gebruikt wordt in de utiliteitsbouw. FlowStop voorkomt sluipgebruik door de watertoevoer te monitoren en in te grijpen bij afwijkend gebruik. Daarnaast sluit FlowStop de watertoevoer af bij een gedetecteerde lekkage en voorkomt zo grote waterschade. Je kunt de FlowStop naar eigen gebruik instellen. Bijvoorbeeld dat de watertoevoer na een half uur stopt. Natuurlijk valt dit aan te passen als je een keer de tuin wilt sproeien.” De FlowStop voor particulier gebruik is gemakkelijk door een loodgieter aan te leggen op de hoofdwaterleiding.

“Hotelketens kunnen met het WaterSave-systeem enorm besparen op hun waterverbruik”

Het WaterSave-systeem is ontwikkeld om sluipverbruik van water te elimineren in kantoorgebouwen, sportaccommodaties en hotels. ,,Dit stroomregelingsapparaat zorgt ervoor dat er alleen water wordt geleverd wanneer dat nodig is. Zo voorkom je niet alleen lekkages, maar ook waterverspilling. In een hotelkamer gebeurt het nogal eens dat een gast vergeet de kraan uit te zetten. Met het WaterSave-systeem wordt de watertoevoer automatisch afgesloten als er niemand in de ruimte is.”

Deze producten zijn nog vrij onbekend in Nederland. ,,Terwijl vooral hotelketens op deze manier enorm kunnen besparen op hun waterverbruik”, zegt Joosten. ,,Nog een voordeel is dat beide systemen punten opleveren voor de duurzaamheidscertificaten BREEAM en LEED.”

Luchtgordijn is energiebesparend

HVAC Nederland is voornamelijk bekend geworden door hun luchtgordijnen voor de utiliteitsbouw. Nog steeds is dat een groot onderdeel van het bedrijf. En ook hier staan de ontwikkelingen niet stil, dat heeft zeker te maken met de hoge energieprijzen. Want een luchtgordijn bespaart veel energie. Tot wel 80% ten opzichte van een open deur. Als voorbeeld noemt Joosten de FreezAir. Dit luchtgordijnsysteem is speciaal ontworpen voor vriescellen en vrieshuizen. ,,Dit systeem voorkomt uitstroom van koude lucht en houdt warme en vochtige lucht buiten de vriescel. Door de proceslucht licht te verwarmen wordt mistvorming in de deuropening voorkomen. Dit zorgt voor een veilige entree en werkomgeving. Mist- en rijpvorming worden geëlimineerd. De vriezer werkt efficiënter en je bespaart op energiekosten. Vriescellen zijn vaak niet groot, omdat het dure ruimtes zijn. De FreezAir is makkelijk in te passen in verschillende ruimtes.”

“We hebben een luchtgordijn gemaakt met een deurafmeting van 18 meter hoog en 9 meter breed”

De kracht van HVAC is dat ze alle soorten luchtgordijnen op maat kunnen maken. ,,We hebben een luchtgordijn gemaakt met een deurafmeting van 18 meter hoog en 9 meter breed. Vaak geldt: hoe groter de deur of poort, hoe hoger de besparing met een luchtgordijn. Het heeft al voordeel als de deur vaker dan vier keer per uur geopend wordt. Daarnaast moet je niet alleen denken aan een besparing op de energiekosten. Een professioneel luchtgordijn vergroot ook het comfort voor je werknemers. Beveiligers of receptionistes zitten vaak in de kou of op de tocht en plaatsen dan kacheltjes. Want niets is zo vervelend als de hele dag in de kou zitten. Een luchtgordijn is een doeltreffende manier om dat te voorkomen.”


Frisse lucht

Ook een goede ventilatie zorgt voor extra comfort. Sterker nog, een goede ventilatie is van groot belang. De afgelopen jaren is dat nog eens extra bewezen. De Repus luchtverdeelsystemen van HVAC Nederland brengen frisse lucht in een ruimte. De nozzlekanalen zijn geschikt voor een ruimte met een hoge ventilatievoud. ,,De Repus nozzlekanalen garanderen een evenwichtige verdeling van de ingeblazen lucht in de ruimte”, zegt Joosten. ,,Het voordeel ten opzichte van luchtverdeelzakken is dat nozzlekanalen onderhoudsarm zijn. Het ontwerp is zelfreinigend. Daarnaast zorgt dit systeem voor een lage drukval in de kanalen. De nozzlekanalen maken het mogelijk grote debieten tochtvrij een ruimte in te brengen. De lage weerstand in het kanaal zorgt voor minder belasting op de luchtbehandelingskast. Dat levert direct een besparing op je energiekosten op.”

De slogan van HVAC Nederland is ‘Klimaattechniek waar iedereen zich goed bij voelt’. ,,Wij willen er met onze producten en expertise voor zorgen dat iedereen zich aangenaam voelt in een ruimte. Iets waar we sinds onze oprichting meer dan twintig jaar geleden met veel energie en zorg aan werken. Dit lukt ons door de beste klimaattechniekproducten en -oplossingen in de business aan te bieden. Dat we dit kunnen doen met een klein team van specialisten, maakt ons extra trots.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement