BIM-Q: de nieuwe BIM-vergelijker

Geplaatst op 18 september 2023 door Redactie

Het Nationaal BIM Platform, BIM-adviesbureau BBBDC en BIM-expert Jerôme de Vreede lanceren de nieuwe gratis BIM-vergelijkingstool BIM-Q. Deze tool helpt bedrijven in de bouw en infra bij het maken van de juiste keuze voor een BIM-applicatie van softwareleveranciers in Nederland.

BIM-Q is het antwoord op de groeiende vraag van bedrijven, overheden en organisaties naar meer informatie over het toenemende aantal BIM-applicaties. BIM-Q bestaat uit meerdere onderdelen: de vergelijkingstool en een overzicht van de leveranciers en applicaties. Dit overzicht bevat onder andere specificaties, nieuws, onderzoek en vergelijkingen. De tool vergelijkt momenteel BIM-cloudplatforms en model checkers, maar zal op termijn meer soorten BIM-applicaties van meer leveranciers gaan vergelijken.

Top 3 platforms

Gebruikers die de tool op de site van Het Nationaal BIM Platform invullen, ontdekken welke BIM-applicaties het beste voldoen aan hun wensen en behoeftes. Gebruikers geven aan welke functionaliteit zij wel of niet nodig hebben. Daarbij maakt de tool onderscheid tussen need-to-haves (eisen) en nice-to-haves (wensen). Gebruikers krijgen direct een resultaat met daarin de top 3 BIM-applicaties die voldoen aan zijn/haar voorkeuren. De vergelijking die BIM-Q maakt kwantitatief; een feature zit wel of niet in de applicatie. De tool geeft geen oordeel over de kwaliteit van de features.

Groeiende behoefte aan informatie

De vergelijkingstool van BIM-Q maakt het voor gebruikers makkelijker om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden en features van de applicaties die op de markt beschikbaar zijn, stelt René Frederick, uitgever van Het Nationaal BIM Platform. “Met name voor organisaties die nog in een vroeg stadium zitten van hun besluitvorming over de aanschaf van BIM-applicaties, kan de markt erg onoverzichtelijk zijn. BIM-Q biedt bovendien mogelijkheden voor organisaties zich te verdiepen in het nieuws en de achtergronden over de applicaties en in contact te treden met leveranciers en andere bedrijven en organisaties.”

Platforms en leveranciers

BIM-Q vergelijkt momenteel 18 BIM-cloudplatforms en model checkers van 13 leveranciers in Nederland. Dit zijn: Adoddle (Asite), BIM.works (BIM Base) BIMcollab Cloud en BIMcollab Zoom (KUBUS), BIMlink, Catenda Hub (Catenda), Dalux Pro, Dalux Field en Dalux FM (Dalux), DAQS Coördinator en DAQS Engineer (DAQS), Navisworks Manage en Revit Model Checker (Autodesk), Pillr (CAD & Company), Procore, Solibri Office (Solibri), Synchro 4D (Bentley Systems) en Trimble Connect (Construsoft). Op termijn zal de tool nog meer soorten BIM-applicaties van meer aanbieders gaan vergelijken.

Gratis gebruik

De vergelijkingstool is bedoeld voor bouwbedrijven, architecten, vastgoedeigenaren, overheden en projectontwikkelaars en is gratis te gebruiken. Gebruikers met een profiel op Het Nationaal BIM Platform kunnen hun resultaten ook opslaan zodat ze de resultaten op een later moment weer kunnen inzien.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement