Bij ex-scheidsrechter Björn Kuipers draait het om vertrouwen

Geplaatst op 13 november 2023 door Redactie

‘Ik koos zonder twijfel voor de innovatieve kracht van Airconomy’

Als voormalig topscheidsrechter heeft Björn Kuipers de hele wereld gezien. Soms sliep hij meer dan honderd dagen per jaar niet in zijn eigen bed. Ook nu is hij nog veel op reis. ,,Daarom vind ik het belangrijk dat het thuis fijn is. Toen wij de kans kregen om een huis te laten bouwen, koos ik dan ook zonder twijfel voor de optimale klimaatbeheersing van Airconomy van Schütz.”

Als scheidsrechter in het topvoetbal moet je blindelings kunnen vertrouwen op je team. ,,Als ik een cruciale beslissing moet nemen over iets wat ik niet gezien heb en een van mijn assistenten zegt ‘100 procent rode kaart’, dan moet ik daar niet eens aan twijfelen. Dan vertrouw ik op mijn assistent en trek ik een rode kaart”, zegt Kuipers.

Vertrouwen en teamwork zijn dan ook belangrijk voor hem. Wat dat met klimaatbeheersing in zijn huis te maken heeft? Heel veel, aldus de ex-scheidsrechter. ,,Als je een huis gaat bouwen, is klimaatbeheersing een belangrijk onderdeel. Er is veel mogelijk, wat is nu het beste? Ik ben een leek en heb er weinig verstand van. Dan moet je vertrouwen op mensen die daar wel verstand van hebben. En zo kwam ik bij Vasterink Installatie en Schütz terecht.” Kuipers had al eens eerder van Airconomy gehoord, een systeem van Schütz dat drie functies combineert: verwarmen, ventileren en koelen. ,,Dat leek me wel een gaaf systeem. Vasterink had het in eigen huis geïnstalleerd, dan weet je dat het goed is. Antonio Campos van Schütz heeft zoveel kennis van zaken dat ik zonder twijfel voor Airconomy koos.”

Zelf de temperatuur regelen

Zijn nieuwe huis in Oldenzaal is bijna klaar, over twee weken staat de verhuizing gepland. ,,Ons huis is zonnig, daarom is optimale klimaatbeheersing belangrijk. Airconomy zorgt ervoor dat het in de zomer lekker koel blijft in huis en in de winter aangenaam warm. Daarnaast wilde ik graag de temperatuur kunnen regelen in verschillende vertrekken. Ik de woonkamer en op kantoor wil je een andere temperatuur dan in de gym in de kelder. Een ander pluspunt is dat het systeem mooi is weggewerkt tijdens het bouwproces. Je hebt een aangenaam klimaat, zonder overal lelijke ventilatoren of klimaatkasten in het zicht.”
Als topscheidsrechter was Kuipers niet vaak thuis. Hij sliep regelmatig in hotels, waar het nogal eens schortte aan een goed binnenklimaat. ,,Dan weet je precies hoe je het thuis wel wilt. Je mag klimaatbeheersing niet onderschatten. Hij draagt bij aan het comfort van je woning. Ik heb tijdens mijn carrière in verschillende hotels geslapen en soms was het niet comfortabel op een hotelkamer. Tijdens het WK in Rusland bijvoorbeeld. Terwijl het hotel in Brazilië wel goede klimaatbeheersing had. Ik was daar tijdens het WK van 2014.”

“Ons huis is zonnig, daarom is optimale klimaatbeheersing belangrijk. Airconomy zorgt ervoor dat het in de zomer lekker koel blijft in huis en in de winter aangenaam warm.”

Kuipers leidde maar liefst negen internationale finales, waaronder de EK-finale tussen Engeland en Italië op Wembley. Maar hij floot ook de eindstrijd van de Champions League in 2014 tussen Atlético Madrid en Real Madrid, twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018) en de finale van de Confederations Cup in 2013. Twee jaar geleden stopte Kuipers met fluiten en kwam er een einde aan zijn indrukwekkende carrière. Of toch niet helemaal, hij is nog steeds actief in de scheidsrechterswereld. Kuipers is door de UEFA benoemd tot een van de vijf UEFA Refereeing Officers. In zijn nieuwe functie is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jonge internationale scheidsrechters. Behalve succesvol scheidsrechter is hij ook eigenaar van twee Jumbo-supermarkten in zijn woonplaats Oldenzaal en in Denekamp.

Keuzes maken

Met zo’n druk bestaan is het belangrijk dat het thuis goed geregeld is. ,,Daarom ben ik blij dat we bijna kunnen verhuizen. We hebben de afgelopen tijd zoveel keuzes moeten maken, van de kleur van de voegen tot welke deurklink we wilden. Extra fijn is dat we op het gebied van klimaatbeheersing volledig ontzorgd werden door Vasterink. "Ik heb dat deel helemaal uit handen kunnen geven.”

Sven Olde Keizer, projectleider bij Vasterink uit Weerselo, is bekend met nieuwbouw. ,,Wij doen veel nieuwbouw, maar ook verbouwing en renovatie. Bij Vasterink vinden we het belangrijk om maatwerk te leveren en ervoor te zorgen dat woonwensen werkelijkheid worden. Dat kan voor iedereen anders zijn. In de woning van Björn is Airconomy de ideale oplossing. We hebben al proefgedraaid en alles loopt naar wens.”

Antonio Campos van Schütz kan dat beamen. Sterker nog, hij wil een groot compliment uitdelen aan Vasterink. ,,Ik heb zelden gezien dat iets zo strak is aangelegd. Dat mag best gezegd worden.”

Geruisloze ventilatie

Graag vertelt Campos nog wat meer over Airconomy. ,,Het combineren van verschillende oplossingen voor verwarmen, ventileren en koelen is tijdrovend en duur. Schütz heeft deze functies samengebracht in Airconomy. De systeemmodule, die onzichtbaar in de vloer is geïntegreerd, dient als warmtewisselaar en brengt de frisse lucht ideaal op de gewenste kamertemperatuur. Daarnaast zorgt ze voor een geruisloze en tochtvrije, thermisch gestuurde ventilatie. Dankzij het grote uitblaasrooster van de Airconomy-systeemmodule wordt de stroomsnelheid sterk gereduceerd. Door zijn speciale geometrie dient deze systeemmodule niet alleen als warmtewisselaar, maar ook als effectieve geluiddemper.”

“Dankzij de toevoer van frisse lucht direct op de vloer voor het raam wordt door natuurlijke convectie een optimale verdeling van de lucht in de ruimte bereikt.”

Bijzonder aan dit systeem zijn de ventilatieopeningen. ,,Dankzij de toevoer van frisse lucht direct op de vloer voor het raam wordt door natuurlijke convectie een optimale verdeling van de lucht in de ruimte bereikt”, aldus Campos. ,,Tegelijkertijd gaat dit onaangename temperaturen in de buurt van het raam tegen. De gefilterde frisse lucht stroomt door de gehele ruimte, en de verbruikte lucht wordt weer uit het gebouw weggeleid.”

Bij het Duitse bedrijf Schütz zitten innovatie en Gründlichkeit in het DNA. Schütz Energy Systems is een van de vier bedrijfsonderdelen en biedt een breed scala aan producten voor diverse vloerverwarmingssystemen. ,,Als systeemaanbieder produceren wij alle belangrijke componenten zelf, van de isolatie en verwarmingsbuizen tot aan de regeltechniek”, zegt Campos. ,,Airconomy is een van onze meest innovatieve systemen. Het wordt toegepast in zowel bestaande panden als nieuwbouw. Denk hierbij aan scholen, verzorgingscentra, kinderdagverblijven en kantoorpanden.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement