Bij bestaande woning komt meer kijken dan het leveren en installeren van de warmtepomp

Geplaatst op 21 december 2022 door Redactie

"Adviseer je klanten om een stappenplan te maken voor het verduurzamen van hun bestaande woning. Niet alles hoeft tegelijk te worden aangepakt, want er komt veel meer kijken bij de overstap naar een warmtepomp. Geef je klanten een lange termijn advies en kijk goed naar de totale investering die nodig is. Niet alles hoeft tegelijk!" Met deze woorden van STEK bestuurslid en spreker Wim Stouthart (Stonecold klimaattechniek) eindigde het drukbezochte STEK-seminar ‘Installeren Warmtepompen’ op 8 november dat werd gehouden in de Studio van AeresTech in Ede.

Installeren warmtepompen

Dat er veel aspecten zijn waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen en installeren van warmtepompen in met name de bestaande bouw, werd duidelijk uitgelegd in de presentatie van Wim Stouthart. Hij behandelde EPC (de energieprestatie coëfficiënt) en weidde uit over het bepalen van de capaciteit van de warmtepomp. Voor een gunstig warmtepomprendement is het onder andere nodig dat de woning goed geïsoleerd is. Hij adviseerde daarbij om niet alleen te kijken naar de plekken in de woning waar het meeste warmteverlies optreedt, maar ook samen met de klant te bepalen welke ruimtes in het huis verwarmd moeten worden. Waarbij hij bovendien aantekende vooral ook kritisch te kijken naar de warmwatertoepassing.

Rekentool geluid warmtepompen

In het tweede deel van het programma stond de rekentool geluid centraal. De geluidseisen voor warmtepompen staan in het Bouwbesluit van 2012 en de methodiek staat in de Regeling Bouwbesluit 2012. Sinds januari 2021 is er de rekentool geluid die je mag gebruiken om aannemelijk te maken dat de installatie voldoet aan de geluidseisen. Op de vraag aan het publiek wie de tool had gedownload, antwoordde slechts een handjevol installateurs dit te hebben gedaan. Slechts een enkeling gaf aan daadwerkelijk met de tool te werken. Hoe komt dat? Arie van Ballegooijen (technisch manager STEK en presentator over dit onderwerp) "Geluid leeft minder bij installateurs, maar uit de markt weten we dat het steeds belangrijker wordt. Door de toename van warmtepompen nemen ook geluidsklachten van burgers toe en dat wil je voorkomen.
De theorie achter geluid is zeer complex, om het goed te begrijpen zou je een aparte studie moeten volgen. Als je vanuit dat gegeven out of the blue met de tool aan de slag moet gaan, dan schrikt dat af." Toch slaagde Arie er in zijn presentatie in om de deelnemende installateurs een heldere uitleg over geluid en de tool te geven. Met daarbij de tip om de rekentool in kleine stukjes op te delen en er blokje voor blokje mee aan het werk te gaan.

Goed beslagen ten ijs

Met het seminar en het Deelnemersplatform, blijft STEK zich inzetten om installateurs praktische en theoretische handvatten mee te geven. Om zo goed beslagen ten ijs te komen bij klanten.
Wil je je als bedrijf kunnen onderscheiden binnen de markt? Behaal dan het STEK Module D | warmtepompen certificaat, en laat zien dat je niet alleen over kennis en kunde beschikt maar ook veilig en duurzaam werkt.

Terugkijken seminar?

Van het seminar zijn opnames gemaakt. STEK-gecertificeerde bedrijven kunnen deze terugkijken op ons Deelnemersplatform.


Reacties

wouter jansen

6 januari 2023 om 20.43 uur

Zonder meer een goed verhaal. Bij stappenplannen die reeds in de praktijk zijn opgesteld (zie samenondernemen.nl) blijkt dat het gedrag van de gebruikers ook een cruciale factor is. Vandaar dat verschillende bedrijven al werken met een checklist om samen met de opdrachtgevers de gewenste klantwaarde in te schatten. By the way, waarom mogen alleen stek gecertificeerde bedrijven participeren in jullie deelnemersplatform. We hebben toch te maken met een brede maatschappelijke uitdaging.

Jo van Brunschot

6 januari 2023 om 10.52 uur

Woonhuizen met een spouw van 50 zijn alleen energiezuinig te maken door een extraisolatie van 100 mm van binnen of een buitenschil. Rara wie zal dat betalen?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement