Bewustzijn gevaren koolmonoxide nog ver te zoeken

Geplaatst op 20 mei 2016 door Redactie

Je kind overlijdt door koolmonoxide vergiftiging …er is niemand die dat wil meemaken. Toch overlijden er jaarlijks tien mensen aan deze sluipmoordenaar. En raken er nog eens een paar honderd gewond. Met enige regelmaat leest u erover, maar gebeurt er ook iets om daar een einde aan te maken of de risico’s dusdanig te beperken dat het aantal ongevallen naar beneden gaat? Het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat eind vorig jaar verscheen (‘Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar’) toonde met harde cijfers en conclusies aan dat er nog steeds veel mis is. En dat we in Nederland, in ieder geval op een aantal terreinen, wel eens een voorbeeld zouden kunnen nemen aan diverse Europese landen (Zie staatje bij dit artikel). Het beeld dat het met name zou gaan om oude geisers is lang achterhaald, sterker nog, in 46 procent van de ongevallen gaat het om nieuwe, moderne ketels en systemen. De oude geiser en andere vooroordelen werd door het onderzoek allemaal van tafel geveegd.

Onvoldoende
Guido van Oijen, commercieel directeur bij rookgasafvoerfabrikant Cox Geelen, ziet een en ander met lede ogen aan. “Al sinds een jaar of acht probeer ik op diverse manieren de aandacht te vestigen op dit probleem, maar het blijft een moeizame strijd. Het is nog steeds onvoldoende doorgedrongen bij ‘installerend Nederland’ dat het probleem onverminderd actueel blijft en dat terwijl er een oplossing is. Let wel, we hebben het hier over de veiligheid van mensen, maar dat besef blijkt moeilijk.

“ Het beeld dat het met name zou gaan om oude geisers is lang achterhaald”

” De oplossing: de concentrische systemen zoals deze door Cox Geelen zijn ontwikkeld. Een rookgaskanaal met, plat gezegd, een pijp in een pijp waardoor bij een gat of lekkage bij teveel rookgas de ketel afslaat. Een extra veiligheidsbarrière dus in vergelijking met andere rookgasafvoerleidingen. “Verklein het risico op een vergiftiging door een concentrische rookgasafvoerleiding aan te sluiten. Zo simpel is het. Met daarbij uiteraard wel de opmerking dat, ongeacht het gebruikte systeem en dus ook concentrisch, de installateur wel moet weten waar hij mee bezig is. Natuurlijk hebben we veel goede vakbekwame installateurs, toch gaan er bij de aanleg van een installatie nog teveel dingen mis.”

Kennis
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam met een aantal aanbevelingen voor de minister, maar daar heeft Van Oijen vooralsnog weinig fiducie in. “Natuurlijk ligt er wel een taak voor de overheid, bijvoorbeeld op het terrein van controles en keuringen, maar ik zie dat allemaal nog niet zo snel gebeuren. De partijen in de markt, fabrikanten , groothandels en installateurs, moeten zelf aan de bak, daar begint het mee. Het is overigens niet alleen gebrek aan bewustzijn maar ook van kennis. Een concentrisch systeem duur en moeilijk? Grote flauwekul, wellicht iets meer voorbereiding maar de klus met een concentrisch systeem is net zo snel te klaren als met een 2-pijps systeem.”

Cox Geelen
Cox Geelen, gevestigd in Eijsden (L) is een vooraanstaande fabrikant van rookgasafvoersystemen en ventilatieproducten. Bij Cox Geelen worden innovatieve producten en systemen ontwikkeld die niet alleen voldoen aan alle kwaliteitseisen maar bovenal veilig zijn. Een voorbeeld is CoxDENS® with CONNEX3T®, een concentrisch kunststof/kunststof rookgasafvoersysteem met de gepatenteerde CONNEX3T ® koppeling. Ontworpen voor de moderne condenserende HR CV-ketel met het nieuwe ‘push-fit’ koppelsysteem.

Helder en duidelijk
Guido van Oijen tot slot: “De installatie wereld is behoudend en zit nog teveel in de modus van ‘we doen het al jaren zo’ en ‘het moet niet veel kosten’. Natuurlijk mag en moet het gaan over de kosten, maar laten we a.u.b. de zaken wel helder en duidelijk voorstellen. Dan blijkt het met de (meer)kosten nog wel mee te vallen en, wat vele malen belangrijker is, de veiligheid wordt er aanzienlijk mee vergroot. Anders gezegd, minder ongevallen, minder doden … wie wil dat nu niet?”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement