Bewust kiezen voor kwaliteit, op alle niveaus!

Geplaatst op 14 december 2020 door Redactie

Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum voor 48 woningen in wijk Othene in Terneuzen

AM Zeeland is al jaren druk bezig met de ontwikkeling van de wijk Othene in Terneuzen. In het project De Compagnie gaat het dan om energiezuinige woningen. Met een warmtepomp, extra zonnepanelen en, uiteraard, gasloos.

Marc van Engelen, architect bij Kreatuur, over een project van 48 woningen waarvan er onlangs 20 werden opgeleverd. “Bij de ontwikkeling is kwaliteit voor ons altijd een leidend begrip. En dan hebben we het uiteraard niet alleen over uitstraling en ontwerp maar ook over zaken als energie en verduurzamen. En daarbij is gasloos tegenwoordig de norm. Dat betekent steeds meer oriënteren op onder meer de warmtepomp en dan loop je er tegenaan dat je soms wat kennis mist. De keuze voor een ventilatiewarmtepomp van Inventum is dan ook mede ingegeven door een installateur die achter het product staat.

“Belangrijk is dat je bij dit soort projecten samen optrekt, gedurende het proces kan sparren om tot het maximale rendement te komen.”

Sterker nog, overtuigd is van die keuze.” Eric Samijn, technisch directeur bij Groosman BV: “Belangrijk is dat je bij dit soort projecten samen optrekt, gedurende het proces kan sparren om tot het maximale rendement te komen. EPC, warmteverliesberekeningen … het hele verhaal komt natuurlijk voorbij. Mede op grond van eerdere ervaringen met andere soort warmtepomp systemen zagen we dit wel zitten. Kijk, er zijn natuurlijk nogal wat warmtepompen op de markt maar de technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat, in onze optiek, het belangrijk is om te focussen. De diepte in, niet de breedte.”

Positief

Fedor Couvert, account manager bij Inventum: “Bij de ontwikkeling van de ventilatiewarmtepomp is uiteraard gekeken naar investering en opbrengst, maar ook naar zaken als comfort, gebruikers- en installatiegemak. Prima aan te sluiten en gemakkelijk in te regelen. Daar zijn we met deze Modul-AIR goed in geslaagd. De introductie was tijdens de Bouwbeurs in 2019 en sindsdien hebben we veel positieve respons gehad. En de ontwikkeling staat natuurlijk niet stil. De nieuwste versies zijn lichter en energetisch beter, om maar eens wat te noemen.” De ventilatiewarmtepomp heeft eigenlijk een dubbelrol: hij ventileert je woning en gebruikt de af te voeren warme ventilatielucht als bron voor de warmtepomp ten behoeve van verwarming en warm water.

Spelregels

Gasloos dus. Met vloerverwarming. Eric Samijn: “Het is altijd even wennen, zeker als je uit een woning met een traditionele cv komt. Er gelden andere spelregels, om het maar even zo te zeggen. Het duurt nu eenmaal wat langer om een vloer op de juiste temperatuur te krijgen. Even snel een graadje erbij … dat kan niet meer.

“Bij de ontwikkeling van de ventilatiewarmtepomp is uiteraard gekeken naar investering en opbrengst, maar ook naar zaken als comfort, gebruikers- en installatiegemak.”

Althans, dat heeft niet onmiddellijk effect zoals je dat gewend was. Goede informatie is dus van groot belang.” Vloerverwarming beneden en verder dan? Marc van Engelen: “Het is, los van de kosten, inefficiënt om boven vloerverwarming aan te leggen. Daar moet je wat anders voor verzinnen. In dit geval een elektrische radiator op de slaapkamers. Instant warmte wanneer het nodig is en anders niet. Niet denken in beperkingen maar in oplossingen, daar gaat het om.”

Opgave

Verduurzamen betekent ook, en misschien wel vooral, samen willen en kunnen optrekken met respect voor de afzonderlijke disciplines. Fedor Couvert: “Transparant opereren levert heel veel op, zeker als het gaat om het inhoudelijk vormgeven aan de energietransitie. We staan voor een enorme opgave, maar er valt veel te bereiken. Dit project met de ventilatiewarmtepomp van Inventum bewijst dat nog maar eens.”