Betere ventilatie helpt om leerprestaties te bevorderen

Geplaatst op 01 november 2023 door Redactie

Systemair ontwikkelde Sense, een compacte decentrale luchtbehandelingsunit

In een frisse school werken leerlingen harder en zijn ze minder snel ziek. Schone lucht in de klas verbetert de concentratie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat voor zowel de leerlingen als het onderwijzend personeel. Niet voor niets staat de frisse school hoog op de agenda in de politiek. Systemair ontwikkelde hiervoor speciaal Sense, een compacte decentrale luchtbehandelingsunit die perfect inspeelt op de omstandigheden in scholen.

Iedereen kent het wel, die typische muffe geur die in veel schoolgebouwen hangt. Je krijgt direct de neiging om alle ramen open te gooien. In slecht geventileerde ruimtes, zoals in klaslokalen, kan de concentratie CO2 in de lucht de aanbevolen waarde van 1.000 ppm snel overschrijden en dat zorgt voor concentratieproblemen. Je kunt zelfs hoofdpijn krijgen en je leerprestaties gaan achteruit.
Op de basisschool van de kinderen van Martin Verweij, manager sales backoffice bij Systemair, kon alleen maar een raam open. ,,Als je vijfentwintig kinderen die nauwelijks stil kunnen zitten bij elkaar zet, stijgt de concentratie CO2 in rap tempo”, zegt Verweij. ,,Toen ze gingen verbouwen, werd gelijk de ventilatie meegenomen. Ik hoor van de leerkrachten dat het enorm scheelt, het is weer fris in school.”

Hoog op de agenda

Tijdens de coronapandemie kwam ventilatie op scholen volop in de schijnwerper te staan. Het kabinet stelde miljoenen ter beschikking voor het concept frisse school. Verweij is blij dat goede ventilatie hoog op de agenda staat. ,,Het is ontzettend belangrijk, maar het schoot er nogal eens bij in op de begroting van scholen. Er werd eerder geld vrijgemaakt voor verwarming of een nieuwe cv. Nu hoort goede ventilatie ook in dat rijtje.”
Een frisse school heeft een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Maar het is niet altijd eenvoudig om in oude scholen het binnenklimaat goed op orde te krijgen.,,Sense is juist geschikt voor bestaanden scholen”, zegt Verweij. ,,Dankzij de platte en ruimtebesparende unit kan heel eenvoudig per lokaal geventileerd worden. Voordeel daarvan is dat er geen grote verbouwing nodig is en dat het toepasbaar is in alle gebouwen waar je door de gevel naar buiten kunt.”

Twee verschillende maten

De Sense SNX is een aanvulling op de bekende Topvex- en Geniox luchtbehandelingsunits van Systemair en is beschikbaar in twee verschillende maten om de lucht goed geventileerd te houden. ,,Welke maat het meest geschikt is, hangt af van de grootte van de binnenruimte en het aantal mensen dat er gebruik van zal maken”, zegt Verweij. ,,Onze grootste Sense-unit heeft een capaciteit van 1.000 m3/h en is geschikt voor standaard klaslokalen. Daarnaast hebben we een kleinere unit van 700 m3/h, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in kleinere lokalen, lerarenkamers, directieruimtes en overige kantoorruimtes.”

"Als je vijfentwintig kinderen die nauwelijks stil kunnen zitten bij elkaar zet, stijgt de concentratie CO2 in rap tempo."


Sense heeft een aantal voordelen, een daarvan is een hoog rendement. Dat wordt mogelijk gemaakt door de toevoeging van energiezuinige ventilatoren met EC-motoren. Een ander pluspunt is een hoge warmteterugwinningsefficiëntie, die dankzij een aluminium tegenstroom warmtewisselaar kan oplopen tot maar liefst 90 procent. ,,Een ingebouwde gemotoriseerde bypassklep met geïntegreerde regeling, beschermt de warmtewisselaar tegen bevriezing. Onder de warmtewisselaar is een condensbak geplaatst met een afvoeraansluiting aan de achterzijde”, legt Verweij uit.

Nieuwe Sense SNH met enthalpie wisselaar

Er is sinds kort een nieuwe unit op de markt, de Sense SNH met enthalpie wisselaar. Deze nieuwe unit, de enige in zijn soort, heeft een unieke hoog rendement platenwisselaar die ook vocht terugwint. Hierdoor wordt condensatie en mogelijke bevriezing voorkomen. Toevoegen van extra elektrische verwarmers is normaliter dan ook niet meer nodig waardoor de Sense SNH gezonde ventilatie levert en ook nog eenvoudiger te installeren is dan de Sense SNX.
Het gelakt aluminium luchttoevoerrooster (RAL7016) is uitgevoerd met 2-rijige verstelbare
lamellen, voor een perfecte horizontale en verticale afstelling van de luchtstroom. ,,Hierdoor wordt de lucht efficiënt verdeeld, terwijl tochtklachten in het lokaal worden
voorkomen.” Voor de luchtafvoer is een 1-rijig aluminium luchtafvoerrooster (RAL9010) voorzien van verstelbare lamellen. Dit rooster is bevestigd aan de servicedeur en daardoor
eenvoudig te reinigen. Optioneel kan Sense geleverd worden inclusief CO2-sensor.

Veel aandacht voor design

Je ontkomt er niet aan dat de luchtbehandelingsunit volledig zichtbaar is. Daarom heeft Systemair veel aandacht besteed aan het design. Zo wordt Sense in één deel geleverd. De frameloze behuizing is gemaakt van gelakte aluminiumplaat (RAL 9010), wat de unit lichter en compacter maakt. ,,Om de unit optisch te laten zakken, is over de gehele lengte een donkere strip (RAL 7016) geplaatst waarin het uitblaasrooster is verwerkt”, zegt Verweij. ,,Interne componenten zijn eenvoudig toegankelijk via de onderzijde van de unit, waardoor onderhoud en service eenvoudig uit te voeren is.”

"Sense is juist geschikt voor bestaanden scholen. Dankzij de platte en ruimtebesparende unit kan heel eenvoudig per lokaal geventileerd worden."


Handig zo’n systeem voor frisse lucht in school, maar maakt dat niet veel herrie waardoor de leerlingen snel afgeleid zijn? ,,Nee hoor”, verzekert Verweij. ,,In de fabriek van Systemair worden speciale beugels aan de unit bevestigd, die voorzien zijn van rubberen trillingsdempers. Voor een efficiënte geluids- en warmteverliesreductie wordt aan de binnenzijde isolatie op basis van melaminehars aangebracht. Deze, en andere optimalisaties, dragen bij aan een stille werking die voldoet aan de richtlijnen voor Frisse Scholen klasse B.”
Wie dit wil zien en horen, is altijd welkom in de instructieruimte in Harderwijk, aldus Verweij. ,,Wij heten scholen graag welkom zodat ze het zelf kunnen ervaren.”

Wereldwijde marktleider

Systemair behoort wereldwijd tot de marktleiders op het gebied van klimaatbeheersing en ventilatie en heeft vestigingen in 52 landen. Systemair Nederland heeft twee vestigingen die zijn ontstaan uit de fusie in 2015 van Rucon Ventilatoren en Holland Heating. ,,In de fabriek in Waalwijk worden de modulaire luchtbehandelingsunits gefabriceerd en in Harderwijk verkopen we vanuit het warehouse onze handelsgoederen en assembleren we ventilatoren.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement